Tänk att allt kan rymmas inom en potatissort, från tidig späd primör till höstens bakpotatis. Framtagen i Frankrike år 1994 och är en korsning mellan sorterna ’Charlotte’ och ’Mariana’. Amandine har ett tunt skal, gul- till ljusgul köttfärg, är fastkokande och beskriven som en delikatesspotatis med nötig, smörig smak. Knölarna är ofta ovala eller avlånga med något spetsig form. Som delikatesspotatis är Amandine utmärkt för kokning, stekning eller ugn – gärna oskalad. Utsedd till Årets Potatis 2011. Amandine är resistent mot potatiskräfta ras 1 och trivs i lucker, mullrik – gärna sandblandad jord eller lättare jordar.
Amandine passar dig som:
-
vill odla potatis för tidig skörd och/eller som delikatess – t.ex. små fina knölar som “premiärpotatis”.
-
har en jord som är relativt lätt, gärna sandblandad, och läge med bra sol.
-
vill ha en potatis för relativt snabb konsumtion eller kortare lagringstid.
Gillar du Amandines smak och konsistens så tipsar vi om tre andra riktiga delikatesser.
Alexandra – en tidig delikatess
