Sättpotatis

Nyheter, gamla godingar, delikatesser och exklusiva rariteter samsas i vårt sättpotatis utbud. Vi kan även stoltsera med Sveriges största utbud av ekologiskt certifierad sättpotatis. Yrkesodlarkvalitet, spännande sorter och gedigen kunskap är ledorden! Sedan 2018 finns även sättlök i vårt sortiment.

Sveriges största utbud av ekologisk sättpotatis

Det hela började med att många kunder hörde av sig och ville köpa sättpotatis från vår potatissamling där det finns såväl gamla som nya spännande sorter. Detta gjorde att vi tog kontakt med en potatisfirma i Skottland som visade sig brinna lika mycket för potatis som vi på Larsviken gör. Idag samarbetar Larsviken med flera sättpotatisleverantörer, både i Sverige och ute i Europa. Varje år väljer vi ut ett 60-tal sorter till årets sättpotatiskollektion. Vi lägger extra stor vikt vid att potatissorterna är smakrika, lättodlade och tåliga.

Sättpotatisen finns i förpackningar om 5 stycke och 1- och 5-kg förpackningar. Vi säljer även lite större mängder till yrkesodlare.

Spännande utbud av sättlök

Under 2018 började vi med sättlök av olika sorter. Vi tycker att lök och potatis är synnerligen goda smakkamrater och förgyller såväl trädgårdsland som matlagning. Även här har vi satsat på unika, smakrika och lättodlade sorter.

Våra bästa tips för en lyckad potatisodling

Här har vi samlat våra bästa odlingstips för en lyckad potatisodling.

Certifierat utsäde

Använd alltid certifierat utsäde för att undvika obehagliga överraskningar. Se till att varje förpackning har giltigt växtpass och att förpackningen är försluten.

Förgro sättpotatisen

Genom att förgro potatisen förkortar du potatisens tillväxt-tid i jorden. Dessutom kan det vara roligt att börja med något inomhus när trädgårdslandet fortfarande ligger i dvala. Lägg potatisen ljust och svalt så får potatisen mörka fina groddar. Räkna med att det tar 4-5 veckor. Om du vill skynda på det kan du ”väcka” potatisen genom att låta den ligga varmt och mörkt ett par dagar innan du lägger fram den i ljuset.

Vill du spara ännu mer tid i trädgårdslandet kan du även låta potatisen utveckla både groddar och rötter. Strö lite mull över potatisen och håll fuktigt så bildas det rötter. På så sätt får du en hel ”planta” att sätta ut som etablerar sig mycket snabbare.

Jorden

Potatis går att odla i de flesta jordar men bäst förutsättningar är i mager och väldränerad jord.

Växtföljd

En bra växtföljd är A och O för lyckad odling utan sjukdomar och skadedjur. Undvik att odla potatis på samma odlingsställe/i samma jord år efter år utan rotera grödorna i trädgårdslandet. Helst ska det gå 4-5 år mellan odlingstillfällena.

Sättning

När jorden håller minst + 8 C grader är det äntligen dags för sättning.

Radavstånd 55 – 70 cm, längre avstånd minskar risken för bladmögel.

Plantavstånd 17 – 30 cm, sena sorter kräver mer utrymme för att kunna utvecklas maximalt/ för att ge stor skörd.

Planteringsdjup 8 – 10 cm, kupa på mer jord efterhand när det behövs, för att undvika gröna potatisar.

Vatten och näring

Vatten behövs, speciellt vid knölsättningen. Näring behövs också men inte i för stora mängder, i alla fall inte till tidig potatis. Använd gärna välbrunnen naturlig gödsel men med måtta! Det behövs oftast mindre än vad du tror. För mycket kväve ger mycket blast och blommor men lite potatis. Även potatisens kvalitet och smak påverkas negativt av för mycket kväve.

När är det dags för skörd?

Efter pyssel och tålmodig väntan så kan man börja räkna med skörd. Enligt våra riktlinjer, förutsatt att man förgrott, kan man börja skörda tidig potatis efter 8 veckor, sommarpotatis efter 10-12 veckor och höstpotatis låter vänta på sig minst 14- veckor.

Är du osäker är det lättast att försiktigt skrapa bort lite jord och se om potatisen är lagom stor. Är de för små? Lägg tillbaka jorden och låt potatisen växa vidare. När potatisen mognat eller om blasten angrips av bladmögel är det bäst att hugga av blasten och ta bort den från landet. Tänk på att kupa upp mer jord för att undvika grönfärgning.

Från Odlingsglädje till Matglädje

Efter förgroning, sättning och skörd är det äntligen dags för att få lön för mödan. Att plocka upp egenodlad färskpotatis, skölja av och sen koka varsamt och äta med lite smör är bland det bästa som finns.

 Tips och råd vid kokning av färskpotatis: Storlekssortera, lägg i det största potatisarna först. Häll på kokande vatten. Salta rejält. Vattnet ska vara salt som en kallsup i Öresund. Känn efter med sticka när potatisen är klar. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Glöm inte dillen! Ät och njut av en svensk klassiker.

Övriga tips

Det går utmärkt att odla i hink, pappkrukor, pallkragar eller i en säck med jord. Välj mager jord och tänk på att göra dräneringshål. Låt inte potatisen bli för varm, t.ex. på en inglasad balkong eller om hinkarna står i söderläge mot en vägg, då hämmas tillväxten. En potatis behöver ca 5 l jord för att kunna växa och utvecklas.

Du kan även spara eget utsäde från föregående år men tänk på att förnya dig då och då för skörden blir mindre med tiden. Att använda matpotatis från butiken som utsäde är inget vi rekommenderar då det finns risk att den för med sig sjukdomar in i ditt trädgårdsland, vilket kan påverkar både årets skörd och kommande skördar.

Stort lycka till med odlingen!

Köp sättpotatis i vår nätbutik

Nätbutiken