Hoppa till innehåll

odla med larsviken Jordärtskocka

Jordärtskocka, Helianthus tuberosus, en tålig favorit för trädgårdslandet! Den ger stor skörd, blommar vackert och kan odlas över hela landet. Den är både smakrik och näringsrik och passar perfekt till en mängd rätter – från rå i sallad till ugnsrostad eller i soppor och puréer. Dessutom kräver den minimalt med skötsel och trivs i de flesta jordar. Att fylla sin trädgård med perenna delikatesser som återkommer år efter år är ett smart sätt att få stor skörd med liten arbetsinsats.

Tips i starten

Köp certifierat utsäde

Använd alltid certifierat utsäde för att undvika obehagliga överraskningar. Se till att varje förpackning har giltigt växtpass och att förpackningen är försluten.
Larsviken säljer endast certifierat utsäde med växtpass vilket innebär att det är kontrollerat och certifierat av Jordbruksverket.

Glöm inte växtföljden 

En bra växtföljd är A och O för lyckad odling utan sjukdomar och skadedjur. Undvik att odla jordärtskocka på samma odlingsställe/i samma jord år efter år. Det är viktigt att rotera grödorna i trädgårdslandet. Helst ska det gå 4-5 år mellan odlingstillfällena. Jordärtskockan kan odlas som ettårig eller flerårig. För att undvika sjukdomar och för att få större skördar kan det dock vara bra att skifta växtplats emellanåt, även om du vill odla den som perenn.

Läs mer om växtföljd här:

Växtplats, jord och plantering

Jordärtskockan är tålig och lättodlad och ger stor skörd även i sämre jordar. Den trivs i de flesta jordtyper, men föredrar mullrik, väldränerad sandjord. När tjälen har gått ur marken och jorden reder sig är det dags att sätta knölarna i jorden. Plantera knölarna på 10–15 cm djup, med ett radavstånd på 60 cm och plantavstånd på 30 cm. Jordärtskocka kan odlas i full sol eller lätt skuggiga områden och är mycket härdig, vilket gör att den kan odlas i hela landet.
Ha i åtanke att plantan blir hög och kommer skugga intilliggande växtlighet.

Jordärtskockan är inte krävande vad gäller skötsel. Håll ogräset borta och gödsla med stallgödsel, särskilt på hösten när knölarna växer mest. Täck gärna med färskt gräsklipp för att hålla jorden fuktig och ge näring. Jordärtskockan klarar lite torka men mår bra av regelbunden vattning.

Var noga med att gräva bort oönskade knölar om du inte vill att jordärtskockan ska bre ut sig för mycket, alternativt välj en del av trädgården där den får sprida sig utan att vara i vägen.

Odla i hink eller pallkrage

Jordärtskocka är lätt att odla i hink – välj en stor hink (minst 10 liter) och plantera endast en skocka per hink för att undvika att den spränger kärlet. Vattna ordentligt och se till att hinken har dränering för att undvika övervattning.

Du kan även plantera dina jordärtskockor i pallkrage. Ca 5 knölar per pallkrage (120×80 cm) är lagom. Två pallkragar på höjden är lämpligt för att skockorna ska kunna växa till sig ordentligt.

För dig som odlar i kallare klimat

Att odla jordärtskocka i kallare klimat är ingen nackdel. Den stora skillnaden är att tjälen släpper senare och att möjligheten att sätta skockorna i jorden på våren blir senare ju längre norrut du befinner dig.

Var noga med att inte sätta jordärtskocka i jord kallare än +5 grader, risken är att jorden är för blöt och därmed kommer skockorna att ruttna. Groddarna har även svårt att utvecklas om jorden är för kall och då är det bättre att avvakta några dagar extra.

Att kunna vinterskörda jordärtskockor blir de nordliga odlarna snuvade på, eftersom att tjälen ofta är så djup att det blir omöjligt att kunna gräva och skörda några skockor efter november. Det är därför en god anledning att välja tidiga sorter, så att de hinner bli färdiga i tid. Vi tipsar om ’Skoulund’ för odling i kallare klimat!

För bästa övervintring: se till att jordärtskockan inte planteras på en blöt plats. Blöta jordar gör att knölarna ruttnar och fryser sönder. Vid avsaknad av snö kan du täcka din odling med löv för att isolera lite extra.

Skörd & lagring

Jordärtskockor skördas från senhöst till vår, när plantorna gulnar och börjar vissna. I detta skede kan blasten klippas av för att underlätta skörd. För bästa smak skördas skockorna mellan september och mars. Knölarnas tillväxt är som intensivast på hösten och kan bli stora som en knuten hand. Om jorden är porös kan man lätt gräva upp några knölar för tillagning, medan större skördar görs med grep.

För lagring håller sig jordärtskockorna bäst i marken, särskilt om jorden täcks med löv eller halm för att skydda mot kyla. Alternativt kan de lagras i torv i jordkällare eller i kylskåp, där otvättade skockor förvaras i fuktigt tidningspapper i en plastpåse. De skrumpnar snabbt vid för varm förvaring så allra bäst är det att låta dem ligga i jorden tills de ska användas.

Jordärtskockor tål temperaturer ner till -20°C, men vid några minusgrader kan det bli svårt att skörda. Täck odlingsplatsen med halm eller löv för att skydda mot tjäle. När våren kommer, gräv upp alla skockor, eftersom de sprider sig snabbt om de får ligga kvar. Vårskördade skockor sägs vara extra delikata och håller längre i kylskåp.

De finaste skockorna kan sparas till utsäde, gärna på en ny växtplats.

Slutligen

Tänk på att jordärtskockan tar plats, både under- och ovan jord. Dess blomstänglar kan bli uppemot 3 meter så se till att det finns plats till intilliggande växtlighet. Om plantan hinner blomma innan frosten, se till att njuta av blomningen i buketter och arrangemang. Även pollinerarna älskar jordärtskocksblommorna!

Jordärtskocka är rik på inulin, en kolhydrat som påverkar blodsockret minimalt, vilket gör den lämplig för diabetiker. Däremot kan inulin orsaka gasbildning hos personer med känsliga magar. För att minska detta kan det hjälpa att byta kokvatten eller börja med små mängder och gradvis vänja magen.

Att använda jordärtskocka från butiken som utsäde är inget vi rekommenderar då det finns risk att den för med sig sjukdomar in i ditt trädgårdsland, vilket kan påverkar både årets skörd och kommande skördar. Välj alltid certifierat utsäde.

Vi önskar dig stort lycka till med din odling!