Vitlök ’Bjetin’ Allium sativum


Den tidigaste av de tjeckiska sorterna. Crémevita lökar med 8 stora klyftor per lök. Blasten är mörkt grön, stabil och går utmärkt att fläta. Sorten passar även att skörda som färsk (alltså med grön blast) och då kan man tillaga både lök och blast. Varför inte dela på mitten, pensla på god olja och lite örtsalt och grilla på grillen. Blir ett riktigt gott tillbehör till grillat och sommarens måltider. ’Bjetin’ är förädlad från en gammal tjeckisk ger stor och är framtagen för att ge stor skörd och vara odlingssäker. Denna sort passar även för personer som normalt råds att undvika äta vitlök pga. njursten.

Från: 57 kr
inkl moms

  Produktegenskaper

  Så-/Planteringstid:
  September Oktober November December
  Blom-/Skördetid:
  Juli Augusti September
  Odlingsegenskaper:
  Lättodlad Pallkrage Ätbar Inlagring Odling i kallare klimat
  Färg:
  Lila Vit
  Storlek:
  55
  Softneck/Hardneck:
  Hardneck
  Tidig/Mellan/Sen:
  Tidig

  Avstånd

  7 – 10 lökar per löpmeter. Vill du skörda färsk lök går det bra att sätta löken ännu tätare. Skörda varannan lök under sommaren, så ger du de lökar som ska växa till sig och lagras in gott om plats att växa.

  Planteringsdjup

  Löken ska sättas lika djupt som lökens storlek. En lök som är 2 cm ska alltså ner 2 cm i jorden.

  När ska jag plantera?

  När jorden är 15 – 18 grader C. Minimum temperatur är + 5 grader. Har du fått hem löken tidigt på säsongen och behöver förvara den innan plantering är vårt bästa tips att öppna påsen och hälla ut löken på en bricka/tallrik så att den ligger utspritt och luftigt. Förvara i löken i rumstemperatur och så torrt som möjligt.

  Jord & skötsel

  Vanlig trädgårdsjord funkar fint till lök. Som alltid så behövs det vatten i lagom mängd och sol för att få bra tillväxt. Gödsla med måtta.

  Torkning & inlagring

  När lökhalsarna viker sig är det dags att ta upp löken för torkning. Om vädret tillåter så kan löken ligga kvar på marken innan det är dags för inlagring. Lök förvaras bäst torrt och luftigt.