Hoppa till innehåll

Årets potatis 2010 – Maris peer Lättrökt Maris Peer med brynt smör, rostad grön sparris, halstrad torsk samt en pepparrotscremé-fraiche

Ingredienser:
800 gram Maris Peer
1 gul lök
50 gram smör till löken
150 gram smör att bryna
600 gram torsk
20 st gröna sparrisar
2 msk rapsolja
1,5 dl cremé fraiche
1 bit pepparrot
6 kvistar dragon
salt och peppar

Utrustning:
ABU-rök med alspån

Gör så här:
Koka potatisen hel i saltat vatten.
Häll bort kokvattnet och rök sedan potatisen i ABU-röken i ca 5 min.
Fräs löken mjuk i smöret.
Dela potatisen i bitar och vänd ner tillsammans med den frästa löken
i det brynta smöret. Smaka av med salt och peppar.
Vänd sparrisen i rapsolja och krydda med salt och peppar.
Rosta i ugn ca 10 minunter i 165-175 grader.
Halstra torsken i varm stekpanna med lite rapsolja.
Krydda med salt och peppar.
Skala pepparroten och riv fint.
Vispa cremé fraichen med maskin.
Tillsätt pepparroten och dragonen.
Smaka av med salt och peppar.
Arrangera på tallrikar med den rökta Maris Peer potatisen och löken
i botten. Placera sparrisen ovanpå och överst den halstrade torsken.
Skeda upp pepparrotscremé-fraichen runtom.

Smaklig spis önskar Marcus på Sofiero Slottsrestaurang