Sättlök ’Crusado’ Allium cepa


’Crusado’ är en ny typ av gul lök som vi på Larsviken handplockat för odling i Skandinavien. ’Crusado’ är en lång-dags hybrid, alltså växer bäst när dagen är längre än natten, vilket gör att den passar utmärkt i vårt nordiska klimat men långa ljusa sommarnätter. Sorten är relativt ny och vid växtförädlingen så har fokus legat på att få fram en tidig gul lök som ger stor skörd och har ett stabilt och starkt rotsystem. Växtförädlingen lyckades över förväntan och ’Crusado’ är en av de sorter som ger absolut högst skörd. Tack vare sitt kraftiga rotsystem klarar löken de flesta jordtyper, även torrare sandiga jordar. Även perioder med torka är inget större problem för ’Crusado’ som kan hämta vatten från djupare jordlager. Skalet blir tjock och hållbart vilket gör att sorten passar ypperligt för inlagring. Även efter flera månader i lagret så ser lökarna lika fina ut, förutsatt att de förvarats luftigt och torrt. Färgen är gyllengul med inslag av brons och lökarna blir klotrunda med en fin tunn nacke.

65 kr /250g inkl moms

Förbeställningsvara. Denna sort är inte i säsong just nu men du har möjlighet att göra en förbeställning. Vi reserverar produkten till dig och skickar den lagom till våren. Sättpotatisen kommer in vecka 8, dahlior och sättlök vecka 10 och de barrotade plantorna vecka 16. Du har även möjlighet att önska en senare leveransvecka när du betalar.

  • Köp 3 för 61.75 kr/förp och spara 5%

  • Köp 10 för 55.25 kr/förp och spara 15%

Produktegenskaper

Så-/Planteringstid:
April Maj Juni
Blom-/Skördetid:
Juli Augusti September
Odlingsegenskaper:
Lättodlad Sjukdomstålig Ätbar Inlagring Odla i kallare klimat
Växtläge:
Halvskugga Sol
Egenskaper:
Värmebehandlad

Avstånd

7 – 10 lökar per löpmeter. Vill du skörda färsk lök går det bra att sätta löken ännu tätare. Skörda varannan lök under sommaren, så ger du de lökar som ska växa till sig och lagras in gott om plats att växa.

Planteringsdjup

Löken ska sättas lika djupt som lökens storlek. En lök som är 2 cm ska alltså ner 2 cm i jorden.

När ska jag plantera?

När jorden är 15 – 18 grader C. Minimum temperatur är + 5 grader. Har du fått hem löken tidigt på säsongen och behöver förvara den innan plantering är vårt bästa tips att öppna påsen och hälla ut löken på en bricka/tallrik så att den ligger utspritt och luftigt. Förvara i löken i rumstemperatur och så torrt som möjligt.

Jord & skötsel

Vanlig trädgårdsjord funkar fint till lök. Som alltid så behövs det vatten i lagom mängd och sol för att få bra tillväxt. Gödsla med måtta.

Torkning & inlagring

När lökhalsarna viker sig är det dags att ta upp löken för torkning. Om vädret tillåter så kan löken ligga kvar på marken innan det är dags för inlagring. Lök förvaras bäst torrt och luftigt.