Hoppa till innehåll

Matglädje med Hannu Sarenström Recept: Kryddig bön- och tomatröra

April, maj och juni är ganska krävande månader för oss som odlar och man glömmer lätt att äta lunch i allt det roliga. När hungern slår till i vårbruket och tiden är knapp skriker magen plötsligt efter mat. Därför kan det vara bra att ha några goda rätter på lager som är lätta att plocka fram ur kylen när vi påtat och knåpat bortom tid och rum. Här guidar Hannu Sarenström oss till en kryddig bön- och tomatröra, full av smak och energi.

Tillagning av 4 portioner som tillbehör

Du behöver: Ca. 400g kokta vita bönor, chilipulver eller färsk chilli, 2 vitlöksklyftor (eller fler efter smak), ca. 1dl vanlig olivolja, 1 kruka basilika, salt och nymalen svartpeppar.
Tillagningstid: Ca. 30 min

Denna röra lagar jag till vardag och fest, den är ett perfekt småplock för gästerna som samlas kring drinken lika väl som när jag står jordad i köksträdgården. Det blir godast om du använder torkade vita bönor som du blötlägger över natten och kokar mjuka, jag brukar göra ett storkok och fryser in kokta bönor i portioner. Men visst det funkar med konserverade bönor med om det är akut, var då noga med att skölja av konserveringsvätskan som smakar lite unket. Har du inte vita bönor blir det också gott med kikärtor. Som odlare använder man sällan köpta färska tomater på våren och det blir utmärkt med konserverade, vare sig du har konserverat själv eller köper.

Gör så här:

  • Lägg bönorna i blöt över natten
  • Häll av vattnet
  • Mixa bönorna med kryddor
  • Tillsätt olivolja försiktigt så du får en konsistens som inte är torr men håller samman, ungefär som lite för blött potatismos
  • Tillsätt tomater tills konsistensen blir så trögflytande att den stannar kvar på en grillad brödskiva
  • Rosta eller grilla gott, vitt bröd som du lägger cirka 1cm bönröra på

Till sist: Njut av denna enkla och välsmakande rätt som den är eller som ett tilltugg till annat. Och du! Smaken blir fullkomlig om du ringlar över lite dyr olivolja.

 

Vårmat med Hannu Sarenström och tankarna bakom rätterna

April, maj och juni är ganska krävande månader för oss som odlar och man glömmer lätt att äta lunch i allt det roliga. Men så plötsligt skriker magen efter mat och håller man på behövs det näring. Men tiden räcker inte och jag har några goda favoriter som jag tillagar, de är lätta att plocka fram ur kylen och kroppen får fort det den behöver. Köksträdgården levererar ännu inte så mycket förutom fantastiska kålblomsskott, jag låter grön och rosenkål stå kvar över vintern och på våren de levererar de godaste vitaminerna när de nysådda ännu inte levererar. Till de goda skotten kommer stapelvaror som bönor och potatis som fortfarande finns kvar från förra årets odlingar.

Hannu hos Larsviken 
Hannu är både matkreatör och odlingsentusiast som gärna guider oss genom potatisens och matodlingens fantastiska värld. Från vinterns planering av nästa års köksträdgård till våren och sommarens odlarglädje. Och såklart alla säsongers middagar som följer efter skörd. Hannu har själv odlat och tillagat flera olika potatissorter från vårt sortiment för att kunna välja ut sina absoluta favoriter.