Hoppa till innehåll

Att odla för husbehovet Självförsörjande på grönsaker

Det finns inget bättre än att odla sina egna grönsaker! Lyckan när man skördar en solvarm gurka, ett krispigt sallatsblad till frukostmackan eller får sätta tänderna i den första färskpotatisen med en klick smör – den kan nog alla odlare relatera till.
Det meditativa i att påta i jorden och att kunna odla miljövänligt utan bekämpningsmedel har gjort att fler och fler investerar i odlingsytor i sina trädgårdar.

Enligt en färsk Novus-undersökning, beställd av FOR (Fritidsodlingens Riksorganisation), har 87% av befolkningen tillgång till odlingsplats utomhus och 76% av dem som har tillgång till trädgård odlar någonting ätbart. 33% har utökat sina ytor för livsmedelsproduktion de senaste åren. När omvärlden blir ostabilare finns en trygghet i att kunna producera sin egen mat.

Potatis är en gröda som hushållen odlar mycket av och de egna odlingarna täcker i genomsnitt 28% av hushållens årsförbrukning. Även frukt och bär är populärt där 60% av hushållens behov täcks av den specifika grödan.

Trots att intresset för odling ökar i Sverige har odling av livsmedel fortfarande stor utvecklingspotential menar FOR som vill lyfta vikten av att inkludera fritidsodling som en del i Sveriges livsmedelsberedskap.

Kruka, pallkrage, friland?

Hur stor yta krävs egentligen för att producera en årsförbrukning grönsaker för en familj?
Trädgårdsmästarprogrammet vid Högskolan i Gävle har gjort beräkningar där man kommit fram till att 500 kvadratmeter räcker till att försörja en familj på fyra personer med grönsaker under ett år. Familjen äter blandkost och utöver grönsakerna kompletteras middagarna med kött, fisk, kyckling eller vegetabiliskt protein. De odlade grönsakerna ersätter dock ris och pasta.
Här förutsätts att jorden är bördig, att kunskaperna om odling, skötsel, förvaring och tillagning är tillräckliga samt att vädret är välvilligt.
Dessa mängder och ytor krävs för att fyra familjemedlemmar ska klara sig mättnads- & näringsmässigt:

Potatis – 332 kilo, 263 kvadratmeter odlingsyta.
Märgärter – 20 kilo, 51 kvadratmeter odlingsyta.
Broccoli – 25 kilo, 50 kvadratmeter odlingsyta.
Morötter – 78 kilo, 23 kvadratmeter odlingsyta.
Spenat – 20 kilo, 23 kvadratmeter odlingsyta.
Brytbönor – 15 kilo, 19 kvadratmeter odlingsyta.
Blomkål – 15 kilo, 17 kvadratmeter odlingsyta.
Lök – 45 kilo, 13 kvadratmeter odlingsyta.
Vitkål – 45 kilo, 13 kvadratmeter odlingsyta.
Purjolök – 15 kilo, 9 kvadratmeter odlingsyta.
Kålrötter – 19 kilo, 8 kvadratmeter odlingsyta.
Rotselleri – 10 kilo, 7 kvadratmeter odlingsyta.
Palsternacka – 15 kilo, 6 kvadratmeter odlingsyta.
Rödbetor – 10 kilo, 5 kvadratmeter odlingsyta.

Att över natten gå från pallkrage till odlingarea på 500 kvadratmeter kan vara överväldigande. Börja smått och skala upp. Om målet är att bli självförsörjande året runt kanske första delmålet kan vara att kunna förse familjen med sommarens grönsaker.
Planera odlingen så att du kan skörda länge. Så i omgångar. Höstsådd ger tidigare skörd året efter.
Kom ihåg växtföljden! Odla inte en gröda på samma plats år efter år då det kan ge sämre skörd och problem med sjukdomar. Läs mer om detta här:

Utgå från dina förutsättningar. Hur stor yta har du? Vilken typ av jord finns i marken? Hur mycket tid kan du lägga på odlingen? Prova dig fram!
Välj grönsaker som du tycker om! Gillar du inte kålrot – odla inte kålrot.

Om du har liten yta men odlingsintresserade vänner kan ni hjälpas åt! Odla olika grödor och dela skörden.

Ett växthus eller en odlingstunnel kan vara en bra investering. Säsongen förlängs och vädersvängningarna jämnas ut. Här behöver inte massor av pengar investeras, leta byggmaterial i gömmorna. Du kan komma långt med en rulle byggplast!

Fleråriga växter ger mindre skötsel

För dig som vill skörda mycket men lägga minimalt med arbete kan det vara smart att bygga en trädgårdsbas med fleråriga växter, alltså växter som återkommer år efter år utan att du behöver lägga en massa arbetstimmar på dem.

De är lättskötta och tåliga mot väder, sjukdomar och skadedjur. Nackdelen med perenna grönsaker kan vara lång etableringstid, men väl etablerade växer de troget och levererar ätbart med lång skördetid, från tidig vår till sen höst. Eftersom de inte kräver årlig jordbearbetning blir de ett klimatsmart alternativ: de binder kol i marken, ökar odlingens biologiska mångfald och kan motverka jorderosion. (källa: perennagronsaker.se)

Tips på fleråriga växter kan vara sparris, jordärtskocka och rabarber. Flera av våra älskade kryddor är också fleråriga såsom timjan och oregano. Även perenner som vi anser som prydnadsväxter är faktiskt ätbara, och hit hör till exempel Funkia, Hosta sieboldiana och Daglilja, Hemerocallis sp.

Kom också ihåg att plantera fruktträd och bärbuskar, man vill ju inte riskera att missa äppelmos och jordgubbssylt.

Satsa på en hållbar odling!

Välj naturgödsel framför konstgödsel. Konstgödsel ger fina, frodiga växter på kort sikt men bygger ingen livskraftig jord. Genom att kontinuerligt tillföra organiskt material till din jord ökar du mullhalten i både sand-& lerjordar. Sandjorden blir mer fukthållande och lerjorden blir mindre kompakt.
Kompostera allt grönt avfall från kök och trädgård. Med kökskompost, löv och gräsklipp bygger du en fantastisk odlingsjord och på så vis kan kostnaderna minska från år till år när du slipper köpa jord och gödning i trädgårdsbutiken. Gräsklipp är dessutom ett väldigt bra täckmaterial. Det håller fukten i jorden, minskar ogräs och tillför näring till dina odlingar.

Gynna pollinatörerna! Se till att din trädgård bjuder på pollen och nektar, från tidig vår till sen höst.

Låt inte din skörd gå till spillo! Ta tillvara på allt. Om du skördar morot går det fint att göra pesto av blasten. Du kan också samla ditt eget frö inför nästa års odlingar. Lite pillrigt och tålamodsprövande men du blir rikligt belönad nästa år.

Lagra dina grönsaker

Hur ska din skörd förvaras? Det du inte odlar för direktkonsumtion under sommaren behöver lagras in till vinterns middagar. Tyvärr kommer inte nya hus med välfungerande jordkällare. Frys, safta, sylta. Syra. Torka. Välj om möjligt sorter som passar för inlagring. Prova dig fram och hitta de sorter och sätt som passar dig bäst! Läs också denna artikel för fler tips:

Du som har en normalstor trädgård skulle ganska enkelt kunna bli självförsörjande på grönsaker under stora delar av året men det kräver planering, en del arbete och framförallt bra förvaringsmöjligheter.
Börja smått. En liten balkong kan ge massor med mat under sommarmånaderna. Tomater, potatis, gurka, bönor, ärtor.. listan kan göras lång på grödor som kan odlas i kruka på begränsad yta.

Att inte ha tillgång till alla grönsaker under hela året kanske blir den största omställningen för den som drömmer om självförsörjning. När potatisen är slut i mars kanske man får äta något annat till den efterlängtade färskpotatisen är klar i början av sommaren – helt klart en omställning i både tanke och handlingsvanor – men också en känsla av trygghet att veta att man faktiskt kan producera sin egen mat utan att vara beroende av omvärlden.