Hoppa till innehåll

MATGLÄDJE MED HANNU SARENSTRÖM Recept: Mjuk potatislåda med smak av smörig vitlök, timjan och parmesan

April, maj och juni är ganska krävande månader för oss som odlar och man glömmer lätt att äta lunch i allt det roliga. När hungern slår till i vårbruket och tiden är knapp skriker magen plötsligt efter mat. Därför kan det vara bra att ha några goda rätter på lager som är lätta att plocka fram ur kylen när vi påtat och knåpat bortom tid och rum. Här guidar Hannu Sarenström oss till denna mjukt krämiga potatislåda full av smak och innehåll som kan varieras efter det som finns att tillgå.

Tillagning (4 portioner)

Du behöver: 1kg potatis, 50g smör, 1-2 vitlöksklyftor (eller mer efter smak), färsk timjan, 100g finriven parmesan, olivolja, salt och nymalen svartpeppar.
Tillagningstid: Ca. 2 timmar

 

Eftersom jag har skrivit många kokböcker har jag också många favoriträtter, men de glöms också av efter hand. Denna potatislåda har ändå hängt kvar och jag lagar den som tillbehör till grillat/stekt kött, men också som egenrätt och då serveras den med stekta kålblomsskott. Beroende på årstid kan du varva med spenat, bladkål eller vad du har som klarar att vara i ugnen ett tag.

 

Gör så här:

  • Värm ugnen till 170°
  • Skrubba potatisen ren och behöver den skalas så gör du det.
  • Smält smöret och lägg i tunt skivad vitlök och blad av timjan.
  • Låt fräsa lite utan att det blir brynt och ställ sedan åt sidan.
  • Skiva potatisen väldigt tunt med mandolin eller vass kniv.
  • Pensla ugnsformen med olivolja.
  • Lägg lager efter lager som du penslar med vitlökssmöret och pudra med parmesan mellan lagren.
  • Toppa med ett tunt lager av vitlökssmöret.
  • Baka i ugnen i ca. 1,5 timmar (ju tjockare lager det är desto mer tid behövs). Känn av med en provsticka så att potatisen är mjuk.
  • Täck med med folie om ytan blir för brynt.

Till sist: Servera och njut av denna goda potatislåda varm som sval tillsammans med ett gott tillbehör eller precis som den är.

 

Den är perfekt att plocka fram när hungern i köksträdgården stöter på. Och då tvekar jag inte att servera den med ett perfekt kokt ägg med krämig gula. Jag har höns så ägg är en given proteinkälla.

Vårmat med Hannu Sarenström och tankarna bakom rätterna

April, maj och juni är ganska krävande månader för oss som odlar och man glömmer lätt att äta lunch i allt det roliga. Men så plötsligt skriker magen efter mat och håller man på behövs det näring. Men tiden räcker inte och jag har några goda favoriter som jag tillagar, de är lätta att plocka fram ur kylen och kroppen får fort det den behöver. Köksträdgården levererar ännu inte så mycket förutom fantastiska kålblomsskott, jag låter grön och rosenkål stå kvar över vintern och på våren de levererar de godaste vitaminerna när de nysådda ännu inte levererar. Till de goda skotten kommer stapelvaror som bönor och potatis som fortfarande finns kvar från förra årets odlingar.

Hannu hos Larsviken
Hannu är både matkreatör och odlingsentusiast som gärna guider oss genom potatisens och matodlingens fantastiska värld. Från vinterns planering av nästa års köksträdgård till våren och sommarens odlarglädje. Och såklart alla säsongers middagar som följer efter skörd. Hannu har själv odlat och tillagat flera olika potatissorter från vårt sortiment för att kunna välja ut sina absoluta favoriter.