Sättlök ’Stuttgarter Riesen’ Allium cepa


Klassisk plattrund gul lök som man använder såväl färsk som torkad. ’Stuttgarter Riesen’ har odlats i generationer och är en återkommande favorit hos odlare.

52 kr / 250 gram inkl moms

Förbeställningsvara. Denna sort är inte i lager just nu men du har möjlighet att göra en förbeställning. Vi reserverar produkten till dig och skickar den så fort den kommit in i lager. Fröer skickas från vecka 3, sättpotatis från vecka 8, dahlior och sättlök från vecka 12 och barrotade plantor från vecka 16. Du har även möjlighet att önska en senare leveransvecka när du betalar.

’Stuttgarter Riesen’ har med sin karaktäristiska smak ett brett användningsområde i köket, löksoppa, fylld med köttfärs och gratinerad i ugn är några klassiska rätter. Torka gärna hängande för bästa resultat.

Så-/Planteringstid:
April Maj Juni
Blom-/Skördetid:
Juli Augusti September
Odlingsegenskaper:
Lättodlad Sjukdomstålig Ätbar Inlagring Odla i kallare klimat
Växtläge:
Halvskugga Sol
Egenskaper:
Värmebehandlad

Avstånd

7 – 10 lökar per löpmeter. Vill du skörda färsk lök går det bra att sätta löken ännu tätare. Skörda varannan lök under sommaren, så ger du de lökar som ska växa till sig och lagras in gott om plats att växa.

Planteringsdjup

Löken ska sättas lika djupt som lökens storlek. En lök som är 2 cm ska alltså ner 2 cm i jorden.

När ska jag plantera?

När jorden är 15 – 18 grader C. Minimum temperatur är + 5 grader. Har du fått hem löken tidigt på säsongen och behöver förvara den innan plantering är vårt bästa tips att öppna påsen och hälla ut löken på en bricka/tallrik så att den ligger utspritt och luftigt. Förvara i löken i rumstemperatur och så torrt som möjligt.

Jord & skötsel

Vanlig trädgårdsjord funkar fint till lök. Som alltid så behövs det vatten i lagom mängd och sol för att få bra tillväxt. Gödsla med måtta.

Torkning & inlagring

När lökhalsarna viker sig är det dags att ta upp löken för torkning. Om vädret tillåter så kan löken ligga kvar på marken innan det är dags för inlagring. Lök förvaras bäst torrt och luftigt.