Hoppa till innehåll

MATGLÄDJE MED HANNU SARENSTRÖM Recept: Potatiskaka från Salento

April, maj och juni är ganska krävande månader för oss som odlar och man glömmer lätt att äta lunch i allt det roliga. När hungern slår till i vårbruket och tiden är knapp skriker magen plötsligt efter mat. Därför kan det vara bra att ha några goda rätter på lager som är lätta att plocka fram ur kylen när vi påtat och knåpat bortom tid och rum. Här guidar Hannu Sarenström oss till en fyllig, frasig och ljuvligt välsmakande potatiskaka från den italienska regionen Salento. Håll till godo!

Tillagning (4 portioner)

Du behöver: 1kg potatis, 2 ägg, 1dl finriven parmesan, en handfull finhackad persilja, 4st gula lökar, chili, 2 burkar körsbärstomater, 1dl svarta oliver med kärnor, 2msk saltad eller vinägerkapris, salt, nymalen svartpeppar, olivolja och ströbröd.
Tillagningstid: Ca. 1 timme 30 minuter

 

Salento är en liten region nere i det italienska Apulien, och jag älskar den trakten. Människor är enkla och maten är grön av allt som går att äta. Denna kaka är visserligen inte grön men underbar ändå med smak av trakten.

 

Gör så här:

  • Värm ugnen till 175°
  • Börja med att kärna ur oliverna, det blir godare än de som redan är urkärnade.
  • Skala potatisen om det behövs och koka den mjuk i saltat vatten.
  • Mosa den grovt med en potatisstöt och låt svalna lite.
  • Vispa äggen och tillsätt parmesan, persilja, salt och peppar.
  • Rör sedan ner i den mosade potatisen och ställ åt sidan.
  • Stek löken mjuk i olivolja på svag värme utan att den bryns.
  • Häll i tomaterna med spad och låt koka upp.
  • Sänk sedan värmen och låt koka.
  • Smaka av med chili, salt och peppar.

Ibland tillsätter jag också torkad oregano, även om det inte behövs. Det är nästan det samma med chilin, ibland mild och andra gånger hetare. Potatis klarar svängningar i kryddningen, så gör som du i stunden känner för. Såsen ska koka men inte kokas torr, pressa gärna tomaterna under kokningen så vätska kommer ut.

  • Lägg ett durkslag över en skål och sila av spadet från tomatsåsen.
  • Rör ner spadet i potatismoset.
  • Olja en springform, sprid ut hälften av potatismoset i botten (moset glider gärna lite på den oljade ytan och det får man stå ut med).
  • Sprid ut tomatsåsen över potatisen och tillsätt oliver och kapris. Har du saltad kapris ska den som saltsill lakas ur.
  • Täck med resterande potatismos, pudra över med ströbröd och ringla över med lite olivolja.
  • Grädda i ugnen i ca 1 timma eller tills ytan är vackert gyllene.

 

Till sist: Låt svalna av och njut av denna potatispaj som är godast som ljummen. Men det är också en räddare i hungern och perfekt att ha i kylen tills den behövs och smakar gott precis som den är, helt kall.

Vårmat med Hannu Sarenström och tankarna bakom rätterna

April, maj och juni är ganska krävande månader för oss som odlar och man glömmer lätt att äta lunch i allt det roliga. Men så plötsligt skriker magen efter mat och håller man på behövs det näring. Men tiden räcker inte och jag har några goda favoriter som jag tillagar, de är lätta att plocka fram ur kylen och kroppen får fort det den behöver. Köksträdgården levererar ännu inte så mycket förutom fantastiska kålblomsskott, jag låter grön och rosenkål stå kvar över vintern och på våren de levererar de godaste vitaminerna när de nysådda ännu inte levererar. Till de goda skotten kommer stapelvaror som bönor och potatis som fortfarande finns kvar från förra årets odlingar.

Hannu hos Larsviken
Hannu är både matkreatör och odlingsentusiast som gärna guider oss genom potatisens och matodlingens fantastiska värld. Från vinterns planering av nästa års köksträdgård till våren och sommarens odlarglädje. Och såklart alla säsongers middagar som följer efter skörd. Hannu har själv odlat och tillagat flera olika potatissorter från vårt sortiment för att kunna välja ut sina absoluta favoriter.