odla med larsviken Odlingsråd Vitlök
Denna fantastiska lilla lök med ursprung i Centralasien har använts i över 5000 år, först som medicinalväxt och senare som en viktig del i köket.
Numera odlas vitlök för den kulinariska upplevelsen samt för att mota bort förkylningar och vampyrer. Vilken sort som bäst lämpar sig för det sistnämnda låter vi vara osagt men faktum är att det finns en mängd olika spännande sorter att välja bland.
Både smak och utseende skiljer dem åt men framförallt kan de ha varierande lagringsduglighet. Välj en sort som passar dina behov och följ sedan dessa odlingsråd så kommer din vitlöksodling prunka som aldrig förr!
Tips i starten
Har du beställt vitlöken långt innan du kan sätta den så förvarar du den bäst torrt och luftigt. Ta ut löken ur förpackningen och se till att spara namnlappen!
Börjar löken gro så går det fint att förodla den i lite jord på fönsterbrädan.
Köp certifierat utsäde
Undvik att sätta vitlök från matbutiken. Den är ofta behandlad för att inte gro.
Vi är mycket stolta över att kunna erbjuda ett brett utbud av vitlök från några av Europas bästa vitlöksodlare. Vår vitlök kommer från södra Frankrike och Tjeckien. Utsädet är kontrollerat och försett med växtpass. Det innebär att utsädet är virustestat och statskontrollerat. All vår vitlök & sättlök är obetad.
Glöm inte växtföljden
En bra växtföljd är A och O för lyckad odling utan sjukdomar och skadedjur. Undvik att odla vitlök på samma odlingsställe/i samma jord år efter år. Det är viktigt att rotera grödorna i trädgårdslandet. Helst ska det gå 4-5 år mellan odlingstillfällena. Läs mer om växtföljd här:
Växtplats, jord & plantering
Vitlök trivs i väldränerad jord på solig till halvskuggig plats.
Grundgödsla jorden med naturgödsel såsom exempelvis brunnen stallgödsel innan sättning.
Beräkna ca 5-10 st klyftor per löpmeter. Vill du skörda färsk vitlök går det bra att sätta dem ännu tätare. Tänk isåfall på att skörda varannan lök under sommaren, så att de lökar du ska lagra in får plats att växa till sig.
Lämpligt planteringsdjup är ca 4-5 cm.
Klyfta löken och sätt den med rotändan nedåt i jorden. Är jorden ordentligt lucker brukar det gå att placera ut klyftorna i raka rader och sedan trycka till dem lätt med fingret för att få ned dem i jorden.
Vitlök bör planteras relativt sent på hösten, ca 4-6 veckor innan tjälen går i jorden. Sätter du för tidigt är det risk att vitlöken hinner börja skjuta skott som skadas under vintern. Idealiskt är att löken endast sätter ett fint rotsystem och eventuellt lite blast under jord innan kylan slår till. Täck gärna med gräsklipp eller löv så klarar den vintern bättre.
Stödvattna vitlöken om sommaren är torr, vilket annars kan resultera i små lökar. Att täckodla med gräsklipp är bra, jorden håller fukten bättre och näring tillförs automatiskt. Vitlök är en relativt näringskrävande gröda och en extra giva gödsel under försommaren kan vara en god idé.
För dig som odlar i kallare klimat
Det går utmärkt att odla vitlök i kallare klimat! Den stora skillnaden är tidpunkten för sättning. Vitlöken ska gärna hinna rota sig innan tjälen kommer så vänta inte för länge innan du sätter din vitlök. Å andra sidan kan du inte heller plantera för tidigt på hösten – då riskerar vitlökens blast växa upp genom jorden och skadas av kylan. Tidpunkten för sättning är en svår avvägning oavsett var i landet du bor, men generellt kan september/oktober vara en bra riktlinje för nordligare odlare.
Annat som kan vara bra att tänka på är att isolera din odling lite extra. Ett tjockt täcke av löv eller att skotta på extra snö som får skydda vitlökens klyftor är ingen nackdel vintertid.
Odla gärna i upphöjd bädd och undvik att sätta din vitlök i tung jord. Det försvårar vitlökens möjligheter att övervintra.
Vårplantering
Missade du att höstplantera din vitlök? Ingen stress, vårplantering fungerar utmärkt!
Sätt klyftorna när tjälen gått ur marken och jorden håller en temperatur på ca 10 grader. Samma avstånd och planteringsdjup som vid höstsättning gäller. Gödsla jorden med naturgödsel innan sättning.
Vårplanterade vitlökar kan ofta bli lite mindre än de lökar som sattes under hösten – men misströsta inte! Skörda dem späda som purjolök och använd till all slags matlagning. De är mildare i smaken och kan ätas råa. Även den gröna blasten är en stor tillgång i köket tidigt på sommaren.
Skörd av vårplanterad vitlök kan naturligtvis också ske senare på säsongen, som fullgången vitlök för lagring.
Skörd, torkning & inlagring
Vad innebär att sorten är tidig / medel / sen?
Vissa sorter går att skörda som färska och då går det att börja skörda redan när blasten är grön och löken fortfarande är liten, dessa räknas till de tidiga sorterna. Andra sorter vinner på att växa längre innan de skördas, dessa räknas då som medeltidiga och sena.
Tidig = Slutet av juni/början av juli
Medel = Mitten av juli
Sen = Slutet av juli/början av augusti
För färdig lök, fullvuxen och redo för torkning, gäller dessa ungefärliga tider. Det skiljer sig vart i landet man planterat samt hur odlingssäsongen varit.
När blasten börjat gulna och se tråkig ut börjar vitlöken bli redo för skörd. För bästa resultat ta upp hela plantan och häng för torkning på en solig och luftig plats.
Vill man skörda vitlöken som färsk så går det att börja skörda de tidiga sorterna i juni (lite beroende på vilken zon man planterat löken i).
Hardneck eller softneck?
Hardneck-sorterna är generellt härdigare men med något sämre lagringsegenskaper än softneck-sorterna. I gengäld är de smakmässigt överlägsna samt enklare att skala.
De får en s.k. topplök och är ej flätbara då de får en styv stjälk. Topplöken innehåller smålökar som man kan plantera för att få blast att äta.
Softneck-sorternas blast är mjuk och flätbar. Denna grupp sätter inte topplök men kan ibland få halslök eller stresslök. Detta beror, som namnet antyder, på att plantan varit stressad av exempelvis väderomslag.
Vitlöken du köper i mataffären är oftast av softneck-typ eftersom de är tål lagring bättre.
Med de tjeckiska sorterna som numer finns i vårt sortiment kan vi erbjuda härdiga hard-& softneck-sorter även till odling i kallare klimat.
Slutligen
Vitlök är ett måste i varje odling och en av fördelarna med vitlök är att du kan plantera den på senhösten då man ofta har lite mindre att stå i. Om man har en stor trädgård är det viktigt att sprida ut arbetsuppgifterna något sånär jämnt under året – för ingen vill ju stressa sig genom april och maj och inte hinna njuta av den fantastiska våren!
Vi har ett stort sortiment vitlök, både för vår-& höstplantering, och vi hoppas att du ska hitta dina favoriter i vårt sortiment!
Stort lycka till med din odling!