Hoppa till innehåll

LARSVIKENS ODLINGSTIPS Din guide till odling av sättpotatis

 

Äntligen har tjälen släppt sitt grepp om marken och fåglarna börjat sjunga, vilket betyder att säsongen för sättpotatis stundar. När du ska sätta årets knölar i marken finns där några saker att tänka på. Här guidar vi dig helt från förgroning till skörd av dina sättpotatisar.

 

Från utsäde till skörd

Steg 1. Välj certifierat utsäde 

Använd alltid certifierat utsäde för att undvika obehagliga överraskningar. Se till att varje förpackning har giltigt växtpass och att förpackningen är försluten.

 

Steg 2. Förgro sättpotatisen 

Genom att förgro potatisen förkortar du potatisens tillväxt-tid i jorden. Dessutom kan det vara roligt att börja med något inomhus när trädgårdslandet fortfarande ligger i dvala. Lägg potatisen ljust och svalt så får potatisen mörka fina groddar. Räkna med att det tar 4-5 veckor. Om du vill skynda på det kan du ”väcka” potatisen genom att låta den ligga varmt och mörkt ett par dagar innan du lägger fram den i ljuset. Vill du spara ännu mer tid i trädgårdslandet kan du även låta potatisen utveckla både groddar och rötter. Strö lite mull över potatisen och håll fuktigt så bildas det rötter. På så sätt får du en hel ”planta” att sätta ut som etablerar sig mycket snabbare.

I denna video berättar Hannu och Bitte mer om just hur du förgror dina knölar.

 

Steg 3. Vilken jord har du?

Potatis går att odla i de flesta jordar men bäst förutsättningar är i mager och väldränerad jord.

 

Steg 4. Glöm inte växtföljden 

En bra växtföljd är A och O för lyckad odling utan sjukdomar och skadedjur. Undvik att odla potatis på samma odlingsställe/i samma jord år efter år utan rotera grödorna i trädgårdslandet. Helst ska det gå 4-5 år mellan odlingstillfällena.

 

Steg 5. Dags att sätta potatisen i jorden

När jorden håller minst + 8 C grader är det äntligen dags för sättning. Tänk då på:

  • Radavstånd 55 – 70 cm, längre avstånd minskar risken för bladmögel.
  • Plantavstånd 17 – 30 cm, sena sorter kräver mer utrymme för att kunna utvecklas maximalt/ för att ge stor skörd.
  • Planteringsdjup 8 – 10 cm, kupa på mer jord efterhand när det behövs, för att undvika gröna potatisar.

 

Steg 6. Ge potatisen kärlek i form av vatten och näring

Vatten behövs, speciellt vid knölsättningen. Näring behövs också men inte i för stora mängder, i alla fall inte till tidig potatis. Använd gärna välbrunnen naturlig gödsel men med måtta! Det behövs oftast mindre än vad du tror. För mycket kväve ger mycket blast och blommor men lite potatis. Även potatisens kvalitet och smak påverkas negativt av för mycket kväve.

 

Steg 7. När är det dags för skörd? 

Efter pyssel och tålmodig väntan så kan man börja räkna med skörd. Enligt våra riktlinjer, förutsatt att man förgrott, kan man börja skörda tidig potatis efter 8 veckor, sommarpotatis efter 10-12 veckor och höstpotatis låter vänta på sig minst 14- veckor. Är du osäker är det lättast att försiktigt skrapa bort lite jord och se om potatisen är lagom stor. Är de för små? Lägg tillbaka jorden och låt potatisen växa vidare. När potatisen mognat eller om blasten angrips av bladmögel är det bäst att hugga av blasten och ta bort den från landet. Tänk på att kupa upp mer jord för att undvika grönfärgning.

 

Steg 8. Från odlarglädje till matglädje är sann potatisglädje! 

Efter förgroning, sättning och skörd är det äntligen dags för att få lön för mödan. Att plocka upp egenodlad färskpotatis, skölja av och sen koka varsamt och äta med lite smör är bland det bästa som finns.

 

Tips och råd vid kokning av färskpotatis:

Storlekssortera, lägg i det största potatisarna först. Häll på kokande vatten. Salta rejält. Vattnet ska vara salt som en kallsup i Öresund. Känn efter med sticka när potatisen är klar. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Glöm inte dillen! Ät och njut av en svensk klassiker.

 

Och slutligen ännu ännu fler tips att tänka på: 

Det går utmärkt att odla i hink, pappkrukor, pallkragar eller i en säck med jord. Välj mager jord och tänk på att göra dräneringshål. Låt inte potatisen bli för varm, t.ex. på en inglasad balkong eller om hinkarna står i söderläge mot en vägg, då hämmas tillväxten. En potatis behöver ca 5 l jord för att kunna växa och utvecklas. I denna video berättar Hannu och Bitte mer om saker bra att tänka på när du ordlar potatis i hink.

Du kan även spara eget utsäde från föregående år men tänk på att förnya dig då och då för skörden blir mindre med tiden.

Att använda matpotatis från butiken som utsäde är inget vi rekommenderar då det finns risk att den för med sig sjukdomar in i ditt trädgårdsland, vilket kan påverkar både årets skörd och kommande skördar.

 

Stort lycka till med din odling av sättpotatis och kom ihåg att du alltid kan ställa frågor till oss!