Hoppa till innehåll

växtporträtt sparris Asparagus officinalis

Sparris är en av våra mest uppskattade vårprimörer. I varje köksoas blomstrar sparrisen som det gröna guldets kronjuvel. Lättodlad och köldtålig. Om man bara har tålamodet att invänta första skörden så har du en trogen, flerårig grönsak vid din sida som dessutom bara levererar mer år efter år.
När du efter midsommar låter stjälkarna gå upp i blom kan du använda några av de vackra vipporna till sommarens blomsterarrangemang. Skirt och fint tillsammans med dahlia, rosenskära och zinnia.

Fakta

Asparagus officinalis är en art i familjen sparrisväxter, naturligt förekommande i Europa, västra Asien och norra Afrika.

Asparagus betyder ”den osådda” och syftar på sparrisens förmåga att återkomma år efter år.
Artnamnet officinalis antyder att sparrisen använts som medicinalväxt, i detta fallet med blodrenande och urindrivande verkan. Den ordinerades även mot en rad andra åkommor såsom bakfylla, syfilis och gikt. Den sades också vara ett utmärkt potensmedel. En mycket användbar växt helt enkelt!

Historia

Sparrisen kommer ursprungligen från områden kring Svarta havet och Medelhavet. I pyramiden i Sakkara i Egypten tror man sig kunna se buntar av sparrisskott avbildade för över 5000 år sedan.

Ca 400 f.Kr. benämns sparrisen som läkeväxt. Ungefär hundra år senare omnämns den som en delikat grönsak av Theophrast, filosof och naturläkare.
Den äldsta kända avbildningen, där det inte längre är någon tvekan om att det är sparrisen som är avbildad, är daterad 10 f.Kr. i Pompeji.

I Sverige kan sparrisen spåras tillbaka till 1500-talet. Dock är det först under 1800-talet som sparrisen blir mer populär. Under denna period betraktades sparris som en exklusiv grönsak, en delikatess som endast de förmögna hade råd med.

Sparrisens popularitet växte, odlingstekniker förbättrades och priserna föll. Under mitten av 1900-talet började fler bönder odla sparris och den blev vanligare i den svenska kosten, dock fortfarande en säsongsbetonad delikatess.

roliga fakta Visste du att..?

• I sparrisodling odlar man helst hanplantor. I nästan all annan odling är honplantor att föredra men när det handlar om sparris så ger hanplantorna större skörd eftersom de inte behöver lägga energi på att bilda frön.

• Sparris är känd för sin snabba tillväxt. Vissa sparrisplantor kan växa flera centimeter per dag under optimala tillväxtförhållanden. Du kan nästan se den växa!

• Sparris är rikt på folsyra samt K-, E-, C- och A-vitamin samt mineralerna zink och kalium.
Precis som avokado och valnötter innehåller sparris glutation, en aminosyra som sägs skydda våra celler och DNA från att åldras.
Sparris är också rik på fibertypen inulin som hjälper din matsmältning och verkar probiotiskt i din tarm.

• År 1985 testodlades sparris i rymden ombord på farkosten Challenger. Sparrisen odlades i särskilda behållare utrustade med bl.a. ljus. Målet var att försöka förstå hur växter kan användas som resurser under framtida rymdresor, för att tillhandahålla mat och syre. Resultatet av detta experiment är inte känt.