växtporträtt jordgubbe Fragaria x ananassa
Jordgubben är sommaren i ett bär! Detta saftiga, söta bär är inte bara en godsak, det är också en symbol för den ljusa, varma årstiden. Med sin ljuvliga röda färg och oemotståndliga doft har jordgubben en självklar plats i trädgården. Dess söta smak gör den till en favorit i allt från pajer och sylt till sallader och smoothies.
Den frodas i våra trädgårdar under sommarmånaderna och ger oss rikliga skördar av bär under lång tid.
Med sina små, vita blommor under våren och de blanka bären på försommaren, är jordgubben en favorit bland både stora och små. Oavsett om man plockar den direkt från plantan eller njuter av en skål jordgubbar och mjölk, är det svårt att inte bli förälskad i detta bär. Jordgubben är helt enkelt en del av vår svenska sommartradition – en riktig sommarpärla!

Fakta
Jordgubben är en hybrid inom smultronsläktet (Fragaria) och hör till familjen rosväxter.
Jordgubben kallas egentligen felaktigt för bär. I själva verket är jordgubben är en skenfrukt, en uppsvälld blombotten. Dess gula frön är de egentliga frukterna.
I Sverige odlas jordgubbar på ca 2500 hektar och under säsongen är vi helt självförsörjande på denna delikatess. Det är kanske ingen överraskning att jordgubben är det populäraste bäret i Sverige, tätt följt av hallon och blåbär.
Jordgubben förökas via revplantor eller frösådd. Fröna sprids effektivt med djurspillning. Revplantor ger genetiskt identiska plantor medan frösådd ger variation.
Namnet jordgubbe har funnits i det svenska språket sedan 1638 och användes först för parksmultronet, men vartefter tog jordgubben över både parksmultronets plats i odlingar och dess namn. ”Gubbe” är dialektalt och betyder ”liten klump”.
Historia
Redan år 1624 kom scharkalanssmultronet Fragaria virginiana till Europa från Nordamerika. Det blev planterat i slottsträdgården vid Versailles och fick där stor uppmärksamhet med sina mörkt röda, päronformade och välsmakande bär. Några årtionden senare upptäckte den franske befästningsofficeren Frezier jättesmultronet, Fragaria chiloensis, i Sydamerika – med frukter stora som hönsägg. Han valde ut de finaste exemplaren och lät dem följa med honom tillbaka till Europa år 1714. Endast ett fåtal av dessa plantor överlevde och spreds till bland annat kungens trädsgårdsmästare i Paris. Trots omsorgsfull skötsel av plantorna lät bärskörden vänta på sig och besvikelsen var stor. Frezier hade troligtvis bara fått med sig honplantor av växten och eftersom arten var skildkönad krävdes både han- & honplantor för att få fram de eftertraktade bären.
Frezier flyttade till Brest i Normandie och hans sydamerikanska smultron började odlas intill dess nordamerikanska släkting. Detta möjliggjorde pollinering och till slut kunde bär skördas. Tyvärr var bärstorleken mindre än väntat och det var först när man sådde jättesmultronets hybridfrön som korsningen blev lyckad. Avkomman hade dessutom ståndare och pistiller i samma blomma vilket kom att underlätta den framtida odlingen. Vår jordgubbe var född!
Odling och förädling av jordgubben drog snabbt igång. Smaken var från början relativt outvecklad och förädlingen gav bären bättre kvalitet och mer smak. Engelsmännen var initiativtagare på förädlingsfronten och ’Keen´s seedling’ (1821) samt ’Elton´s Seedling’ (1828) kom att bli mödrar till flera historiskt sett viktiga sorter. Fransmännen ville inte vara sämre, och snart hängde även Tyskland och USA på förädlingsarbetet. I Sverige startade förädling av jordgubbar i Alnarp på 1920-talet och ungefär samtidigt började jordgubben odlas i områden i Skåne, Blekinge, Finnerödja, Stockholms skärgård och Hälsingland.

Roliga fakta
• Jordgubbar går att odla i norra Sverige och de långa, ljusa dagarna och svala nätterna sägs ge bären en ännu bättre smak.
• Jordgubben är rik på c-vitamin. Den innehåller till och med mer c-vitamin än apelsinen.
• Det finns vita varianter av jordgubben, bland annat Fragaria x ananassa ‘Snow White’. Den har en mild smak av ananas och är en favorit för allergiker, eftersom den saknar det röda färgämnet som vanliga jordgubbar innehåller. Den vita jordgubben sägs också klara sig undan fåglarnas små hungriga näbbar bättre.
• Jordgubben har en lång historia som symbol för kärlek och fruktbarhet. I romersk tid ansågs den vara en gåva från Venus, kärlekens gudinna, och i medeltida Europa trodde man att jordgubbar kunde lindra hjärtesorg.
• Världens största jordgubbe, hittills, vägde 289 gram och odlades i Israel. Den mäter 34 cm i omkrets och är av sorten ’Ilan’.
• Cirka 16 000 ton jordgubbar skördas i Sverige per år. Det motsvarar cirka 3–4 liter per person och år.