Vitlök ’Benátčan’ Allium sativum


Från: 45 kr
inkl moms

  Välj ett alternativ  Välj antal

  Detta är en sort som vi är riktigt glada över att kunna erbjuda till den skandinaviska marknaden. ’Benátčan’ är en tjeckisk sort är både god, lättodlad och har lång hållbarhet som skördad. Under optimala förhållanden kan löken sparas minst 24 månader, alltså över två odlingssäsonger. Förr i tiden sparade man alltid lite utsäde i fall att årets odlingssäsong skulle ruttna bort och man inte skulle kunna ta något nytt utsäde det året. Lökarna blir stora och sätter ca 12-17 knölar per lök. Vitlökssmaken är riklig utan att ta över. Lökarna blir vita med små inslag av svagt rosa.

  Så-/Planteringstid:
  September Oktober November December
  Blom-/Skördetid:
  Juli Augusti September
  Odlingsegenskaper:
  Lättodlad Pallkrage Ätbar Inlagring Odling i kallare klimat
  Färg:
  Rosa Vit
  Storlek:
  55
  Softneck/Hardneck:
  Softneck
  Tidig/Mellan/Sen:
  Sen

  Avstånd

  7 – 10 lökar per löpmeter. Vill du skörda färsk lök går det bra att sätta löken ännu tätare. Skörda varannan lök under sommaren, så ger du de lökar som ska växa till sig och lagras in gott om plats att växa.

  Planteringsdjup

  Löken ska sättas lika djupt som lökens storlek. En lök som är 2 cm ska alltså ner 2 cm i jorden.

  När ska jag plantera?

  När jorden är 15 – 18 grader C. Minimum temperatur är + 5 grader. Har du fått hem löken tidigt på säsongen och behöver förvara den innan plantering är vårt bästa tips att öppna påsen och hälla ut löken på en bricka/tallrik så att den ligger utspritt och luftigt. Förvara i löken i rumstemperatur och så torrt som möjligt.

  Jord & skötsel

  Vanlig trädgårdsjord funkar fint till lök. Som alltid så behövs det vatten i lagom mängd och sol för att få bra tillväxt. Gödsla med måtta.

  Torkning & inlagring

  När lökhalsarna viker sig är det dags att ta upp löken för torkning. Om vädret tillåter så kan löken ligga kvar på marken innan det är dags för inlagring. Lök förvaras bäst torrt och luftigt.