MATGLÄDJE MED HANNU SARENSTRÖM Recept: Vit Potatispizza
Finns det något godare än en välsmakande pizza toppad med de enklaste, mest delikata av råvaror? Här är en klassisk italiensk Pizza Bianca med smak av svenska primörer. Ren potatisglädje på en alltid lika uppskattad pizza från vår odlingsinspiratör och matkreatör Hannu Sarenström.
Tillagning Pizza Bianaca med potatis, 4 portioner
Du behöver till degen: 25g jäst, 3,5dl ljummet vatten, ½ dl olivolja, 1tsk salt, 600g vetemjöl
Du behöver till toppingen: 300g fast potatis, 1,5dl crémefraiche, 100g mozarella, 1-2 vitlöksklyftor, 150 parmesan eller pecorino, rosmarin, salt och olivolja
Tillagningstid: Ca. 1 timme och 30 minuter
Tillagning av pizzadegen:
- Lös upp jästen i fingervarmt vatten
- Tillsätt försiktigt övriga ingredienser under omrörning
- Knåda ihop till en smidig deg som ska vara lite kladdig
- Låt jäsa övertäckt i ca. 1 timme
- När degen är klar trycker du ut den till önskad form med mjölade händer och lägger upp den på en plåt med bakplåtspapper
Dags att garnera pizzan:
- Sätt ugnen på 230°c
- Skiva rå potatis lövtunt
- Riv mozarellan, finhacka vitlöken och blanda med crémefraichen
- Bred ut blandningen på pizzabotten
- Lägg på ett lager av din lövtunna potatis
- Riv parmezan och strö över finhackad rosmarin
- Pudra över med lite salt
- Baka i ugnen i ca. 20 minuter eller tills pizzan är vackrt gyllene
Till sist: Ringla över med lite olivolja vid servering och njut ordentligt av denna italienska klassiker på svenskt vis!
Hannu hos Larsviken
Hannu är både matkreatör och odlingsentusiast som gärna guider oss genom potatisens fantastiska värld. Från vinterns planering av nästa års köksträdgård till våren och sommarens odlarglädje. Och såklart alla säsongers middagar som följer efter skörd. Hannu har själv odlat och tillagat flera olika potatissorter från vårt sortiment för att kunna välja ut sina absoluta favoriter.