Vitlök ’Ivan’ Allium sativum


inkl moms

Utgått Denna produkt finns inte med i årets sortiment, men kan säkert komma tillbaka i framtiden.

Tålig tjeckisk sort som är anpassad för kallt och krävande klimat, passar därför utmärkt i de mellersta och norra delarna av Sverige. Känd för sin mycket goda härdighet och tolerans mot frost. Lökarna blir stora och får färre men lite större klyftor. Passar för inlagring.

Så-/Planteringstid:
September Oktober November December
Blom-/Skördetid:
Juli Augusti September
Odlingsegenskaper:
Kallare klimat Lättodlad Pallkrage Ätbar Inlagring
Färg:
Vit
Lökstorlek:
55
Softneck/Hardneck:
Hardneck
Tidig/Mellan/Sen:
Medel

Avstånd

7 – 10 lökar per löpmeter. Vill du skörda färsk lök går det bra att sätta löken ännu tätare. Skörda varannan lök under sommaren, så ger du de lökar som ska växa till sig och lagras in gott om plats att växa.

Planteringsdjup

Löken ska sättas lika djupt som lökens storlek. En lök som är 2 cm ska alltså ner 2 cm i jorden.

När ska jag plantera?

När jorden är 15 – 18 grader C. Minimum temperatur är + 5 grader. Har du fått hem löken tidigt på säsongen och behöver förvara den innan plantering är vårt bästa tips att öppna påsen och hälla ut löken på en bricka/tallrik så att den ligger utspritt och luftigt. Förvara i löken i rumstemperatur och så torrt som möjligt.

Jord & skötsel

Vanlig trädgårdsjord funkar fint till lök. Som alltid så behövs det vatten i lagom mängd och sol för att få bra tillväxt. Gödsla med måtta.

Torkning & inlagring

När lökhalsarna viker sig är det dags att ta upp löken för torkning. Om vädret tillåter så kan löken ligga kvar på marken innan det är dags för inlagring. Lök förvaras bäst torrt och luftigt.