Box ”Semesterskörd” – Hannu Sarenström


Här är potatis-samlingen för dig som drömmer om att kunna skörda dagsfärsk potatis under hela semestern. Sorterna i denna låda är redo att skördas från slutet av juni fram till slutet av sommaren (om du inte redan ätit upp dem vill säga). Skapa dina egna semesterminnen i trädgårdslandet och uteköket. För visst finns det ingenting mer avslappnande än att skrubba potatis på farstubron i trätofflor till ljudet av sommarens fågelkvitter? “Den första knölen man gräver upp är alltid en smaksensation och lyckan med färskpotatis är given.” – Hannu Sarenström. Boxen innehåller: 1 kg Marabel, 1 kg Laura och 1 kg Almonda, recept signerade Hannu Sarenström och Larsvikens bästa tips för en lyckad potatisodling. En box är lagom för 3-4 kvm eller 6-8 löpmeter.

269 kr inkl moms

Förbeställningsvara. Detta är en vara som inte finns i lager just nu utan du har möjlighet att göra en förbeställning. Vi reserverar varan till dig och skickar ut så fort vi får leveransen. Sättpotatis skickas från vecka 8 och sättlök och dahlior från vecka 12.

Produktegenskaper

Planteringstid:
Vår
Skördetid:
Färskpotatis/Primör Inlagring Sensommar Sommar
Matlagningsegenskaper:
Delikatess Fast Sallad Ugnsrosta
Odlingsegenskaper:
Balkong Lättodlad Pallkrage
Färg:
Gul Ljusgul

Hur förvarar jag sättpotatisen bäst innan det är dags att sätta?

Sättpotatisen behöver ligga så ljust som möjligt för att det ska bildas gröna fina groddar. Genom att förvara sättpotatisen svalt så håller du tillbaka tillväxten av groddar.

Hur ofta kan jag odla potatis i samma jord?

Det är väldigt viktigt att ha en genomtänkt växtföljd i sitt trädgårdsland. Potatis ingår i en 4 - 5 årig växtföljd för att det ska bli bästa skördeutfall, och för att minska risken för ”jord-trötthet”.

Välj certifierat utsäde 

Använd alltid certifierat utsäde för att undvika obehagliga överraskningar. Se till att varje förpackning har giltigt växtpass och att förpackningen är försluten.

Förgro sättpotatisen 

Genom att förgro potatisen kortar du ner potatisens tillväxt-tid i jorden. Dessutom kan det vara roligt att börja odlandet inomhus när trädgårdslandet fortfarande ligger i dvala. Lägg potatisen ljust och svalt så får potatisen mörka fina groddar. Räkna med att det tar 4 – 5 veckor. Genom att lägga sättpotatisen mörkt och varmt några dagar så ”väcker” du potatisen, innan du lägger fram den i ljuset,. Vill du spara ännu mer tid i trädgårdslandet kan du även låta potatisen utveckla både groddar och rötter. Strö lite mull över potatisen och håll fuktigt så bildas det även rötter. På så sätt får du en hel ”planta” att sätta ut som etablerar sig mycket snabbare i jorden.

Vilken jord har du?

Potatis går att odla i de flesta jordar men bäst förutsättningar för potatis är i mager och väldränerad jord.

Växtföljd 4-5 år  

En bra växtföljd i ditt trädgårdsland är A och O för lyckad odling utan sjukdomar och skadedjur. Undvik att odla potatis på samma odlingsställe/i samma jord år efter år utan rotera grödorna i trädgårdslandet. Helst ska det gå 4 – 5 år mellan odlingstillfällena.

Dags att sätta potatisen i jorden

När jorden håller minst + 8 C grader är det äntligen dags för sättning. Att tänka på:  · Radavstånd 55 – 70 cm, längre avstånd mellan raderna minskar risken för bladmögel. · Plantavstånd 15 – 30 cm, sena sorter kräver mer utrymme för att kunna utvecklas maximalt/ för att ge stor skörd. · Planteringsdjup 8 – 10 cm, kupa på mer jord efterhand när det behövs, för att undvika gröna potatisar.

Ge potatisen kärlek

Vatten behövs, speciellt vid knölsättningen. Näring behövs också men inte i för stora mängder, i alla fall inte till tidig potatis. Använd gärna välbrunnen naturlig gödsel men med måtta! Det behövs oftast mindre än vad du tror. För mycket kväve ger mycket blast och blommor men lite potatis. Även potatisens kvalitet och smak påverkas negativt av för mycket kväve.

När är det dags för skörd?

Efter pyssel och tålmodig väntan så är det dags att börja räkna med skörd. Enligt våra riktlinjer, förutsatt att man förgrott potatisen, kan man börja skörda tidig potatis efter 8 veckor, sommarpotatis efter 10-12 veckor och höstpotatis låter vänta på sig minst 14- veckor. Är du osäker är det lättast att försiktigt skrapa bort lite jord och se om potatisen är lagom stor. Är de för små? Lägg tillbaka jorden och låt potatisen växa vidare. När potatisen mognat eller om blasten angrips av bladmögel är det bäst att hugga av blasten och ta bort den från landet. Tänk på att kupa upp mer jord för att undvika grönfärgning.

Från odlarglädje till matglädje vilket är sann potatisglädje! 

Efter förgroning, sättning och skörd är det äntligen dags för att få lön för mödan. Att plocka upp egenodlad färskpotatis, skölja av och sen koka varsamt och äta med lite smör är bland det bästa som finns!

Tips och råd vid kokning av färskpotatis

Storlekssortera, lägg i det största potatisarna först. Häll på kokande vatten. Salta rejält. Vattnet ska vara salt som en kallsup i Öresund. Känn efter med sticka när potatisen är klar. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Glöm inte dillen! Ät och njut av en svensk klassiker.

Ännu några odlingstips att tänka på

Det går utmärkt att odla i hink, pappkrukor, pallkragar eller i en säck med jord. Välj mager jord och tänk på att göra dräneringshål i kärl och säckar. Låt inte potatisen bli för varm, t.ex. på en inglasad balkong eller om hinkarna står i söderläge mot en vägg, då hämmas tillväxten. En potatis behöver ca 5 l jord för att kunna växa och utvecklas. Du kan även spara eget utsäde från föregående år men tänk på att förnya ditt utsäde ibland, för skörden blir mindre med tiden. Att använda matpotatis från butiken som utsäde är inget vi rekommenderar då det alltid finns en risk att man får med sig jord-sjukdomar in i ditt trädgårdsland, vilket kan påverkar både årets skörd och kommande skördar för lång tid framöver.