Hoppa till innehåll

Växtporträtt Dahlia Dahlia x pinnata

Älskade dahlia. Tänk att du, från den bruna, skrumpna knölen du är i mars, helt kan byta skepnad och i slutet av augusti vara den mest iögonfallande primadonna man kan tänka sig. Det känns nästan osannolikt att en enda liten knöl kan producera så mycket blommor!
Du fyller trädgården med färg, form och surrande insekter och våra odlarhjärtan med oändlig lycka.
Från de små blyga, enkla blommorna som kikar fram lite försiktigt, till de stora svulstiga tallriksdahliorna som inte ber om ursäkt för sig. Det finns sannerligen en dahlia för alla.

Botanik

Dahliorna tillhör familjen korgblommiga växter, Asteraceae. Dahlian är en knölväxt som förökas vegetativt genom att knölen delas. I knölarna finns all energi som behövs för att växten ska klara av att sätta skott, rötter och blommor.
Dahlian odlades som medicinalväxt av aztekerna, med förmåga att lindra bland annat epilepsi och magont. De ihåliga stjälkarna användes som vattenrör, pipor och behållare vid jakt.

Det finns ett 30-tal vilda arter som är kända och dokumenterade. Här hittar vi t.ex. de ståtliga träddahliorna som kan bli upp emot 6 meter, Dahlia imperialis och Dahlia tenuicaulis. Tyvärr är vår säsong för kort för att dessa arter ska hinna blomma hos oss.
Även klängande dahlior finns, Dahlia macdougallii.
Dahlia coccinea och Dahlia sorensenii tros vara föräldrar till Dahlia x pinnata, trädgårdsdahlia.

Den älskade trädgårdsdahlian är en hybrid och det finns ca 55 000 namngivna sorter i World Dahlia Directory.

Klassificering

På 60-talet försökte man få ordning i förvirringen kring dahlians former och utseende. Royal Horticultural Society och American Dahlia Society samordnade då sina register över kända dahliasorter för att förenkla indelningen och för att namnen inte skulle blandas ihop.

I Sverige delas sorterna in i 10 olika grupper
  • Enkelblommande dahlior
  • Anemonblommande dahlior
  • Halskråsdahlior
  • Näckrosblommande dahlior
  • Dekorativblommande dahlior
  • Bolldahlior
  • Pompondahlior
  • Kaktusdahlior
  • Semikaktusdahlior
  • Diversedahlior

Historia

Dahlian har sitt ursprung på bördiga vulkansluttningar i Mexico, där den frodas i optimal temperatur och med regelbundna regnskurar som fuktar dess rötter.
Denna blommas första dokumentation återfinns i en aztekisk örtabok kallad Badianusmanuskriptet, översatt från nahuatl till latin med rika illustrationer.

År 1570 åker Hernández till Mexico med uppgift att skriva om landets naturhistoria. 3000 olika plantor dokumenteras och några år senare sänds 16 stora böcker hem till Madrid. I detta material finns dahlian beskriven och avbildad.
Kungen var inte nöjd med materialet och Hernández hann dö innan han fick se sitt verk i tryck.
Det skulle dröja ända till 1649 innan boken kom ut. Och det var i grevens tid, 1671 förstördes Hernández originalmanuskript i en brand.

Dahliaknölar sändes till Madrid från Mexicos botaniska trädgård år 1789 och planterades för första gången av José Cavanilles. I hans verk Icones et Descriptiones Plantarum användes det latinska namnet Dahlia för första gången.

Under slutet av 1700-talet nådde dahlian Storbritannien, och Cavanilles fortsatte att skicka frön och knölar till botaniska trädgårdar över hela Europa. Dahliapassionen ökade när upptäcktsresande von Humbolt och botanikern Bonpland introducerade nya färgvariationer från Mexiko.

Dahliaodlingarna gick inget vidare i Europas kalla klimat och ständiga strider pågick mellan botaniker om dahlians artindelning.

År 1802 slog Willdenow ihop dahlians två artnamn pinnata och rosea till variabilis, och släktnamnet ändrades till Georgina. Namnfrågan tog lång tid att reda ut. År 1810 återgick man till namnet dahlia, men då hade redan Tyskland, östra Europa, Danmark och Norge börjat använda namnet georgin, och använder det än idag. I Sverige förekom namnet georgin i trädgårdsböcker långt in på 1800-talet.
Namnet Dahlia kommer från linnélärljungen Anders Dahl som tros ha hunnit dö innan han fick veta att han namngett blomman.

Från detta år ser man allmänhetens intresse för dahlia öka. Bilder publiceras, tävlingar utlyses och sällskap bildas, bland annat det som ska komma att bli Royal Horticultural Society. Anemonblommande dahlior, pompondahlior och kaktusdahlior, marknaden var omättlig på nya varianter och publiken var förtjust.
Den första dahliaodlingen i Sverige etablerades 1810 på Viderups slott i Skåne. Trädgårdsmästaren Körner var ansvarig, och även om sorterna som odlas där inte är dokumenterade, markerade det början på Sveriges kärlek till dahlior.

Roliga fakta Visste du att..?

• Det är ofta män som fått namnge dahlior, tvärtemot många andra växter som ofta är namngivna efter kvinnor. Detta tros ha att göra med att det var mycket jobb och tungt kroppsarbete kring dahliorna, grävas ner på våren – tas upp igen på hösten, vilket var ett mansgöra. Till och med fan har en egen dahlia, ’Lucifer’.

• I mitten av 1800-talet är inte längre dahlian en blomma för överklassen och odlingshandvisningar sprids i skolböcker och tidningar. Det annonseras ”50 praktsorter med namn” för 37 öre styck. Sorter utan namn kunde köpas för 15 öre. I en annan del av tidningen säljs 200 praktsorter med namn för 37 riksdaler.

• När du frösår en dahlia kommer den inte att bli genetiskt identisk med sina föräldrar. Fröets anlag skiljer sig från moderplantan och de nya blommorna kan få en helt annan färg än den blomma som fröet togs ifrån. Det är så nya sorter tas fram!
Du kan själv spara fröer från dina dahlior och så nästa vår. När blomman blommat över låter du den sitta kvar och mogna ett par veckor. Plocka sedan in frökapslarna och låt dem torka inomhus. Förvara på torr och sval plats. Kanske är det du som lyckas ta fram nästa storsäljande dahliasort?

Vill du däremot ha en identisk dahlia som den du har måste du föröka den via knöldelning eller genom att ta en stickling.

Vill du veta mer om förodling, skötsel och vinterförvaring av dahlia?