odla med larsviken Sparris
Sparris – en mångsidig och lättodlad grönsak med delikat smak och knaprig textur. Inte bara en fest för smaklökarna utan också ett näringsrikt kraftpaket! Denna lilla primör är rik på näringsämnen, antioxidanter och fibrer, kan det bli bättre?
Sparrisen är en perenn delikatess som minskar behovet av upprepade omplanteringar i din trädgård vilket är klimatsmart och perfekt för den late odlaren.
Oavsett om du vill odla vit, grön eller lila sparris finns en sort för dig!
Tips i starten
Förbered gärna din odlingsplats redan innan sparrisen anländer så att du kan plantera direkt när du får din leverans.
Om jorden är för kall eller om plantorna av andra anledningar inte kan sättas ut direkt kan du förvara dem på en sval och mörk plats, ca +6 grader.
Undvik att ha dem i plastpåse eftersom de lätt kan ruttna.
Sparrisplantorna levereras barrotade och för varm förvaring kan göra att rötterna torkar och dör.
Det går också bra att plantera dem i en kruka med jord i väntan på utplantering. Placera krukan ljust och frostfritt. Håll jorden i krukan lätt fuktig och plantera ut dina sparrisplantor när tillfälle ges.
Lämplig planteringstid är april – maj.
En fiberduk kan vara bra att ha till hands på våren för att skydda de späda knopparna mot frost.
Att odla sparris kräver några års tålamod i starten, men i gengäld kommer du kunna njuta av din sparrisodling många år framöver.
Växtplats, jord och plantering
Sparris trivs i soliga, skyddade lägen i djup och väldränerad jord.
Vill du odla vit sparris är det bra om jorden är lätt och sandblandad då plantorna ska kupas, vilket innebär att du lägger på jord efter hand som skotten blir längre. För att få fram vit sparris så krävs det att skotten odlas utan att komma i kontakt med solljus. Solljuset gör att sparrisen bildar klorofyll och blir grön.
Sparris gillar inte att planteras om så se till att hitta en bra plats redan från början.
Rensa växtplatsen fri från flerårigt ogräs. Om du är ute i god tid med planeringen kan du lägga på en markduk eller tjock presenning på ytan året innan. Detta brukar vara en effektiv ogräsbekämpningsmetod.
Luckra sedan jorden ordentligt ca. 40 cm djupt och jordförbättra med exempelvis kogödsel eller kompostjord.
Gör fåror som är 15 cm djupa (vit sparris 20-25 cm) och 20 cm breda. Det är viktigt att rötterna sprids ut i botten på rännan, som en solfjäder. Täck med några centimeter jord och fyll på med mer jord vartefter sparrisen växer och tills jordytan är plan. Knoppstället ska vara täckt av jord hela tiden.
Plantavstånd: ca 25-40 cm
Radavstånd: 1,2-1,5 m
Odla i pallkrage 80×120: minst två pallkragar i höjd krävs. Plantera 5 plantor/pallkrage. En i vardera hörn och en i mitten.
Till dig som odlar i kallare klimat
Sparris kan odlas i större delen av Sverige, ända till zon 6.
Ju högre zon, desto sandigare jord bör du odla i. Markens fukthållande egenskaper och dess genomsläpplighet är det som styr om sparrisen övervintrar bra eller inte. En sandjord är luftig och du riskerar inte att vatten blir stående på vintern med frysskador som följd. Planterar du dessutom dina sparrisar i en upphöjd bädd kommer marken tina tidigt och sparrisarna har en varm, luftig bädd att växa i.
För att hjälpa din sparris stå emot kylan lite extra kan du täcka odlingen med löv på hösten. Ett snötäcke isolerar också utmärkt.
Täck odlingen med gräsklipp för att bibehålla fukten sommartid.
Vit sparris
Efter ett par år när plantorna etablerat sig ordentligt kupar man upp jord över dem på våren, innan skotten börjar bli synliga genom jorden. När toppen precis syns i jordytan skördas stjälken genom att man skär av den nere vid basen, gärna med ett sparrisjärn (en speciell kniv). Vill man vara säker på att topparna inte blir gröna av solljuset kan svart plast läggas ovanpå jorden.
Vatten och näring
Det är viktigt att man vattnar sin sparrisodling kontinuerligt första säsongen så att plantorna etablerar sig bra. Ett fåtal rejäla vattningar är bättre än att småvattna. Vattnet ska ner på djupet och inte bara ligga på jordytan. Det ger plantan ett djupt rotsystem som klarar torrperioder bättre. Rensa bort ogräs så att det inte hämmar sparrisplantans tillväxt.
Sparrisen är en näringskrävande växt och gödsel krävs för att få välmående plantor som ger maximal skörd. Besök gärna din lokala trädgårdsbutik för tips och råd.
Skörd
Det är nu det gäller att ha tålamod!
Under planteringsåret ska du inte skörda alls eftersom plantorna måste få växa till sig.
Året efter plantering fortsätter plantorna växa och skotten blir tjockare. Låt bli att skörda så att plantan får samla energi.
Andra året efter plantering kan du skörda under ca. två veckor. Ta alla skott, 20 cm höga, innan knopparna slår ut. Låt resten växa upp.
Kommande år kan du skörda fram till midsommar. Att plantorna lämnas i fred efter midsommar är viktigt eftersom de behöver få samla kraft inför kommande säsonger. Skotten växer då upp till ståtliga plantor och knopparna öppnar upp sig och bildar stora plymer. Genom fotosyntes samlar plantan in energi som skickas ner i rötterna. Här lagras energin inför nästa odlingssäsong.
När blasten vissnat ner på hösten skärs den ner och läggs på komposten. Detta ska inte göras innan det blivit kallt, vänta ett par veckor efter första frosten, annars kommer sparrisen stimuleras att sätta nya skott.