Hoppa till innehåll

Årets potatis

Att vi på Larsviken älskar potatis är ju ingen hemlighet. Vi vill att fler ska se skönheten och de fantastiska egenskaper som de olika sorterna erbjuder. Årets Potatis för Fritidsodlare utses av oss på Larsviken och odlarentusiasten Hannu Sarenström. Sorten som väljs ut är extra odlingsvärd avseende tålighet och smaken premieras högt. Vi hoppas att du kan hitta en ny favorit!

Vad är Årets potatis?

Ambitionen är att årligen utse och lyfta fram en potatis med högt odlingsvärde för fritidsodlare. I begreppet odlingsvärde vägs många olika parametrar in och det är inte enbart skördeutfallet som räknas.
Historiska aspekter, sjukdomsresistens, färg och form på potatis och potatisblommor och andra odlingsegenskaper vägs samman när valet av Årets Potatis för fritidsodlare avgörs.
Utmärkt smak och bra matlagningsegenskaper värderas extra högt, då detta är en av de viktigaste faktorerna för att garantera att odlarmödorna ska kunna resultera i välsmakande anrättningar.

Tidigare års vinnare

Årets potatis har utsetts sedan 2010 och varje års vinnare har fått ett recept tillägnat sig. Här nedan har vi samlat information om sorterna, motiveringar och recept för att underlätta i både sortval och middagsplaner. Välj, odla, laga!

Årets potatis 2010 – Maris Peer

Engelsk sort från 1962. Relativt tidig potatis som även passar att odla i kruka. Sorten ger många välformade knölar med vacker finish och utmärkt smak.
”Maris Peer är en lättodlad och tidig potatissort som passar utmärkt att odla i såväl balkonglåda som i trädgårdstäppan.Med sina smakrika och vackra knölar tillsammans med de underbart violetta blommorna utgör Maris Peer en fröjd för såväl öga som gom.”

Årets potatis 2011 – Amandine

Är med sina späda och tunnskaliga knölar en värdig vinnare av 2011 års utmärkelse.
Amandine är en modern delikatesspotatis som fungerar utmärkt att odla under hela säsongen. Med sin mjälla textur och underbara smak är Amandine en potatis som inbjuder så väl amatörkockar som gourmetrestauranger till gastronomiska smakupplevelser.”

Årets potatis 2012 – Linzer Delikatesse

Sorten är framtagen 1975 i Österrike.
Linzer Delikatesse är päronformad med gult skal och ljusgul köttfärg. Sorten är en delikatesspotatis med tunt skal. Något svår att odla för yrkesodlare då formen gör potatisen känslig för stötar och måste hanteras varsamt. Linzer Delikatesse är en mycket uppskattad sort tack vare sin fasta men ändå mjälla textur och fantastiska smak.
Linzer Delikatesse är med sin fasta men ändå mjälla textur en värdig vinnare av 2012 års utmärkelse.
”Linzer Delikatesse ger god lön för odlarmödan då den har många fina egenskaper som passar inom fritidsodlingen.
Linzer Delikatesse är en potatis med många möjligheter där potatisens smak och textur inbjuder till överraskande smaksensationer vid tillagning.”

Årets potatis 2013 – Solist

Tidig potatis med runda knölar, gult skal och ljusgul köttfärg. Solist är en populär yrkesodlarfavorit som även uppskattas av hobbyodlare. Har även blivit en omtyckt restaurang potatis med sitt släta skal. Framtagen i Tyskland 1999.
Solist är en modern klassisk midsommapotatis som fungerar utmärkt att odla under hela sommarsäsongen. Med sin genuina smak och fasta konsistens, kombinerat med vackra jämnformade knölar, gör detta Solist till en mycket uppskattad potatis inom kökets värld. Detta gör Solist till en värdig vinnare av Årets potatis 2013.

Årets potatis 2014 – Valor

Valor är en modern och högavkastande höstpotatis med många bra egenskaper. Sorten är motståndskraftig mot sjukdomar och ställer inte några stora krav på växtplats eller näringstillförsel. Valor är en creméfärgad, fastkokande potatis framtagen i Skottland 1993.
”Valor är en modern potatis som passar utmärkt att odlas av fritidsodlare. Med sin anspråkslöshet på växtplats, näringstillförsel och väder kombinerat med hög motståndskraft mot sjukdomar och skador är Valor en utmärkt odlingsvärd potatis. Inom kökets värld uppskattas Valor för sin jämna kvalitet och goda lagringsegenskaper. Valor är ett gott val när man vill vara säker på att lyckas med sin potatisrätt.”

Årets potatis 2015 – Princess

Princess är en riktig pärla för fritidsodlaren. Goda odlingsegenskaper i kombination med utmärkt smak och konsistens. Princess i trädgårdslandet är en dröm för alla med faibless för välsmakande potatis.”
Tidig sommarpotatis med hög avkastning. Sorten ger många och välformade knölar. Princess är välkänd för sin goda och lite smöriga smak. God motståndskraft mot sjukdomar. Sorten är framtagen i Holland.

Årets potatis 2016 – Juliette

”Med sin smöriga textur och underbara smak är Juliette ett givet val för den matlagningsroade fritidsodlaren. I potatislandet blir Juliettes ljuva vita blommor som en vackert blommande sommaräng. Lättodlad och med många bra odlingsegenskaper gör Juliette till det självklara valet för utmärkelsen Årets Potatis för Fritidsodlare 2016.”
Sommarpotatisen Juliette är en klassisk salladspotatis med utmärkt smak och textur. Sorten ger många medelstora avlånga knölar med ljusgult skal och gult kött. Vackra vita blommor med inslag av lila. Sorten är mycket sjukdomsresistent och passar utmärkt bra i fritidsodlarens täppa. Juliette är en korsning mellan Nicola och Hansa framtagen i Frankrike 1997.

Årets potatis 2017 – Casablanca

”En mycket smakrik färskpotatis! Fantastisk smak, lättodlad och hög sjukdomsresistens är de egenskaper som gör att Casablanca får utmärkelsen Årets Potatis för Fritidsodlare 2017. Lätt att lyckas med både i trädgårdslandet och i köket. Casablanca har alla egenskaper för att bli en klassiker bland färskpotatisen.”
Färskpotatisen Casablanca är en mycket tidig och smakrik potatissort. Sorten ger många ovala knölar med vitt skal och creméfärgat kött. Casablanca blommar med kritvita blommor med gyllengul mitt. Sorten är mycket sjukdomsresistent mot de vanligaste sjukdomarna som kan uppstå i trädgårdslandet och passar därför utmärkt för ekologisk odling. Casablanca är framtagen i Skottland och registrerades år 2009.

Årets potatis 2018 – Maria

Maria är en riktigt klassisk färskpotatis med svenskt ursprung. Sorten ger tacksamt hög avkastning tidigt på säsongen och lyser upp trädgårdslandet med vackra vita blommor. Med sin typiska färskpotatissmak och fasta konsistensen uppskattas i potatissorten i sommarköket. En lättodlad färskpotatis som smakar sommar vilket gör Maria till en värdig vinnare av utmärkelsen Årets Potatis för Fritidsodlare 2018”
Maria är en färskpotatis som ger många rundovala knölar. Skalet och köttfärgen är ljusgul. Sorten har relativt god resistens mot de viktigaste sjukdomarna. Maria är också immun mot potatiskräfta och passar alltså utmärkt för fritidsodling över hela Sverige.
Maria är framtagen i Sverige år 1971.

Årets potatis 2019 – Venezia

Venezia är med sina vackra och smakrika knölar en delikatesspotatis som hittat sin väg in i restaurangköken. De goda odlingsegenskaperna gör denna sommarpotatis väl värd att satsa på i potatislandet. Rik skörd som dessutom går utmärkt bra att lagra in, gör att Venezia förgyller såväl sommarens som vårvinterns middagar.
Här kombineras de bästa egenskaperna vilket gör Venezia till en given vinnare av utmärkelsen Årets Potatis för Fritidsodlare 2019.”
Sommarpotatisen Venezia har ovala till avlånga knölar med gult skal och gult kött. Sorten har hög resistens mot bladmögel och bra resistens mot många av de vanligast förekommande sjukdomarna. Venezia har en tillväxt tid på ca 10 -12 veckor och blommar med vita blommor. Mycket lämplig för inlagring. Sortförädlad i Danmark.

Årets potatis 2020 – Connect

Connect är en given favorit i fritidsodlarens trädgårdsland. En modern potatis med många goda odlingsegenskaper. Sorten är torktålig, ger stor skörd som håller att lagras in – en mycket miljövänlig potatis helt enkelt. Kokt, stekt, gratäng eller varför inte som frasiga pommes – Connect passar verkligen in i köket hos oss alla.
Så många bra odlingsegenskaper i kombination med goda kulinariska möjligheter gör Connect till en värdig vinnare av utmärkelsen Årets Potatis för Fritidsodlare 2020.”

Connect har ovala knölar med gult skal och ljusgul köttfärg. Sorten har mycket hög motståndskraft mot de vanligast förekommande växtsjukdomarna som kan drabba potatis. Högavkastande, torktålig och mycket lagringsduglig med en tillväxttid på 10 – 14 veckor.
Connect är framtagen i Holland.

Årets potatis 2021 – Almonda

Almonda är en verklig vinnare i potatisvärlden. En modern potatissort som med sin fantastiska smak har tagit sig rakt in i köken hos såväl mästerkocken som fritidsodlaren. Lättodlad och tacksam med rik avkastning av jämnstora potatisar. Att sorten dessutom är mycket motståndskraftig mot de flesta av potatissjukdomarna som kan drabba odlingen gör det extra lätt att välja Almonda.”

Almonda har runda till ovala knölar med gult skal och gul köttfärg. Sorten har mycket hög motståndskraft mot de vanligast förekommande potatis-sjukdomarna. Almonda ger högavkastning av jämnstora knölar som passar utmärkt för inlagring. Tillväxttiden är 10-12 veckor.
Almonda är framtagen i Tyskland.

Årets potatis 2022 – Marabel

.

Årets Potatis 2023 – Rosara

Rosara har tagit sin plats som en modern välsmakande ”midsommarpotatis”. Lätt att lyckas med även för den som inte har så stor vana av potatisodling. Frisk, högavkastande och med en utmärkt smak gör Rosara till en given klassiker och Årets Potatis 2023.”

Rosara är en mycket tidig potatis och redan en midsommarklassiker. Sorten är mycket lättodlad och passar i de flesta jordar. Vackert ljusrosa skal i kombination med god smak gör Rosara till en odlingsvärd sort. Framtagen i Tyskland år 1990.

Årets potatis 2024 – Laura

“När det är dags för potatisskörd och man sätter grepen i trädgårdslandet, får upp de finaste skimrande rosaröda knölarna kan man inte bli annat än lycklig. Att sätta sig på sommartrappen och varsamt skrubba knölarna rena från jord för att sen koka dem i rejält saltat vatten. Nu är det dags att avnjuta knölarna med en klick smör och salt och all trädgårdsmöda känns så väl värd. ’Laura’ vinner våra hjärtan med sin tydliga potatissmak och sitt fina skimrande rosaröda skal.”

Utsökt smak, vacker och lättodlad. Laura är en potatis med smak och konsistens som påminner om potatisen som odlades hos mormor och morfar. Smaken och texturen gör alla hemmakockar förtjusta – koka, mosa, fritera, baka… Allt blir lite extra gott med Laura.