Vitlök ’Havel’ Allium sativum


Från: 57 kr
inkl moms

  Välj ett alternativ



  Välj antal

  Havel är en sort där både smak och utseende är riktigt läckert. Lökarna är stora och kan under gynnsamma förhållanden växa till rejält imponerande lökar. Utsidan är crémevit med små inslag av lila strimmor. Klyftorna blir stora men få per lök, ca 6-8 st. Plantorna blir stora och stabila med kraftigt rotsystem och starkväxande blast. Havel är en korsning av ryska och centraleuropeiska vitlöksorter vilket har gett en odlingssäker sort som tål köldknäppar men samtidigt ger stora lökar.

  Så-/Planteringstid:
  September Oktober November December
  Blom-/Skördetid:
  Juli Augusti September
  Odlingsegenskaper:
  Lättodlad Pallkrage Ätbar Inlagring Odling i kallare klimat
  Färg:
  Lila Vit
  Storlek:
  55
  Softneck/Hardneck:
  Hardneck
  Tidig/Mellan/Sen:
  Medel

  Avstånd

  7 – 10 lökar per löpmeter. Vill du skörda färsk lök går det bra att sätta löken ännu tätare. Skörda varannan lök under sommaren, så ger du de lökar som ska växa till sig och lagras in gott om plats att växa.

  Planteringsdjup

  Löken ska sättas lika djupt som lökens storlek. En lök som är 2 cm ska alltså ner 2 cm i jorden.

  När ska jag plantera?

  När jorden är 15 – 18 grader C. Minimum temperatur är + 5 grader. Har du fått hem löken tidigt på säsongen och behöver förvara den innan plantering är vårt bästa tips att öppna påsen och hälla ut löken på en bricka/tallrik så att den ligger utspritt och luftigt. Förvara i löken i rumstemperatur och så torrt som möjligt.

  Jord & skötsel

  Vanlig trädgårdsjord funkar fint till lök. Som alltid så behövs det vatten i lagom mängd och sol för att få bra tillväxt. Gödsla med måtta.

  Torkning & inlagring

  När lökhalsarna viker sig är det dags att ta upp löken för torkning. Om vädret tillåter så kan löken ligga kvar på marken innan det är dags för inlagring. Lök förvaras bäst torrt och luftigt.