Hoppa till innehåll

ODLA MED LARSVIKEN Dahlia

När vi väl börjat drömma om en färgsprakande dahliarabatt finns det ingen återvändo och så fort den första vårsolen tittat fram vill i alla fall vi sätta knölar i jorden. Kanske har vi knölar från fjolåret eller helt nya spännande sorter. Oavsett finns det saker att tänka på från start till mål, så här guidar vi dig genom säsongens förodling, plantering och vinterförvaring av våra älskade dahliaknölar.

Förkultivering i plastpåse eller kruka

Att komma igång tidigt är alltid en härlig känsla och som med så mycket annat går det utmärkt att förodla dina dahlior inomhus. Det ger tidigare blomning och bättre motståndskraft mot mördarsniglar när dahlian får etablera sig i fred.
Förodling kan göras i krukor eller plastpåsar. Fördelen med plastpåsar är att det är platseffektivt och att du lätt kan se när rötterna börjar bildas. En ypperlig idé för den nyfikne odlaren med lite mindre tålamod.

Gör så här:

  • Fyll en kruka eller plastpåse till 2/3 med jord av bra kvalitet, gärna fin planteringsjord. Lägg i knölen och fyll på med mer jord så att det täcker knölen. Är jorden torr ger du den en liten skvätt vatten, men var försiktig med att vattna innan de vita sugrötterna bildats. Utan rötter kan dahlian inte tillgodogöra sig vattnet och risken är att knölen ruttnar.
  • För att kick-starta dahlian kan du placera krukan/påsen varmt. När dahliaknölen börjat grönska är en ljus och sval plats att föredra. Det ger dig kompakta och fina plantor. För extra fina plantor är växtbelysning en god investering!

Toppa dahlia

Om dina plantor ändå drar iväg och blir gängliga kan du toppa dem. Klipp ovanför ett bladpar ca 20 cm upp. (Släng inte toppen! Den blir en fin stickling.) Plantan kommer då att förgrena sig och bli stadigare. Detta kan göras på alla dahlior men blomningen kan försenas något. I gengäld får du dock en stabilare planta och fler blombärande stjälkar.

Till dig som odlar i kallare klimat

Det är lätt att bli ivrig när dina vänner i södra Sverige börjar förodla sina dahliaknölar. Försök ha is i magen, tjälad mark och långdragen nattfrost gör att utplanteringen här blir betydligt senare än i de södra delarna av landet. För tidigt igångsatta knölar brukar resultera i långa och gängliga plantor på fönsterbrädan. Försök tajma din förodling! Ca 6-8 v innan sista nattfrost brukar vara lagom att sätta igång, då hinner knölen vakna och utplanteringen är ändå inom rimlig tid för att bibehålla fina och välmående plantor.

Äntligen dags för plantering

När nattfrosten är förbi är det äntligen dags att plantera ut de små groende knölarna. I södra Sverige går det att direktplantera dahlior men för att få tidig blomning så rekommenderar vi ändå att du förodlar dem. I mellersta och norra Sverige är det alltid bäst att förodla eftersom odlingssäsongen är kort och intensiv.

Avhärda dina förodlade plantor

Har du förodlat inomhus så är det viktigt att du avhärdar plantorna, vilket innebär att du stegvis vänjer dem vid livet ute, både vid solljus och temperatur. Du börjar med att sätta plantorna skyddat och skuggigt under dagen och bär in dem på natten. Successivt minskar du skyddet, och ger lite mer solljus. Till sist kan plantorna stå ute dygnet runt men ge dem gärna ett skyddande täcke av odlingsväv under natten om temperaturen sjunker.

Plantera i kruka eller rabatt

Dahlior förgyller din trädgård oavsett var du planterar dem.

Odlar du dem i kruka är jordmängden avgörande. Vi rekommenderar minst 30 liter men gärna 50 liter per knöl. Ju större kruka och bättre jord, desto längre och generösare blir blomningen. Kom ihåg att tillföra vatten och näring kontinuerligt under säsongen.

Odlar du dahlior i rabatten så mylla gärna ner lite välbrunnen kogödsel vid plantering och fyll på med hönsgödsel med jämna mellanrum. Vattna om jorden är torr! Om du planterar i rabatt är ett lagom planteringsavstånd ca. 50 cm mellan varje planta.

Väljer du att odla i pallkrage är ca. 4-5 dahlior i en normalstor pallkrage (120×80 cm) en bra riktlinje.

Tips på vägen

Vissa sorter blir långa och ståtliga och kan behöva någon typ av stöd. Planera gärna för detta innan plantan växt sig allt för stor och hög, då kan det vara svårt att komma in i rabatten utan att knäcka något. En bambupinne eller pionstöd brukar fungera utmärkt.
För att uppnå riklig och långvarig blomning är det viktigt att aktivt plocka av vissna blommor samt att kontinuerligt tillföra både vatten och näring. Dahlior är näringskrävande!

Tar du hand om dina dahlior på detta sätt kommer de belöna dig med riklig blomsterprakt långt in på hösten. Kom ihåg att frossa i buketter och arrangemang!

Vinterförvara dina dahlior

Så har tiden kommit när träden släpper sina löv och den sista av dina dahlior har blommat över. Innan odlingssäsongen helt är över är det hög tid att göra knölarna redo för vintervila. Efter första nattfrosten klipper du av stjälkarna ca 5-10 cm ovanför jordytan. Gräv upp dahliorna innan tjälen går i marken och låt gärna knölarna torka lite innan de packas ner i luftiga lådor eller påsar så att de inte får mögelangrepp. Glöm inte att märka varje knöl med namn, så du slipper stor förvirring till våren. Förvara sedan knölarna mörkt, svalt och frostfritt.

Dahlior bjuder på en stor variationsrikedom när det kommer till färg och form. När du ska välja sorter kan du göra det efter en färgskala du gillar, eller blanda olika former för vackra buketter. Vill du gynna våra pollinatörer är de enkel-blommande sorterna mest uppskattade. Alltså de öppna blommorna där insekten lätt kommer åt nektarn.