Hoppa till innehåll

Hannu Sarenström hos Larsviken

Potatis hela året — Låt odlaren och matkreatören Hannu Sarenström guida dig genom potatisens fantastiska värld. Från vinterns planering av nästa års köksträdgård till våren och sommarens odlarglädje. Och såklart alla säsongers middagar som följer efter skörd. Hannu har själv odlat och tillagat flera olika potatissorter från vårt sortiment för att kunna välja ut sina absoluta favoriter.

Följ med hem till Hannu Sarenströms köksträdgård på Langeland

Hannu Sarenström är en av Nordens mest kända mat- och trädgårdsinspiratörer som gett ut flertalet trädgårds- och matlagningsböcker genom åren. Som discovärd en gång i tiden tog han vägen genom restaurangköket där han började inse att för att få riktigt god mat, så krävs riktigt bra råvaror. Här någonstans började intresset för trädgård att spira. Efter många år i det prunkande hemmet på Kinnekulle har Hannu nu packat ihop livet för att packa upp det söderut på den danska ön Langeland i det sydfynska öhavet. Här i en äkta kringbyggd dansk gård från 1800-talet finns både Hannu och hans älskade köksträdgård, eller køkkenhave som man säger på andra sidan Öresund.

“Jag har odlat ett 20-tal olika sorter och smakat mig igenom alla, några har jag haft tidigare men många var nya och en del blev kära favoriter”

Sättpotatis i en korg från Hannu Sarenström för Larsviken

Beställ Hannus favoritpotatisar som odlingskit

Vare sig det handlar om böcker, trädgården eller köket blir vi alltid lika hänförda och inspirerade av den glädje till odling och mat som Hannu sprider. Därför är vi såklart lite extra stolta över att få presentera dessa spännande och välsmakande potatis-boxar vi satt ihop tillsammans med honom. 

 

Varje potatistid har sin primadonna som förtjänar sin plats både i odlingslandet och på matbordet. Här hittar du spännande och smakrika potatis-boxar för olika tillfällen och olika odlare. Varje box innehåller 1kg av varje potatissort, våra bästa odlingstips samt vykort med några av Hannus härliga potatisrecept. Enkelt, kul och smakfullt!  

“Den första knölen man gräver upp är alltid en smaksensation och lyckan med färskpotatis är given”

SÄTTPOTATIS-BOX NO. 01 Semesterskörd

Här är samlingen för dig som drömmer om att kunna skörda dagsfärsk potatis under hela semestern. Sorterna i denna låda är redo att skördas från slutet av juni helt till slutet av sommaren (om du inte redan ätit upp dem vill säga). Skapa dina egna semesterminnen i trädgårdslandet och uteköket. För visst finns där ingenting mer avslappnande än att skrubba potatis på farstubron i trätofflor till ljudet av sommarens fågelkvitter? Boxen innehåller Marabel, Laura och Almonda.

“Potatis är en delikatess som ska planeras så den smakar bäst just när den tillagas”

SÄTTPOTATIS-BOX NO. 02 Potatisglädje

En samling för hemmakocken. Här är tre delikatesser för dig som egentligen inte odlar särskilt mycket men som när du väl gör det vill njuta lika mycket varje gång. I lådan samsas primörer som både ger odlarglädje och matupplevelser utöver det vanliga. Sorterna är alla äkta delikatesspotatisar med riktigt tunt skal, mycket smak och delikat textur. Prima primadonnor som förtjänar att få glänsa i ditt kök! Boxen innehåller Annabelle, Jazzy och Venezia.

“Färskpotatis skördas och bör tillagas i princip i samma stund, det är då man får det bästa resultatet. Men vissa sorter mognar och blir ännu godare vid inlagring och andra förlorar på att åldras. En bra plan är att tänka igenom ett mat-år och välja sorter utifrån det.”

SÄTTPOTATIS-BOX NO. 03 Skördefest

Från midsommarens ljusa fester fulla av färskpotatis till sommarens grillkvällar och härliga potatissallader för att tillslut hamna i vinterns värmande middagar. Här är Hannus favoriter för skördeglädje som sträcker sig över hela odlingssäsongen. Från späda primörer till trogna vinterfavoriter som klarar både två och fem månaders lagring. I bästa fall kan du njuta av egenodlad potatis fram till nästa års skörd! Boxen innehåller Solist, Connect, Queen Anne, Pocahontas och Sarpo Mira.