Dahlia ’Orsett Beauty’ Dahlia pinnata


En verklig trotjänare med sina vita blombollar. Denna klassiska dahlia passar såväl i din rabatt som i din bukett. Lätt att matcha med färgstarka dahlior eller bara låta lysa upp rabatten i det varma kvällsljuset.

Från: 65 kr
inkl moms

Produktegenskaper

Så-/Planteringstid:
Maj Juni
Blom-/Skördetid:
Juli Augusti September
Odlingsegenskaper:
Lättodlad Odla i kruka
Färg:
Vit
Höjd:
100-120 cm
Blomdiameter:
10-15 cm
Växtläge:
Halvskugga Sol
Grupp:
Bollblommande

Färgåtergivning på bilderna

Vi använder inte filter på hemsidans bilder men färgåtergivningen skiljer sig mellan olika skärmar och även mellan olika exemplar av blommorna. Naturen är unik och en blomma kan få både skarpare och svagare färg beroende på vart och hur de odlas. Vårt tips är att bildgoogla sortnamnet för att få en så korrekt bild av dahlians färgåtergivning. 

Fel sorts dahlia

Vi och de odlare vi köper in dahliorna från arbetar aktivt med att de dahlior vi levererar ska vara rätt sort. Det handlar om vår yrkesstolthet, något som vi tar på stort allvar. Men även om vi arbetar hårt för att allt ska bli rätt så är det väldigt svårt att se skillnad på knölarna när de är skördade. Att odla dahlior kräver mycket handarbete och hantering och givetvis kan det bli fel. Misstänker du att du fått fel sort så ber vi att du kontaktar oss så fort som möjligt.

Storlek på dahliaknölarna?

Vi är måna om att endast sälja riktigt fina dahliaknölar av yrkeskvalitet. Det innebär att alla våra dahlior är klass I dahlior, vilket i sin tur innebär att de väger minst 80 gram och har goda förutsättningar för att bli en fin planta som ger många blommor.

Förkultivering

Njut av tidig blomning genom att starta knölarna inomhus eller i växthus. Lägg knölarna i jord med ögonen precis vid jordytan. Vattna försiktigt och ställ varmt tills knölarna vaknat till liv. Placera sedan svalare och tänk på att avhärda innan utplantering. Det är viktigt att inte vattna för mycket innan knölen bildat rötter då dränks knölen och ruttnar.

Direktplantering

Bor du i de södra delarna av Sverige eller har tid att vänta på att dahliorna ska börja blomma så går det fint att direktplantera dahliorna. Skulle det komma en liten frostknäpp precis när du planterat ut dahliorna så är det ingen fara så länge det inte kommit upp gröna skott ovanför jordytan.

Plantering

Plantera ut dahliorna när risken för nattfrost är förbi. Vanlig trädgårdsjord, lite gödsel vid planteringen och sol är egentligen allt som krävs för att dahlior ska trivas och må som bäst. För en riktigt lyckad krukodling är jordmängden avgörande, minst 30 liter men gärna 50 liter per knöl. För riklig och långvarig blomning är det bra att tillföra vatten och näring kontinuerligt under säsongen samt att plocka bort vissna blommor.

Avstånd

Ca. 50 cm mellan knölarna. I en normalstor pallkrage, 80 x 120, är det lagom med 4 – 5 stycken dahlior. Även om knölen ser liten ut vid plantering så växer den snabbt, och behöver stor yta för att trivas. Tänk på att många av de högre sorterna behöver någon typ av växtstöd för att inte knäckas. Det kan vara klokt att planera och sätta upp stöden innan plantorna blivit allt för stora då det är lätt att man knäcker stjälkarna.

Vinterförvaring

Gräv upp dahliorna innan tjälen går i marken. Frost är inget som är farligt för knölarna så länge det inte blir tjäle. Tänk på att märka varje knöl med namn, man tror lätt att man kommer ihåg vilken som var vilken till våren men oftast blir förvirringen stor. Förvara knölarna mörkt, svalt & frostfritt.