Vitlök ’Sabagold’ Allium sativum


Fransk klassiker som odlats länge och är mycket populär bland såväl av kockar som odlare. Smaken är superb och Sabagold brukar beskrivas som vitlökens Rolls Roys. Sabagold är känd för att producera stora lökar och många, lite större klyftor. Lökarna blir kritvita och mycket dekorativa. Blasten passar att fläta, så har du drömt om en egenproducerad vitlöksfläta att njuta av så kan Sabagold vara sorten för dig.

Från: 39 kr
inkl moms

  Produktegenskaper

  Så-/Planteringstid:
  September Oktober November December
  Blom-/Skördetid:
  Juli Augusti September
  Odlingsegenskaper:
  Lättodlad Pallkrage Ätbar Inlagring
  Färg:
  Vit
  Storlek:
  55
  Softneck/Hardneck:
  Softneck
  Tidig/Mellan/Sen:
  Tidig

  Avstånd

  7 – 10 lökar per löpmeter. Vill du skörda färsk lök går det bra att sätta löken ännu tätare. Skörda varannan lök under sommaren, så ger du de lökar som ska växa till sig och lagras in gott om plats att växa.

  Planteringsdjup

  Löken ska sättas lika djupt som lökens storlek. En lök som är 2 cm ska alltså ner 2 cm i jorden.

  När ska jag plantera?

  När jorden är 15 – 18 grader C. Minimum temperatur är + 5 grader. Har du fått hem löken tidigt på säsongen och behöver förvara den innan plantering är vårt bästa tips att öppna påsen och hälla ut löken på en bricka/tallrik så att den ligger utspritt och luftigt. Förvara i löken i rumstemperatur och så torrt som möjligt.

  Jord & skötsel

  Vanlig trädgårdsjord funkar fint till lök. Som alltid så behövs det vatten i lagom mängd och sol för att få bra tillväxt. Gödsla med måtta.

  Torkning & inlagring

  När lökhalsarna viker sig är det dags att ta upp löken för torkning. Om vädret tillåter så kan löken ligga kvar på marken innan det är dags för inlagring. Lök förvaras bäst torrt och luftigt.