Hoppa till innehåll

odla med larsviken Odlingsråd Jordgubbar

Av alla de grödor man kan odla i sin hemträdgård kanske jordgubbar hör till en av de allra lyxigaste. Att plocka de där första solmogna, mörkröda bären är en känsla som slår det mesta och ingenting är väl så förknippat med sommar som en skål jordgubbar!

Vita bär, röda bär och remonterande sorter – det finns något för alla. Här har vi samlat våra bästa tips för att lyckas med jordgubbsodlingen. Lycka till!

Tips i starten

Larsviken levererar barrotade jordgubbsplantor vilket innebär att de kommer levereras hem till dig med ”blottade” rötter, alltså inte planterade i kruka. Det gör att plantan blir väldigt känslig mot torka, så det är viktigt att du gjort odlingsplatsen redo för plantering direkt när du packar upp dina plantor.
Om jorden ännu är för kall eller om du av andra anledningar inte kan plantera omgående kan du plantera dem i en kruka med jord inomhus så länge. Det viktigaste är att de inte ligger med rötterna blottade och torkar ut.

Växtplats, jord & plantering

Jordgubbar trivs i mullrik och gärna sandblandad jord. Välj en solig växtplats, då får du sötast och godast bär!
Jordgubbar kan utsättas för allehanda skadedjur och sjukdomar och det kan vara en bra idé att sprida riskerna i odlingen genom att plantera jordgubbar på ett par olika ställen i trädgården. Det är trots allt sällan två platser drabbas av dålig skörd samtidigt.

Innan du planterar dina barrotade plantor kan du sätta dem i en hink med vatten ett par timmar före. Då är de ordentligt uppvattnade och redo för plantering.

Jordgubbar kan odlas i krukor, amplar, pallkragar och på friland.

Odla jordgubbar i pallkrage

Du kan med fördel plantera dina jordgubbsplantor i pallkrage. Ca 6 plantor i en pallkrage på 80×120 cm kan vara lämpligt.
Se till att bladrosetten planteras i nivå med jorden, sätter du den djupare kan plantan ruttna. Vattna efter plantering, både för att plantan ska få vatten men också för att säkerställa att rötterna får ordentlig kontakt med jorden. Se till att rensa bort utlöparna som kommer så att inte pallkragen svämmar över av plantor.

Odla jordgubbar på friland

Se till att rensa platsen fri från ogräs. Grundgödsla jorden med naturgödsel. Plantera med ett plantavstånd på 40 cm och ett radavstånd på ca 70 cm. Radavstånden styrs av odlarens preferenser: ska du t.ex. kunna köra gräsklippare mellan raderna?
Se till att bladrosetten planteras i nivå med jorden, sätter du den djupare kan plantan ruttna. Vattna efter plantering, både för att plantan ska få vatten men också för att säkerställa att rötterna får ordentlig kontakt med jorden.

För dig som odlar i kallare klimat

Det går alldeles utmärkt att odla jordgubbar i kallare klimat. Skillnaden är att plantorna får planteras lite senare på säsongen när tjälen släppt och jorden blivit varm.
Välj så härdiga sorter som möjligt, ex. ’Honoye’, ’Salsa’, ’Verdi’ och ’Polka’.

Tänk på att vid kallt väder täcka plantorna med fiberduk för att undvika att frosten skadar blommorna.

Det är viktigt att jordgubbarna inte planteras i tung jord (lerjord) eftersom den håller vatten på vintern och torkar upp senare på våren, vilket resulterar i att plantorna lättare fryser.
En sandblandad och lucker jord, gärna i upphöjd bädd är rekommenderat om du odlar i högre zoner.

Vattning & ogräsrensning

Eftersom jordgubbar har ett grunt rotsystem kan de lätt torka ut. Försök att hålla jämn vattning och täck gärna jorden med gräsklipp eller halm. Detta är för att hindra vatten från att avdunsta från jorden samt för att ge jordgubbarna en mjuk och ren bädd att växa på. Dessutom tillför gräsklippet näring till jorden.

Jordgubbar tycker inte om att konkurrera med ogräs så håll jorden runt omkring plantorna ogräsfri. Om jorden är täckt med gräsklipp eller halm hjälper det till att hålla ogräset borta.

Klipp bort revorna som växer ut från plantorna. Om du har plats, använd dessa till en ny jordgubbsodling!

Skörd

Jordgubbar ger skörd från tidig sommar (mitten av juni) och en bit in i augusti och med lite planering kan du skörda dessa delikatesser till frukost hela sommaren. Se till att plantera både tidiga, medeltida och sena sorter i din odling för att maxa skörden.

Jordgubbar ger bäst skörd år 2-3. Efter 4-5 år går skörden ner och det är dags att byta ut plantorna. Använd utlöparna för att förnya din odling.

Förädling pågår hela tiden och remonterande sorter, alltså sorter som ger flera skördar under längre tid, blir vanligare. ’Favori’ är ett exempel på remonterande jordgubbe med lång skördetid.

Det finns även jordgubbssorter speciellt avsedda för amplar, med längre stjälkar och på så vis ett mer hängande växtsätt. Och inte att förglömma, den vita jordgubben ’Snow White’ som blir ett roligt inslag i trädgården.