Hoppa till innehåll

Matglädje med Hannu Sarenström Recept: Spanska Patatas Bravas på svenska primörer

På spanska tapasbarer hittar du alltid potatis med kryddig tomatsås som är lite som ketchup, fast godare! Här är Hannu Sarenströms enkla recept på denna spanska klassiker. Potatis är ett fantastiskt livsmedel som går att tillaga på hur många vis som helst. Har du potatis så har du alltid mat! Här hittar vi både potatisglädje som matglädje, lika lättlagat som ljuvligt välsmakande.

Tillagning Patatas Bravas

Du behöver: Potatis, salt, olivolja, bifftomater (eller krossade tomater på konserv), tomatpuré, rökt paprikapulver, cayennepeppar och färsk chili. 

Tillagningstid: Ca. 2 timmar och 30 minuter  

“Det händer något i en potatis som steks på lägre värme länge som jag älskar. Innanmätet blir som sammet med en härlig frasig yta.”

Tillagning av potatisen: 

  • Sätt ugnen på 150°c (helst varmluft)
  • Skär potatisen i bitar. Tänk att du skär klyftpotatis som du sedan delar på mitten så att det blir som halva båtar. 
  • Olja en ugnsfast form, lägg i potatisen och smaksätt med salt och rikligt med olivolja. 
  • Ställ in i ugnen där den tillagas till perfektion i ca. 2 timmar. 

Under tiden potatisen bilr härligt frasig i ugnen tillagar du tomatsåsen. 

“Jag är inte en matsnobb men vanlig köpt ketchup är ingen favorit, men gör du egen så blir det en helt annan sak.”

Tillagning av tomatsåsen: 

  • Finhacka 2-3 vitlöksklyftor
  • Finhacka egenodlade eller köpta bifftomater (eller använd en burk tomatkross)

“Brandywine odlar jag mycket och den är en favorit till sås. Köttet smälter ner fort och det är inte mycket saft. Men det fungerar givetvis fint med passerade och krossade konservtomater.”

  • Fräs vitöken i olivolja och precis innan den blir brynt tillsätter du cirka en matsked tomatpuré. Rör runt hastigt så att vitlöken skyddas och inte blir bränd och då besk i smaken. Det fina med tomatpuré är att den växer i smaken om den rostas lite i oljan, precis som med grillade citroner.
  • Tillsätt de finhackade tomaterna, rör om och låt koka upp. Redan nu doftar din tomatsås ljuvligt!  
  • Krydda såsen med rökt paprikapulver (har du inte rökt går det bra med vanligt), cayennepeppar och chili. Har du egenodlad tar du såklart den! 

“Jag odlar en chili som jag älskar: Multi colored Jalapeño. Den ger ett bra tryck med ett härligt smil av fruktig mild hetta. Men tillsätt inte örter, det ska vara dessa lite råare smaker.”

  • Låt tomatsåsen koka samman på svag värme lika länge som potatisen är i ugnen.

Till sist: Ta ut potatisen ur ugnen, ringla tomatsåsen över dem och njut! Resten av tomatsåsen häller du i en skål och använder som påfyllnad. Det är ju ändå så att potatis och tomat gifter sig väldigt väl! Avnjut denna spanska klassiker som den är, eller, som på spanskt vis, som tilltug till andra godsaker! Enkelt och ljuvligt välsmakande! 

Hannu hos Larsviken
Hannu är både matkreatör och odlingsentusiast som gärna guider oss genom potatisens fantastiska värld. Från vinterns planering av nästa års köksträdgård till våren och sommarens odlarglädje. Och såklart alla säsongers middagar som följer efter skörd. Hannu har själv odlat och tillagat flera olika potatissorter från vårt sortiment för att kunna välja ut sina absoluta favoriter.