Hoppa till innehåll

Frågor och svar

Vad innebär tidig, sommar- och sensommarpotatis? Vad är skillnaden?

Sättpotatis delas in i tidig-, sommar-, och sensommar-/höstpotatis. Indelningen kommer från när potatisen är klar för att skördas. Tidig potatis är den allra tidigaste som blir klar först på säsongen. Den kan även kallas färskpotatis, primörpotatis och midsommarpotatis. För att vi på Larsviken ska klassa en sort som tidig så ska den vara skördeklar 6-8 veckor efter sättning, förutsatt att potatisen är förgrodd innan sättning. Tidig potatis går ofta att ha kvar i landet och skörda under större delen av sommaren. Vissa sorter växer då och bildar större potatis med lite tjockare skal. Men efter 6-8 veckor så är fortfarande potatisarna små och fina och skalet sådär härligt tunt som det bara kan vara på färskpotatis.

Sommarpotatisen kommer strax efter den tidiga potatisen och där räknar vi med 10-12 odlingsveckor från sättning till skörd. Sensommarpotatisen är behöver lång tid på sig för att hinna växa och sätta knölar. Vi räknar med 14 veckor och uppåt. Till skillnad från den tidiga potatisen och sommarpotatisen så sker den största tillväxten i slutet på sommaren och skördar man för tidigt så är det väldigt små potatis man får upp.

Oavsett om du väljer tidig-, sommar-, eller en sensommarsort så ska alla sorter sättas samtidigt, när jorden håller ca 8 grader plus.

Reklamation/leverans

Vi gör vårt bästa för att packa rätt artikel och mängd men ibland kan det bli fel. Om det är något som inte stämmer i din order, eller om någon vara inte är till belåtenhet så kontakta oss så fort som möjligt, dock senast 7 (sju) dagar efter att du mottagit paketet.

Om vi har skickat fel vara så står vi för frakt och ersättningsvara. I undantagsfall kan kreditering av varan ske. Larsviken förbehåller sig rätten att avgöra på vilket sätt ersättningen ska ske.

Vill du reklamera en vara så kontakta oss på webb@larsviken.se så hjälper vi dig.
Observera att det är du som kund står för returfrakten.

Öppet köp och returrätt

När du handlar hos oss på Larsviken vill vi att du ska känna dig trygg och nöjd med ditt köp. Enligt Distans- och hemförsäljningslagen så har du som kund rätt att ånga ditt köp upp till 14 dagar efter att du hämtat ut varan. Förutsatt att produkten och produktförpackningen är i oförändrat/oskadat skick har du som konsument rätt att skicka tillbaka varan och få pengarna tillbaka. Observera att lagen inte omfattar livsmedel och levande växtmaterial, då kvalitet på denna typ av produkter kan påverkas av transporten.

Vilka fraktalternativ kan jag välja?

Vi arbetar med DHL som erbjuder hemleverans eller leverans till Service Point. Bor du in närheten av vår butik så går det bra att hämta din beställning i Larsvikens gårdsbutik. Vi jobbar på att kunna erbjuda fler transportörer.

Vilka länder levererar Larsviken till?

Vi levererar till Sverige, Finland, Åland och Danmark. Observera att vi i dagsläget inte kan leverera sättpotatis till Finland och Åland då regelverket i våra länder skiljer sig åt.

Varför behöver jag betala via Klarna?

Larsviken har valt att använda Klarna för att du som kund ska kunna välja vilket betalningsalternativ som passar dig bäst. Är det några frågetecken så är du varmt välkommen att kontakta Klarna på 08-120 120 10. Du kan även få svar på de vanligaste frågorna och se ditt köp om du loggar in på ”Mitt Klarna”.

Hur betalar jag?

Vi har valt att samarbeta med Klarna som sköter betalningen mellan dig som kund och Larsviken. Du kan välja att betala mot faktura, direktbetalning via din bank, Swish eller kortbetalning. Väljer du att betala med faktura betalar du 30 dagar efter leverans. Väljer du något av de andra betalningsalternativen så reserveras pengarna direkt.

När kommer min order?

Vi gör vårt bästa för att minimera onödiga transporter och därför skickar vi paket 2 - 3 gånger i veckan från Larsvikens lager. Har vi varan i lager så har du vanligtvis paketet inom 3 - 5 arbetsdagar. Du får ett mejl när paketet lämnat vårt lager, där kan du följa vart paketet är och se förväntad leveransdag.

Jag har hört att konventionellt odlad blomsterlök är full med kemikalier

De konventionellt odlade blomsterlökar som Larsviken säljer är obetade, vilket innebär att de är helt obehandlade efter skörd. Det enda som har gjorts är att lökarna legat luftigt för att torka. Du kommer alltså inte i kontakt med någon form av kemikalier när du hanterar vårlök från Larsviken.
Om man är känslig kan man dock få utslag på händerna när man planterat blomsterlök, men även när man skördar blommorna. Det är saften i löken/stjälken som kan irritera huden. Använd gärna handskar eller tvätta händerna ofta så är det inga problem.

Blomsterlök återkommande?

Vi har valt så tåliga och stabila sorters vårlök som möjligt, men några garantier är dessvärre svåra att ge. Våra generella riktlinjer är följande:

TULPANER – Darwin-hybriderna är mycket härdiga och oftast återkommande i södra och mellersta Sverige. Övriga sorter är oftast återkommande i södra Sverige och har man tur även i de mellersta delarna av Sverige. I norr går det bra att odla tulpaner och då är vårt tips att satsa på Darwin-hybriderna. I hur många år de återkommer beror på växtplats men om man ger tulpanerna lite extra kärlek vid plantering och tänker till när man väljer växtplats så är chanserna större för återkommande blommor. 

NARCISSER – är säkra kort och trivs i hela Sverige och återkommer mer än gärna. De förökar sig oftast och behöver därför planteras om ca vart femte år för att inte hämma tillväxten. Narcisser som står för tätt blommar sämre. Narcisser är dessutom rådjurs- och sorksäkra.

Färgåtergivning på bilderna

Vi använder inte filter på hemsidans bilder men färgåtergivningen skiljer sig mellan olika skärmar och även mellan olika exemplar av blommorna. Naturen är unik och en blomma kan få både skarpare och svagare färg beroende på vart och hur de odlas. Vårt tips är att bildgoogla sortnamnet för att få en så korrekt bild av dahlians färgåtergivning. 

Jag har satt min knöl i jord men det händer inget

För att knölen ska lämna vintervilan och börja producera skott och rötter så krävs det rätt förutsättningar. Lagom fuktig jord i kombination med rätt temperatur och solljus i lagom mängd. När man förodlar dahlian inomhus tidigt på säsongen så lurar man dahlian att tro att våren har kommit tidigt. Vissa sorters dahlia tar länge tid på sig än andra men har inget hänt efter två månader så är du välkommen att mejla till oss. Skicka med bilder och en beskrivning på hur du gjort så hjälper vi dig.

Fel sorts dahlia

Vi och de odlare vi köper in dahliorna från arbetar aktivt med att de dahlior vi levererar ska vara rätt sort. Det handlar om vår yrkesstolthet, något som vi tar på stort allvar. Men även om vi arbetar hårt för att allt ska bli rätt så är det väldigt svårt att se skillnad på knölarna när de är skördade. Att odla dahlior kräver mycket handarbete och hantering och givetvis kan det bli fel. Misstänker du att du fått fel sort så ber vi att du kontaktar oss så fort som möjligt.

Storlek på dahliaknölarna?

Vi är måna om att endast sälja riktigt fina dahliaknölar av yrkeskvalitet. Det innebär att alla våra dahlior är klass I dahlior, vilket i sin tur innebär att de väger minst 80 gram och har goda förutsättningar för att bli en fin planta som ger många blommor.

Färgåtergivning på bilderna

Vi använder inte filter på hemsidans bilder men färgåtergivningen skiljer sig mellan olika skärmar och även mellan olika exemplar av blommorna. Naturen är unik och en blomma kan få både skarpare och svagare färg beroende på vart och hur de odlas. Vårt tips är att bildgoogla sortnamnet för att få en så korrekt bild av dahlians färgåtergivning. 

Jag saknar många av de brittiska potatissorterna, t.ex. Orla och Casablanca.

Pga. Brexit så kan vi inte erbjuda de brittiska sorterna 2022 - 2023. Sättpotatis är en strängt reglerad produkt och i dagsläget är det förbjudet att importera sättpotatis från UK som räknas som tredje land, utanför EU. Vi hoppas att UK och EU kan komma överens om ett avtal så att vi återigen kan erbjuda de populära brittiska sorterna i Sverige. 

Hur ofta kan jag odla potatis i samma jord?

Det är väldigt viktigt att ha en genomtänkt växtföljd i sitt trädgårdsland. Potatis ingår i en 4 - 5 årig växtföljd för att det ska bli bästa skördeutfall, och för att minska risken för ”jord-trötthet”.

Hur förvarar jag sättpotatisen bäst innan det är dags att sätta?

Sättpotatisen behöver ligga så ljust som möjligt för att det ska bildas gröna fina groddar. Genom att förvara sättpotatisen svalt så håller du tillbaka tillväxten av groddar.

Min sättpotatis är alldeles grön – kan jag använda den ändå?

Det går bra utmärkt bra att sätta grön potatis eftersom du inte äter ”moder-potatisen”. Den gröna sättpotatisen producerar nya matpotatis, men tänka på att kupa på bra med jord när potatisen växer till så att matpotatisen inte blir grönfärgad. Förgror du din sättpotatis så blir den grön eftersom den exponeras för solljus, vilket i sin tur behövs för att få fina groddar.

Det har blivit långa vita groddar på min sättpotatis, vad ska jag göra?

Sättpotatisen har förvarats mörkt och då blir groddarna vita. Vi på Larsviken rekommenderar att de vita groddarna tas bort och man lägger sättpotatisen ljust och får fram nya fina groddar. Vissa år “vaknar ” potatisen för tidigt och då kan man ta bort de första groddarna både en & två gånger innan det är dags för sättning. Skördeutfallet påverkas inte negativt av detta.

Varför stämmer inte angiven vikt på påsen?

Sättpotatis är ett levande växtmaterial som avdunstar vatten under lagringstiden. Det kan därför hända att vikten har minskat under tiden som sättpotatisen varit packad i nätet. Det är vikten vid paketeringstillfället som angivits på förpackningen. Att potatisen avdunstar vatten för att kunna sätta groddar är inget som påverkar kvalitén negativt, utan helt normalt och du kommer få lika stor skörd.

Jag tycker att potatisen har för stor storlek på knölarna

All vår sättpotatis är storlekssorterad men det kan skilja mellan sorterna. På växtpasset/etiketten står det vilket storleksintervall potatisen har sorterats i.  Att en sort är lite större är dock inget negativt ur odlingssynpunkt. Stor potatis har mycket energi inlagrad och sätter därför många nya små potatisar. Det man ska tänkta på är att sätta större sättpotatis lite glesare för att det ska finnas gott om plats för alla nya potatisar att växa till.

Min potatis har insjukna partier, jag är rädd att den smittar. Vad ska jag göra?

All vår sättpotatis är certifierad vilket innebär att den är kontrollerad och bekräftat fri från skadliga sjukdomar. Din potatis har drabbats av en lagring-sjukdom som dyker upp under inlagring och framförallt när potatisen ligger varmt och fuktigt (t.ex. vid transport). Potatis är ett levande material så även om det ser fint ut när vi packar paketet så kan det hända saker under transporten. Om det endast är små insjukna partier så prova att lägga potatisen för att förgro. Om det kommer upp groddar så är det liv i potatisen och det går bra att sätta. Är det större partier som är insjunkna eller andra skador/angrepp kontakta oss på webb@larsviken.se så hjälper vi dig.

Varför står det “slut I lager” på alla sättpotatis sorter?

Larsviken säljer sättpotatis under tiden början december-juni. Efter avslutad försäljningssäsong så tömmer vi lagret men låter informationen om de olika sorterna finnas kvar. Så står det “slut i lager” på alla sorter så är det alltså inte säsong för sättpotatis. 2023 planerar vi att börja skicka ut förbeställd sättpotatis under vecka 8. Vi öppnar upp nätbutiken för förbeställningar i december 2022.