Hoppa till innehåll

ODLA MED LARSVIKEN Från förkultivering till vinterförvaring av dina dahlior

När vi väl börjat drömma om en färgsprakande dahlia-rabatt finns där ingen återvändo och så fort den första vårsolen gjort sig påmind vill i alla fall vi sätta knölar i jorden. Kanske har vi knölar från fjolåret eller helt nya spännande sorter. Oavsett finns där saker att tänka på från start till mål, så här guidar vi dig genom odlingssäsongens förkultivering, plantering och vinterförvaring av våra älskade dahlia-knölar.

Förkultivering i plastpåse eller kruka

Att komma igång tidigt är alltid en härlig känsla och som med så mycket annat går det utmärkt att förodla dina dahlior inomhus eller i växthus. Det är bra både för att få njuta av tidigare blomning, samtidigt som det ger bättre motståndskraft mot mördarsniglarna när de får etablera sig i fred. När du förodlar dina knölar kan du göra det både i krukor eller i plastpåsar. Fördelen med plastpåsar är att det är platseffektivt och att du lätt kan se när rötterna börjar bildas. En ypperlig idé för den nyfikne och för odlaren med lite mindre tålamod.

Gör så här:
Fyll en kruka eller plastpåse till 2/3 med jord av bra kvalitet, gärna fin planteringsjord. Lägg i knölen och fyll på med mer jord så att det täcker knölen. Är jorden torr ger du den en liten skvätt vatten, men var försiktigt med att vattna innan de vita sugrötterna bildats. Innan dahlian fått rötter kan den inte tillgodogöra sig vattnet och risken är då att knölen dränks och ruttnar. För att kick-starta dahlian kan du placera krukan/påsen varmt, men om det är ljust eller mörkt är mindre viktigt. Är det svårt att hitta plats för detta så ställ knölarna i ett rum som håller från +16 grader. För att få fina plantor så räkna med att det tar ca 2-3 månader.

Äntligen dags för plantering

När nattfrosten är förbi är det äntligen dags att plantera ut de små groende knölarna. I södra Sverige går det att direktplantera dahlior men för att få tidig blomning så rekommenderar vi ändå att du förodlar dem. I mellersta och norra Sverige är det alltid bäst att förodla eftersom odlingssäsongen är kort men intensiv.

Avhärda dina förodlade plantor
Har du förodlat inomhus så är det viktigt att du avhärdar plantorna, vilket innebär att du stegvis vänjer dem vid utomhustemperaturen. Du börjar med att sätta plantorna varmt och vindstilla under dagen och bär in dem på natten. Ställ dem sedan lite svalare och bär in på natten och fortsätt så i någon vecka. Tillsist så kan plantorna stå ute dygnet runt men ge de gärna ett skyddande täcke av odlingsväv under natten.

Plantera i kruka eller rabatt
Vanlig trädgårdsjord, lite gödsel vid planteringen och sol är egentligen allt som krävs för att dina dahlior ska trivas och må som bäst. Odlar du dem i kruka med målet att det är där de ska stå är jordmängden avgörande. Vi rekommenderar minst 30 liter men gärna 50 liter per knöl. Ju större krukan är och desto bättre jord, desto längre och generösare blir blomningen.

Odlar du dahlior i rabatten så mylla gärna ner lite välbrunnen kogödsel vid plantering och fyll på med hönsgödsel kontinuerligt under odlingssäsongen. Tänk på att om knölarna ska orka blomma från tidig sommar till senhösten behövs mycket näring! Men precis som med vattningen är gäller devisen “inte all på en gång”, så förse dina dahlior med lite hönsgödsel kontinuerligt under odlingssäsongen.

När du sätter ner plantorna i jord är ett lagom planteringsavstånd ca. 50 cm mellan varje planta. Odlar du i pallkrage är ca. 4-5 dahlior i en normalstor pallkrage (120×80 cm) en bra riktlinje.

Till sist
Tänk på att vissa sorter blir långa och ståtliga och kan då behöva någon typ av stöd. Planera gärna för detta innan plantan växt sig allt för stor och hög, då kan det vara svårt att komma in i rabatten utan att knäcka något. En bambupinne eller pionstöd brukar fungera utmärkt. Bind upp den lite lätt så växer den sig ståtlig!

För att uppnå riklig och långvarig blomning är det viktigt att aktivt plocka av vissna blommor samt att vattna kontinuerligt och tillföra gödning under säsongen, som tidigare nämnt. Tar du hand om växterna väl på detta sätt kommer dina plantor att belöna dig väl med blomsterprakt långt in på hösten.

Vinterförvara dina dahlior

Så har tiden kommit när träden släpper sina löv och de sista av dina dahlior har blommat över. Innan odlingsäsongen helt är över är de hög tid att göra dahlia-knölarna redo för vintervila. Gräv upp dahliorna innan tjälen går i marken och åt gärna knölarna torka lite innan de packas ner i luftiga lådor eller påsar så att att de inte får mögelangrepp. Glöm inte att märka varje knöl med namn, så du slipper stor förvirring till våren. Förvara sedan knölarna mörkt, svalt & frostfritt.

Dahlior bjuder på en stor variationsrikedom när det kommer till färg och form. När du ska välja sorter kan du göra det efter en färgskala du gillar, eller blanda olika former för vackra buketter. Vill du gynna våra pollinatörer är de enkel-blommande sorterna mest uppskattade. Alltså de öppna blommorna där insekten lätt kommer åt nektarn.