Elefantvitlök Allium ampeloprasum


inkl moms

Få mail när vi varan finns i lager

Slutsåld Denna produkt är just nu slut i lager. Vi hoppas kunna fylla på så fort som möjligt. Observera att är det utanför säsong så kommer inte produkten in förens nästkommande säsong.

En mycket eftertraktad sort bland trädgårds- och odlingsentusiaster. Beskrivs ibland som kungen bland vitlök och visst är det något extra med de stora lökarna som kan väga upp till 300 gram, där varje klyfta väger upp till 50 gram. Smaken är mild och fyllig. Elefantvitlök är trots namnet inte släkt med den vanliga vitlöken, Allium sativum, utan är närmast släkt med purjolök. Denna variant växer vilt i bergstrakterna på Balkan. Plantan blir ca en meter hög och blommar med ljust rosa bollar. Blommorna är sterila men varje lök bildar små minilökar. Trivs i ett soligt och varmt läge. Observera att denna sort säljs per klyfta. Varje klyfta bildar en ny lök med 4-6 klyftor året därpå.

Så-/Planteringstid:
September Oktober November December
Blom-/Skördetid:
Juli Augusti September
Odlingsegenskaper:
Lättodlad Pallkrage Ätbar Inlagring
Färg:
Vit
Softneck/Hardneck:
Harneck
Tidig/Mellan/Sen:
Medel

Avstånd

7 – 10 lökar per löpmeter. Vill du skörda färsk lök går det bra att sätta löken ännu tätare. Skörda varannan lök under sommaren, så ger du de lökar som ska växa till sig och lagras in gott om plats att växa.

Planteringsdjup

Löken ska sättas lika djupt som lökens storlek. En lök som är 2 cm ska alltså ner 2 cm i jorden.

När ska jag plantera?

När jorden är 15 – 18 grader C. Minimum temperatur är + 5 grader. Har du fått hem löken tidigt på säsongen och behöver förvara den innan plantering är vårt bästa tips att öppna påsen och hälla ut löken på en bricka/tallrik så att den ligger utspritt och luftigt. Förvara i löken i rumstemperatur och så torrt som möjligt.

Jord & skötsel

Vanlig trädgårdsjord funkar fint till lök. Som alltid så behövs det vatten i lagom mängd och sol för att få bra tillväxt. Gödsla med måtta.

Torkning & inlagring

När lökhalsarna viker sig är det dags att ta upp löken för torkning. Om vädret tillåter så kan löken ligga kvar på marken innan det är dags för inlagring. Lök förvaras bäst torrt och luftigt.