Hoppa till innehåll

Förkultivering

Njut av tidig blomning genom att starta knölarna inomhus eller i växthus. Lägg knölarna i jord med ögonen precis vid jordytan. Vattna försiktigt och ställ varmt tills knölarna vaknat till liv. Placera sedan svalare och tänk på att avhärda innan utplantering. Det är viktigt att inte vattna för mycket innan knölen bildat rötter då dränks knölen och ruttnar.

Direktplantering

Bor du i de södra delarna av Sverige eller har tid att vänta på att dahliorna ska börja blomma så går det fint att direktplantera dahliorna. Skulle det komma en liten frostknäpp precis när du planterat ut dahliorna så är det ingen fara så länge det inte kommit upp gröna skott ovanför jordytan.

Plantering

Plantera ut dahliorna när risken för nattfrost är förbi. Vanlig trädgårdsjord, lite gödsel vid planteringen och sol är egentligen allt som krävs för att dahlior ska trivas och må som bäst. För en riktigt lyckad krukodling är jordmängden avgörande, minst 30 liter men gärna 50 liter per knöl. För riklig och långvarig blomning är det bra att tillföra vatten och näring kontinuerligt under säsongen samt att plocka bort vissna blommor.

Avstånd

Ca. 50 cm mellan knölarna. I en normalstor pallkrage, 80 x 120, är det lagom med 4 – 5 stycken dahlior. Även om knölen ser liten ut vid plantering så växer den snabbt, och behöver stor yta för att trivas. Tänk på att många av de högre sorterna behöver någon typ av växtstöd för att inte knäckas. Det kan vara klokt att planera och sätta upp stöden innan plantorna blivit allt för stora då det är lätt att man knäcker stjälkarna.

Vinterförvaring

Gräv upp dahliorna innan tjälen går i marken. Frost är inget som är farligt för knölarna så länge det inte blir tjäle. Tänk på att märka varje knöl med namn, man tror lätt att man kommer ihåg vilken som var vilken till våren men oftast blir förvirringen stor. Förvara knölarna mörkt, svalt & frostfritt.