Hoppa till innehåll

Odla med larsviken Lök

Lök är den näst mest odlade grödan i världen och ett måste i varje kök. Inget är så gott som egenodlad lök! Oavsett om du använder löken rå, stekt eller grillad kommer den ta din matlagning till nya höjder.
Visste du förresten att lök är en av de viktigaste källorna till antioxidanten quercetin i vår föda?

Vi har många olika sorter att välja på och du kommer garanterat hitta en sort som du gillar! Här har vi samlat våra bästa odlingsråd för matlök, Allium cepa, vilket innefattar gul lök, röd lök, schalottenlök, silverlök och syltlök.
Lök kan planteras både vår och höst och här nedan följer odlingsråd för bägge.

Stort lycka till med din odling!

Tips i starten

Har du beställt lök tidigt på säsongen så förvarar du den bäst torrt och luftigt innan det är dags för sättning. Ta ut löken ur förpackningen och se till att spara namnlappen!
Börjar löken gro så går det fint att förodla den i lite jord på fönsterbrädan.

Köp certifierat utsäde

Använd alltid certifierat utsäde för att undvika obehagliga överraskningar. Se till att varje förpackning har giltigt växtpass och att förpackningen är försluten.
Larsviken säljer endast certifierat utsäde med växtpass vilket innebär att det är kontrollerat och certifierat av Jordbruksverket.

Glöm inte växtföljden 

En bra växtföljd är A och O för lyckad odling utan sjukdomar och skadedjur. Undvik att odla lök på samma odlingsställe/i samma jord år efter år. Det är viktigt att rotera grödorna i trädgårdslandet. Helst ska det gå 4-5 år mellan odlingstillfällena. Läs mer om växtföljd här:

 

Växtplats, jord & plantering

När jorden är +15-18 grader är det dags att sätta löken. Minimumtemperatur är +5 grader men bäst resultat får du när jorden är lite varmare. Sätts löken när det fortfarande är kallt är risken för så kallad stocklöpning, att löken går upp i blom, större.

Lök kan odlas både på friland, i pallkrage och i kruka.

Välj en växtplats i sol till halvskugga. Bearbeta jorden så att den blir luftig och klumpfri. Ta bort eventuella stora stenar. Lök älskar näring så mylla ner lite välbrunnen gödsel vid plantering.

För att få en rak linje att sätta löken i så kan man använda skaftet på t.ex. en kratta. Dra en lång jordfåra vid sidan av skaftet och plantera lökarna i fåran. Glöm inte att vattna.

Planteringsdjup & avstånd
Beräkna 7-10 lökar per löpmeter. Vill du skörda löken färsk kan du sätta ännu tätare, men tänk då på att skörda varannan lök under sommaren så att de lökar du ska lagra in får ordentligt med plats att växa till sig.
Plantera löken lika djupt som den är lång, alltså en lök som är 2 cm ska ner 2 cm i jorden.

För dig som odlar i kallare klimat

Det går utmärkt att odla lök i kallare klimat. Den stora skillnaden är att tjälen släpper senare på våren och att möjligheten att sätta löken i jorden blir senare ju längre norrut du befinner dig.
Är du otålig och vill få snabbare skörd kan förgro din lök på en grund bädd av jord och hålla den lite lätt fuktig. Då får du en liten rotad planta att sätta ut, vilket förkortar lökens tillväxttid.
Är du extra sugen på snabb skörd väljer du med fördel en tidig sort som har en kortare utvecklingstid. Du kan också prova att sätta din lök på hösten, för tidigare skörd året därpå. Se info nedan.

Var noga med att inte sätta löken i jord kallare än +15 grader så undviker du att löken går i blom.

Höstplantering

Största fördelen med höstplantering är att du kan skörda din lök tidigare. Räkna med ca 2-3 veckor tidigare än vid vårplantering.
Höstplantering är också ett sätt att sprida ut trädgårdsarbetet mer jämnt under året – för att slippa ha all plantering under våren. En stor fördel för dig som odlar mycket.

Nackdelen med höstplantering är att löken måste övervintra i jorden. Undvik att sätta löken i tung lerjord, vilken håller vatten på vintern och ökar risken för att löken fryser. Välj en sandigare jord, gärna i upphöjd bädd. Upphöjda bäddar torkar upp och blir varma snabbare på våren.
Grundgödsla jorden med naturgödsel, precis som vid vårplantering.

Tidpunkt för sättning varierar beroende på var i landet du befinner dig men från september/oktober i norra Sverige till november/december i södra Sverige kan vara lämpligt. Löken ska gärna hinna rota sig innan tjälen kommer.
Samma djup och planteringsavstånd som vid vårsättning gäller.

Täck jorden med gräsklipp eller löv efter sättning. Under sen höst/tidig vinter kommer tjälen och går och då kan ett isolerande lager på toppen av jorden skydda löken lite extra. Tänk på att snö också isolerar bra!

Skörd, torkning & inlagring

När lökhalsarna viker sig är det dags att ta upp löken för torkning. Om vädret tillåter så kan löken ligga kvar på marken innan det är dags för inlagring. Annars går det även bra att hänga upp löken vid en husvägg eller i taket på ett luftigt och torrt ställe.

Klipp inte av blasten på löken! Om den får självtorka förbättras lagringsdugligheten eftersom löken själv täpper till infartsvägen för smittor in till själva löken. Fiffigt va!