Hoppa till innehåll

odla med larsviken Potatis

När tjälen äntligen släppt sitt grepp om marken och fåglarna börjat sjunga, betyder det att säsongen för sättpotatis stundar.

Potatisen är en lättodlad liten knöl som bjuder på både odlingsglädje och matglädje. När potatisen väl är skördad och sättpotatisen har blivit en matpotatis börjar en ny spännande resa att upptäcka alla olika sätt att tillaga, smaksätta och framförallt avnjuta denna älskade primör!

Här har vi samlat våra bästa tips och råd från förgroning till skörd – allt för att du ska älska potatis lika mycket som vi gör!

Tips i starten

Köp certifierat utsäde

Använd alltid certifierat utsäde för att undvika obehagliga överraskningar. Se till att varje förpackning har giltigt växtpass och att förpackningen är försluten.
Larsviken säljer endast certifierat utsäde med växtpass vilket innebär att det är kontrollerat och certifierat av Jordbruksverket.

Glöm inte växtföljden 

En bra växtföljd är A och O för lyckad odling utan sjukdomar och skadedjur. Undvik att odla potatis på samma odlingsställe/i samma jord år efter år. Det är viktigt att rotera grödorna i trädgårdslandet. Helst ska det gå 4-5 år mellan odlingstillfällena. Läs mer om växtföljd här:

 

Förgro sättpotatisen

Genom att förgro potatisen förkortar du potatisens tillväxttid i jorden. Dessutom kan det vara roligt att börja med något inomhus när trädgårdslandet fortfarande ligger i dvala.
Ta ur potatisen ur transportnätet. Spara namnlappen!
Lägg potatisen ljust och svalt på till exempel en bricka eller i en äggkartong så får potatisen mörka fina groddar. Räkna med att det tar 4-5 veckor. Om du vill skynda på det kan du ”väcka” potatisen genom att låta den ligga varmt och mörkt ett par dagar innan du lägger fram den i ljuset. Vill du spara ännu mer tid i trädgårdslandet kan du även låta potatisen utveckla både groddar och rötter. Strö lite mull över potatisen och håll fuktigt så bildas det rötter. På så sätt får du en hel ”planta” att sätta ut som etablerar sig mycket snabbare.

I denna video berättar Hannu och Bitte mer om just hur du förgror dina knölar.

 

Växtplats, jord och plantering

Potatis går att odla i de flesta jordar men bäst trivs den i mager och väldränerad jord i sol till halvskugga.

När jorden håller minst + 8 C grader är det äntligen dags för sättning. Tänk då på:

  • Radavstånd 55 – 70 cm, längre avstånd minskar risken för bladmögel.
  • Plantavstånd 17 – 30 cm, sena sorter kräver mer utrymme för att kunna utvecklas maximalt och ge stor skörd.
  • Planteringsdjup 8 – 10 cm, kupa på mer jord efterhand när det behövs, för att undvika gröna potatisar.

Ett kilo sättpotatis räcker till ca 2-3 löpmeter. Odlar du senare sorter kan du räkna på 3-4 löpmeter.

Vatten behövs, speciellt vid knölsättningen. Näring behövs också men inte i för stora mängder, i alla fall inte till tidig potatis. Använd gärna välbrunnen naturlig gödsel men med måtta! Det behövs oftast mindre än vad du tror. För mycket kväve ger mycket blast och blommor men lite potatis. Även potatisens kvalitet och smak påverkas negativt av för mycket kväve.

Odla i hink eller pallkrage

Vill du odla i hink eller kruka är 5L jord per potatis en bra måttstock. Se till att kärlet har hål i botten så att överskottsvatten kan rinna ut. I denna video berättar Hannu och Bitte mer om saker som är bra att tänka på när du odlar potatis i hink.

För odling i pallkrage 80 x 120 cm kan du beräkna ca 1 kg sättpotatis. Två kragar på höjden är lämpligt för att potatisen ska kunna växa ordentligt.

För dig som odlar i kallare klimat

Att odla potatis i kallare klimat är ingen nackdel. Den stora skillnaden är att tjälen släpper senare och att möjligheten att sätta potatisen i jorden blir senare ju längre norrut du befinner dig.
Är du otålig och vill få snabbare skörd kan förgro din potatis på en grund bädd av jord och hålla den lite lätt fuktig. Då får du en liten rotad planta att sätta ut, vilket förkortar potatisens tillväxttid med flera veckor!
Är du extra sugen på snabb skörd väljer du med fördel en tidig sort som har en kortare utvecklingstid.

Var noga med att inte sätta potatis i jord kallare än +5 grader, risken är att jorden är för blöt och därmed kommer potatisen att ruttna. Groddarna har även svårt att utvecklas om jorden är för kall, och då gör du ett bättre jobb med att förgro den inomhus istället.

Skörd

Efter pyssel och tålmodig väntan så kan man börja räkna med skörd. Enligt våra riktlinjer, förutsatt att man förgrott, kan man börja skörda tidig potatis efter 8 veckor, sommarpotatis efter 10-12 veckor och höstpotatis låter vänta på sig minst 14+ veckor.
Är du osäker är det lättast att försiktigt skrapa bort lite jord och se om potatisen är lagom stor. Är de för små? Lägg tillbaka jorden och låt potatisen växa vidare. När potatisen mognat eller om blasten angrips av bladmögel är det bäst att hugga av blasten och ta bort den från landet. Tänk på att kupa upp mer jord för att undvika grönfärgning.

Att plocka upp egenodlad färskpotatis, skölja av och sen koka varsamt och äta med lite smör är bland det bästa som finns.

Tips och råd vid kokning av färskpotatis:

Storlekssortera, lägg i det största potatisarna först. Häll på kokande vatten. Salta rejält. Vi brukar säga att vattnet ska vara salt som en kallsup i Öresund, men har du aldrig fått en sådan är en riktlinje cirka 2 msk salt per liter vatten. Känn efter med sticka när potatisen är klar. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Glöm inte dillen! Ät och njut av en riktigt fin svensk klassiker.

Slutligen

Det går utmärkt att odla potatis i hink, pappkrukor, pallkragar eller i en säck med jord. Välj mager jord och tänk på att göra dräneringshål. Låt inte potatisen bli för varm, t.ex. på en inglasad balkong eller om hinkarna står i söderläge mot en vägg, då hämmas tillväxten.

Du kan spara eget utsäde från föregående år men tänk på att förnya dig då och då för skörden blir mindre med tiden.

Det är en myt att det är enbart höstpotatis som går att lagra in! Fördelen med att odla tidiga -& eller sommarsorter är att potatisen blir skördeklar minst en månad tidigare. Kortare odlingstid minskar risken för svampangrepp som t.ex. bladmögel. Titta efter märkningen ”Inlagring” i vår webbutik, det guidar dig till lämpliga sorter.

Att använda matpotatis från butiken som utsäde är inget vi rekommenderar då det finns risk att den för med sig sjukdomar in i ditt trädgårdsland, vilket kan påverkar både årets skörd och kommande skördar.

Vi önskar dig stort lycka till med din odling!