En dekorativ köksträdgård Potager
En potager är mer än bara en plats för att odla grönsaker och örter. Det är en konstnärlig och funktionell köksträdgård där skönhet och nytta går hand i hand. Här kombineras ätbara växter med prydnadsväxter på ett harmoniskt sätt, vilket skapar en produktiv och visuellt tilltalande miljö. Köksträdgården ska inte längre gömmas längst in på gården, låt den istället glänsa i all sin prakt. Låt rosenskära samsas med kål och låt petunia kanta gångarna! Med spännande växtval tillför du form, färg och struktur till din trädgård och skapar en härlig plats för både människor och djur.
Hur det började
Den franske advokaten Jean-Baptiste de La Quintinie (1626-1688) bestämde sig för att byta bana i livet när han under en resa till Italien fick beskåda fantastiska trädgårdar. Hans trädgårdskarriär tog fart hos självaste Kung Ludvig XIV där han fick i uppdrag att under så stor del som möjligt av året förse kungen med frukt och grönt. En nio hektar stor trädgård med murar och upphöjda terrasser anlades i Versailles, vilken än idag ligger kvar på sin ursprungliga plats.
Dåtidens potager var ofta utformade med strikta geometriska mönster och uppdelade i små sektioner. Dagens potager har utvecklats till något mer flexibelt och kan variera från strikta mönster till mer naturliga, avslappnade arrangemang. Oavsett stil handlar det om att skapa en balans mellan det praktiska och det vackra.
Varför potager?
Genom att samodla ätbara växter med prydnadsväxter kan du skapa en trädgård som inte bara är produktiv utan också en fröjd för ögat.
Med bra planering och organiserade bäddar utnyttjas jordytan effektivt och ger hög avkastning på liten yta.
Grönsaker och sommarblommor trivs i samma typ av jord, och det är därför en god idé att samodla dem.
Den biologiska mångfalden ökar på en plats där man odlar många olika sorters växter. Skadedjurens naturliga fiender blir fler och pollinatörerna trivs när trädgården blomstrar. Detta ger en friskare trädgård där du kan skörda ännu mer grönsaker utan att behöva använda bekämpningsmedel.
Att skapa en köksträdgård med lä-häckar och upphöjda bäddar ger ett bra mikroklimat med längre skördesäsong.
Dekorativa primadonnor
Att anlägga en dekorativ köksträdgård
Välj en solbelyst plats då de flesta grönsaker och blommor trivs i sol. Lä-häckar silar vinden och ger plantorna skydd. Väljer du en vintergrön häck har din köksträdgård en fin inramning även under vintern.
En väldränerad jord är att föredra. Mager sandjord eller tung lerjord behöver tillföras organiskt material för att öka mullhalten. Välj naturgödsel framför konstgödsel. Konstgödsel ger fina, frodiga växter på kort sikt men bygger ingen livskraftig jord. Genom att kontinuerligt tillföra organiskt material till din jord ökar du mullhalten i både sand-& lerjordar. Sandjorden blir mer fukthållande och lerjorden blir mindre kompakt.
Kompostera allt grönt avfall från kök och trädgård. Med kökskompost, löv och gräsklipp bygger du en fantastisk odlingsjord och på så vis kan kostnaderna minska från år till år när du slipper köpa jord och gödning i trädgårdsbutiken. Gräsklipp är dessutom ett väldigt bra täckmaterial. Det håller fukten i jorden, minskar ogräs och tillför näring till dina odlingar.
Upphöjda bäddar värms snabbare på våren och är lätta att urskilja från gångstråken. Du kan efter tycke och smak välja ram runt dina bäddar, kanske en träkant, en avgränsning i metall eller varför inte låta bli kanten och bara trycka till jorden med en spade för att skapa en sluttning ner mot gången.
Storleken på köksträdgården är upp till var och en, men tänk på växtföljden! Läs mer här:
Ta vara på platsens förutsättningar. Det kanske finns murar, staket eller redan etablerade träd och buskar som kan bli en naturlig del av din köksträdgård.
Gör gångarna bredare än vad du först tänker (ca 1 m kan vara lagom). Under högsommaren när trädgården prunkar väller växterna över bäddarnas kanter och gör det svårt att passera med skottkärror och verktyg.
Glöm inte att utnyttja höjden! Höga växtstöd skapar en fin rumskänsla och är en förutsättning för att odla högväxande grödor såsom bönor och ärter.
Att välja växter
Här har du din chans att vara kreativ!
Inspiration finns överallt och kanske mest lättåtkomligt på internet. Sök, planera och spara ner. Att sätta ett färgtema som grund för dina odlingar kan vara ett roligt sätt att utmana dig själv i att hitta lämpliga sorter vad gäller smak, färg och form. Färgtemat bidrar till en enhetlig, sammanhållen atmosfär som är behaglig att vistas i.
I Anette Nilssons bok ”Den blomstrande köksträdgården – Potager på svenska” beskriver hon hur hon planerar sina odlingar efter växternas växtsätt. Marktäckare, uppstickare, vävare, klättrare, primadonnor och växter för direktsådd att fylla ut med, som exempelvis krasse, vallmo och ringblomma.
Välj grönsaker som du tycker om att äta och undvik att lägga tid på sådant som du inte uppskattar.
Perenna växter ger stor glädje och har litet skötselbehov. Dessa behöver inte räknas in i växtföljden utan väl planterade sitter de där de sitter. Exempel på perenna växter är: rabarber, sparris, jordgubbar, smultron, fruktträd och bärbuskar. Flera av dessa ger köksträdgården en stomme även under vintern vilket ger ett extra värde.
Fleråriga växter till potager
Fler tips på vägen
• Plantera tätt! Det ger ett maffigare intryck och du behöver inte rensa lika mycket ogräs.
• Variera blommornas form och sprid ut blomningstiden. Glöm inte de doftande! Det finns inget bättre än att vandra runt i köksträdgården på kvällen och känna doften av heliotrop och blomstertobak.
• Ätbara växter är också dekorativa! Grönkål och svartkål står sig länge på vintern och skapar fin höjd i rabatterna. (Dessa är dessutom makalöst vackra i kruka!) Sallat som inte äts blir vacker som bård i din köksträdgård. Här kan bladform & -färg varieras i det oändliga.