Hoppa till innehåll

MATGLÄDJE MED HANNU SARENSTRÖM Recept: Spansk potatisomelett

April, maj och juni är ganska krävande månader för oss som odlar och man glömmer lätt att äta lunch i allt det roliga. När hungern slår till i vårbruket och tiden är knapp skriker magen plötsligt efter mat. Därför kan det vara bra att ha några goda rätter på lager som är lätta att plocka fram ur kylen när vi påtat och knåpat bortom tid och rum. Här guidar Hannu Sarenström oss till en lättlagad och smakrik spansk potatisomelett. Eller tortilla de patata, för den som vill vara språkriktig. Häng med!

Tillagning

Du behöver: Ca. 9 medelstora vinterpotatisar, 4-5 ägg, 1tsk salt, samt olivolja att steka
Tillagningstid: Ca. 45 minuter

 

Här går meningarna isär, men jag hävdar att det är godast utan gul lök. Men visst, jag får halva Spanien emot mig. Jag står ändå för den enkla rena smaken av potatis, ägg och salt. Men visst det finns dom som berikar med lök och paprika, jag inser att jag är rejält konservativ. Med ålderns rätt och de fantastiska tortillas jag har smakat i Spanien och hemma är den enklaste godast. Hur som med smaken, omeletten är ett perfekt tillbehör och jag föredrar den kall.

Gör så här:

  • Skrubba potatisen och skär den i tunna stavar, är skalen tunna behöver de inte skalas.
  • Stek stavarna på medelvärme i olja, hacka dem med stekspade under stekningen. De ska bara bli lite segt mjuka.
  • Ställ pannan på lut och pressa ur så mycket olja som det går med en hålslev, spara oljan till resterande stekning.
  • Pressa potatisen lätt till ett grovt mos med en gaffel.
  • Vispa samman äggen med salt och rör ner i potatisen. Smeten ska vara trögflytande.
  • Värm en panna med resterande olja och stjälp ner smeten och stek hyfsat klart, ytan ska ha stannat.
  • Vänd omeletten på ett lock eller något stort nog och stek undersidan hastigt.

Till sist: låt svalna och njut.

Tortillan är en tapas som serveras med andra ting, men jag kan gott nog njuta och bli mätt av en rejäl bit. Tricket är att öva sig några gånger för att hitta det bästa resultatet, det går inte att skriva ett exakt recept. Den handlar om vilken värme, potatis och vikten av ägg, men man vill ha en frasig yta på båda sidor och en mjuk len insida som inte rinner.

Vårmat med Hannu Sarenström och tankarna bakom rätterna

April, maj och juni är ganska krävande månader för oss som odlar och man glömmer lätt att äta lunch i allt det roliga. Men så plötsligt skriker magen efter mat och håller man på behövs det näring. Men tiden räcker inte och jag har några goda favoriter som jag tillagar, de är lätta att plocka fram ur kylen och kroppen får fort det den behöver.
Köksträdgården levererar ännu inte så mycket förutom fantastiska kålblomsskott, jag låter grön och rosenkål stå kvar över vintern och på våren de levererar de godaste vitaminerna när de nysådda ännu inte levererar. Till de goda skotten kommer stapelvaror som bönor och potatis som fortfarande finns kvar från förra årets odlingar.

Hannu hos Larsviken
Hannu är både matkreatör och odlingsentusiast som gärna guider oss genom potatisens och matodlingens fantastiska värld. Från vinterns planering av nästa års köksträdgård till våren och sommarens odlarglädje. Och såklart alla säsongers middagar som följer efter skörd. Hannu har själv odlat och tillagat flera olika potatissorter från vårt sortiment för att kunna välja ut sina absoluta favoriter.