Hoppa till innehåll

MATGLÄDJE MED HANNU SARENSTRÖM Recept: Perfekta pommesfrites utan fritös

April, maj och juni är ganska krävande månader för oss som odlar och man glömmer lätt att äta lunch i allt det roliga. När hungern slår till i vårbruket och tiden är knapp skriker magen plötsligt efter mat. Därför kan det vara bra att ha några goda rätter på lager som är lätta att plocka fram ur kylen när vi påtat och knåpat bortom tid och rum. Här guidar Hannu Sarenström oss till perfekta pommesfrites tillagade helt utan fritös.

Tillagning

Du behöver: Potatis efter behag, solrosolja, ättika eller vitvinsvinäger och salt
Tillagningstid: Ca. 1 timme

Ibland är det godaste de enklaste av smaker, och efter en lång dag i odlingslandet kan det vara gott med något frasigt och salt som smälter i munnen och håller kroppens vätskebalans i styr.

En näve rykande heta pommesfrites sprinklade med lagom mycket havssalt är det perfekta tillbehöret till annat gott eller underbar att äta rakt upp och ner precis som de är. Men för att få till riktigt goda pommesfrites är val av potatis lika viktigt som själva tillagningsprocessen.⁠ Den absoluta favoriten är Papageno som är en sort specifikt framtagen för att bli stor och fungera särskilt bra till just pommes: härligt mjuka inuti med en krispig och gyllene utsida. Andra goda knölar för ändamålet är Connect, Kingsman, Almonda och Twister.

Gör så här:

  • Skär potatis i stavar, mjöliga potatissorter kan gärna skäras grövre.
  • Koka stavarna nästan mjuka i saltat vatten med en skvätt ättika eller vitvinsvinäger i.
  • Häll av vattnet och lägg upp stavarna på en kökshandduk där du låter dem kallna helt.
  • Värm solrosolja i en kastrull eller liknande.
  • Pröva först med en liten bit kokt potatis för att se om oljan är tillräckligt varm.
  • Lägg i lite potatis i taget och var försiktig så att det inte kokar över.
  • När potatisen nästan är klara lyfter du upp den med en hålslev och låter dem rinna av och kallna på hushållspapper.
  • Värm upp oljan igen och fritera tills de är helt klara, detta ger goda frasiga pommes att njuta av.

Till sist: Salta och njut av dina hemlagade pommesfrites precis som de är eller som ett salt och frasigt tillbehör till annat gott. Tips! Förbered potatisstavarna när du har tid och förvara i kylen så att du bara kan ta fram och fritera dem när hungern faller sig på. På så sätt blir de färska och snabblagade på samma gång. Och du, att toppa med lite färsk persilja är aldrig fel!

Vårmat med Hannu Sarenström och tankarna bakom rätterna

April, maj och juni är ganska krävande månader för oss som odlar och man glömmer lätt att äta lunch i allt det roliga. Men så plötsligt skriker magen efter mat och håller man på behövs det näring. Men tiden räcker inte och jag har några goda favoriter som jag tillagar, de är lätta att plocka fram ur kylen och kroppen får fort det den behöver. Köksträdgården levererar ännu inte så mycket förutom fantastiska kålblomsskott, jag låter grön och rosenkål stå kvar över vintern och på våren de levererar de godaste vitaminerna när de nysådda ännu inte levererar. Till de goda skotten kommer stapelvaror som bönor och potatis som fortfarande finns kvar från förra årets odlingar.

Hannu hos Larsviken
Hannu är både matkreatör och odlingsentusiast som gärna guider oss genom potatisens och matodlingens fantastiska värld. Från vinterns planering av nästa års köksträdgård till våren och sommarens odlarglädje. Och såklart alla säsongers middagar som följer efter skörd. Hannu har själv odlat och tillagat flera olika potatissorter från vårt sortiment för att kunna välja ut sina absoluta favoriter.