Sättlök ’Jaune Paille des Vertus’ Allium cepa


Fransk kulturarvssort från slutet av 1700-talet. Denna sort sätter lök vid 14 timmars dagsljus, vilket gör den till en mycket odlingsvärd sort för mellersta och norra Sverige.
’Jaune Paille des Vertus’ ger plattrunda, gula lökar av hög kvalitet med söt och mild smak.

Med sin utmärkta smak och goda lagringsduglighet har ”Spanish Brown” (som den också kallas) en given plats i var odlares trädgårdsland.
Skörda ’Jaune Paille des Vertus’ tidigare under säsongen som milda primörer och ät då även blasten, eller låt växa tills blasten lagt sig ner och lagra under vintern.

 

Vissa lökar har börjat gro så därför är produkten rabatterad.

Det ursprungliga priset var: 65 kr.Det nuvarande priset är: 30 kr. /250g inkl moms

Slutsåld Denna produkt är just nu slut i lager. Vi hoppas kunna fylla på så fort som möjligt. Observera att är det utanför säsong så kommer inte produkten in förens nästkommande säsong.

Få mail när vi varan finns i lager

Produktegenskaper

Så-/Planteringstid:
April Maj Juni
Blom-/Skördetid:
Juli Augusti September
Odlingsegenskaper:
Lättodlad Sjukdomstålig Ätbar Inlagring Odla i kallare klimat
Växtläge:
Halvskugga Sol
Egenskaper:
Värmebehandlad

Avstånd

7 – 10 lökar per löpmeter. Vill du skörda färsk lök går det bra att sätta löken ännu tätare. Skörda varannan lök under sommaren, så ger du de lökar som ska växa till sig och lagras in gott om plats att växa.

Planteringsdjup

Löken ska sättas lika djupt som lökens storlek. En lök som är 2 cm ska alltså ner 2 cm i jorden.

När ska jag plantera?

När jorden är 15 – 18 grader C. Minimum temperatur är + 5 grader. Har du fått hem löken tidigt på säsongen och behöver förvara den innan plantering är vårt bästa tips att öppna påsen och hälla ut löken på en bricka/tallrik så att den ligger utspritt och luftigt. Förvara i löken i rumstemperatur och så torrt som möjligt.

Jord & skötsel

Vanlig trädgårdsjord funkar fint till lök. Som alltid så behövs det vatten i lagom mängd och sol för att få bra tillväxt. Gödsla med måtta.

Torkning & inlagring

När lökhalsarna viker sig är det dags att ta upp löken för torkning. Om vädret tillåter så kan löken ligga kvar på marken innan det är dags för inlagring. Lök förvaras bäst torrt och luftigt.