Hoppa till innehåll

ODLA MED LARSVIKEN Fem tips på lättodlade grönsaker för både trädgårdsland, pallkrage och kruka

Odlingssäsongen står för dörren och vi är redo att kliva ut och sätta både fötter,  händer och, såklart, knölar, lökar och fröer i jorden. När utbudet är stort och besluten många kan det ibland vara svårt att veta vart vi ens ska börja. Därför vill vi tipsa om fem gröna, goda och lättodlade favoritgrönsaker för både trädgårdsland, pallkrage och kruka. Perfekt för dig som är novis, men likaväl återkommande och självklara klassiker för den erfarna.

Odla potatis för hela sommaren

Potatisen har varit en given gröda i odlingslandet sedan 1700-talet här i Sverige. Under svälten var den en sann hjälte, liksom basvara i brännvin men ansågs samtidigt även vara finmat. Potatisen har alltså varit en given knöl på middagsbordet sedan länge och från tidigt 1900-tal har potatisen som färskpotatis varit en ofrånkomlig klassiker på midsommartallriken. Den är helt klart en liten knöl full av odlingsmöjligheter, smaksensationer och karaktär. Och det är nog därför vi aldrig tröttnar på dess fantastiska värld!

Potatis till midsommar: 

Låt oss börja där det börjas skall. Att odla potatis till midsommar kan göras både på friland och i hink/kruka. Fördelen med odling i hink är att vi snabbar på processen för att säkra midsommarmaten. När du odlar i i hink är det viktigt att kärlet har hål i botten så potatisen inte blir stående i vatten. Börja med att lägga ett tunt lager jord i botten, följt av sättpotatisen (minst två stycken) och täck över med ytterligare ett lager jord. En bra sak att tänka på här är att inte fylla hela hinken med jord på en gång, utan successivt fylla på under tiden potatisen växer upp. Här förklarar Hannu Sarenström och vår egna Bitte mer om hur du odlar potatis i hink.

Sättpotatis “Maria” är en riktig klassiker med svenskt ursprung och som dessutom är lättodlad, både i potatislandet och i hink.

Potatis för sommarskörd till sommarsallader:

Mmm! Finns det något godare än en sommarmiddag full av potatis? Friska sommarsallader fulla av nypäror eller ugnsrostade knölar smaksatta med färska kryddor. Att odla för en sommar full av potatis skänker så mycket matglädje för de ljusa kvällarna.

Sättpotatisen “Princess” är precis som namnet antyder en riktig prinsessa. Tunn-skalig, rund, vacker och särskilt delikat i sin smak. Här är en sort som gör sig lika bra i sommarsalladerna, som ugnsrostad eller bakad. Ett perfekt tillbehör till sommarens alla middagar! Dessutom har den fantastiska odlingsegenskaper som gör det lätt att lyckas med den. Princess är både sjukdomstålig och lätt att odla i kallare klimat. Skörden kan vi njuta av från juli till september och är du en som spar är du också en som ännu senare har eftersom denna knöl passar lika bra färsk som inlagrad.

Potatis som gör sig till lagring:

Att lagra potatis är lite som vin. Smakerna förändras, mognar och växer med tiden. Det är en fröjd att äta potatisen både färsk från trädgårdslandet eller efter en tid som lagrad för att upptäcka hur den ändrar karaktär. Tänk dock på att det inte är alla potatisar som gör sig inlagrade och planerar du att fylla förråden inför vintern rekommenderar vi att du väljer sorter som passar till just det.

Sättpotatisen “Alexandra” är fantastisk på så sätt att den kan skördas redan från maj och helt in i september. Och inte bara är den en tidig och fantastiskt delikat primör, utan lika mycket en smakrik delikatesspotatis som gör sig inladgrad.

Önskar du lite mer guidning kring konsten att odla potatis? Här delar vi med oss av våra bästa tips för hur du lyckas med sättpotatisen, helt från förgroning till skörd.

Lökar för hela årets matglädje

Löken är den näst mest odlade grönsaken i världen och det är helt klart för att det är en alldeles fantastisk en! Från sättlökar av olika sorter till smakrika, variationsrika och självklara smaksättare i matlagningen. Oavsett om du väljer schalottenlök, rödlök, gul lök eller silverlök kommer du få en lök med alldeles unika och speciella egenskaper både när det kommer till odlingsegenskaper och sättet de spelar på våra smaklökar.

Sättlök kan odlas både på friland, i pallkrage och i kruka. Föredelen med att odla i kruka är att du kan påbörja odlingen tidigt på våren inomhus, att det är lätt att hålla koll på hur de mår, samt att du lätt flyttar runt krukan för optimala förhållanden. Dessutom kan du ofta skörda löken lite tidigare. Vi har ett brett utbud av sättlökar och en klar favorit är helt klart mix-påsen full av gott för alla typer av maträtter!

Den gröna, sköna och krispiga gurkan

Krispig, saftig, grön och skön. Vad vore sommaren utan färsk gurka? Odla på friland, i pallkrage eller kruka, men tänk på att välja sort efter plats. Växthusgurkor mår bäst i växthus medan gurkor som står utomhus i pallkrage med fördel är sorter för frilandsodling då de är mer tåliga mot vind, väder och sjukdomar. Oavsett vart du odlar dina gurkor eller vilken sort du väljer är gurkan en riktig klätterapa och behöver något att växa på. Bygg upp en enklare spaljé så kan du lättare kontrollera den när den prunkar. Tänk på att gurkan sätter stora rötter och mår bra av rikligt med djup och jord. Odlar du i kruka är det viktigt att den är dränerad. För trots att gurkan är en törstig grönsak trivs den inte med att stå i vatten. Gör lite hål i hinken eller krukan så att överflödigt vatten rinner av och kom ihåg att vattna regelbundet. Hos oss hittar du allt från klassiska slanggurkor, växthusgurkor och druvgurkor till spännande äppelgurkor och djungelgurkor.

Gurkan sås med fördel tidigt på våren, men vissa sorter hinner ge frukt även vid lite senare sådd. Förså inomhus och plantera ut när värmen har kommit. Gläds åt dess gröna bladverk, vackra blommor och fantastiska frukter. En välskött gurkplanta ger skörd kontinuerligt under sommaren så att vi kan njuta av gurka i sallad, på knäckebröd, i tunnbröd eller rätt upp och ner, precis som den är!

Smak av squash

Precis som gurkan ger squashen en fantastiskt grön och prunkande planta med vackra blommor. Plantorna tar stor plats och odlas med fördel i pallkrage eller på friland. Tänk på att inte plantera ut dem för tätt. Minst 70cm mellan varje planta är en bra riktlinje. Vill du odla squash i kruka gör du det bäst med någon av de mindre sorterna. Squashen är en riktig favorit med köttiga och goda frukter som både kan rårivas i sallader, ugnsrostas, grillas eller förvandlas till ett spännande alternativ till pasta.

Squashen Keesha är en riktig klassiker som är både tidig och snabbväxande. De mörkgröna frukterna är cylindriska med ett fast och välsmakande fruktkött. Den sås med fördel från april till juni och skördas från juli till september. Squashen trivs bäst i solen och vill gärna bli regelbundet vattnad.

Smörgåskrasse året runt

Denna gröna, krispiga och vitaminrika kryddväxt är en riktig åretrunt klassiker som kan odlas rätt upp och ner i skålar på lite fuktat papper eller bomull. Snabbgroende som den är kan du skörda redan efter några dagar. Smörgåskrassen är en underbar smaksättare i sallader, på fisk, på potatis eller pizza och, som av namnet sig bör, på smörgås såklart!

Att odla krasse är superenkelt och en riktig favorit är smörgåskrassen Cresso. Börja med att fukta bomullspads, och tänk på att välja ekologiska. Strö sedan ut fröna tätt över bomullen och håll sedan bädden fuktig med en sprayflaska och vanligt vatten. Efter någon dag börjar fröna öppna sig och efter ytterligare några dagar kan skörda färsk krasse. Svårare än så är det inte!