Hoppa till innehåll

HÖSTENS SÄTTLÖK Sättlök för alla smaker

Att alltid ligga steget före är ju A och O som i odling, och nu är det inte bara vitlöken, utan också sättlöken som står på tur. På senare år har det blivit allt mer populärt att sätta lök redan på hösten, och i höstens sortimentet hittar vi, förutom smakfulla vitlökar, även bananschalottenlök, gul lök och rödlök, samt en och annan spännande vitlök. Alla sorter lämpar sig såklart väl för höstplantering där både den gula och den röda löken är motståndskraftiga mot stocklöpning.

Tjeckiska vitlöksnyheter

I år har vi på Larsviken fått det stora nöjet att inleda ett samarbete med en mindre, tjeckisk leverantör av vitlök. Hos våra nya vänner finns en lång tradition och stor kunskap kring hur man får fram odlingsvärda och robusta vitlökssorter som passar utmärkt att odla här uppe i vårt nordiska klimat och vi tycker det är så spännande att få utforska dessa välsmakande nyheter tillsammans med er.

Elefantvitlöken: Storfavortien

Mild och fyllig, stor och ståtlig och mycket eftertraktad bland trädgårds- och odlingsentusiaster. Elefantvitlöken beskrivs ofta som kungen av vitlök och visst är den något alldeles extra med sina stora klyftor där varje klase kan väga upp till 300g. Trots sitt namn är denna konung inte släkt med den vanliga vitlöken, utan står närmast i släkt med purjolöken. Sorten växer vilt på balkan, blir cirka 1m hög och när den blommar bjuder den ljusrosa, vackra bollar.

Sättlökar för alla smaker

Visste du att löken är den näst mest odlade grönsaken i världen? Helt klart för att det är en alldeles fantastisk en! Från sättlökar av olika sorter till smakrika, variationsrika och självklara smaksättare i matlagningen. Schalottenlök, rödlök, gul lök, elefantvitlök eller vitlök. Alla har de sina speciella egenskaper både när det kommer till odlingsegenskaper och smak. Att det blir vanligare och vanligare att sätta lök redan på hösten är såklart extra kul, och självklart är därför alla våra sorters sättlök noga utvalda för att väl lämpa sig för höstplantering.