Vitlök ’Rusinka’ Allium sativum


Från: kr
inkl moms

  Välj ett alternativ



  Välj antal

  Rusinka ger riktigt stora maffiga klyftor per lök. Sorten är förädlad i Tjeckien men härstammar ursprungligen från en sort som kom från dåvarande Sovjetunionen. Gemensamt för de ”sovjetiska” sorterna är att de är mindre förädlade och därför lite mer vilda och tåliga i sitt växtsätt. Resultatet är en starkväxande lök med bra odlingsegenskaper och fin smak. Plantorna kan bli upp till 180 cm höga så förbered grönsakslandet för en vitlöksdjungel. Samtliga tjeckiska sorter är virustestade och därmed garanterat fria från virus.

  Så-/Planteringstid:
  September Oktober November December
  Blom-/Skördetid:
  Juli Augusti September
  Odlingsegenskaper:
  Lättodlad Pallkrage Ätbar Inlagring Odling i kallare klimat
  Färg:
  Vit
  Storlek:
  55
  Softneck/Hardneck:
  Hardneck
  Tidig/Mellan/Sen:
  Sen

  Avstånd

  7 – 10 lökar per löpmeter. Vill du skörda färsk lök går det bra att sätta löken ännu tätare. Skörda varannan lök under sommaren, så ger du de lökar som ska växa till sig och lagras in gott om plats att växa.

  Planteringsdjup

  Löken ska sättas lika djupt som lökens storlek. En lök som är 2 cm ska alltså ner 2 cm i jorden.

  När ska jag plantera?

  När jorden är 15 – 18 grader C. Minimum temperatur är + 5 grader. Har du fått hem löken tidigt på säsongen och behöver förvara den innan plantering är vårt bästa tips att öppna påsen och hälla ut löken på en bricka/tallrik så att den ligger utspritt och luftigt. Förvara i löken i rumstemperatur och så torrt som möjligt.

  Jord & skötsel

  Vanlig trädgårdsjord funkar fint till lök. Som alltid så behövs det vatten i lagom mängd och sol för att få bra tillväxt. Gödsla med måtta.

  Torkning & inlagring

  När lökhalsarna viker sig är det dags att ta upp löken för torkning. Om vädret tillåter så kan löken ligga kvar på marken innan det är dags för inlagring. Lök förvaras bäst torrt och luftigt.