
VITLÖK ..smaksättare, medicinalväxt & åldring!
Vitlök har använts i över 5000 år, kanske till och med längre än så? Och det är ju föga förvånande med tanke på alla fantastiska egenskaper den har. Egenskaperna kan ju dock variera lite beroende på sort. Och här får du möjlighet att få hjälp att hitta rätt sorts vitlök för dig!
"Jag är ute efter en odlingssäker vitlök för kallt klimat!" Det finns vitlökssorter som är lite tuffare än andra, speciellt framtagna för att tåla karga förhållanden och köld. Dessa sorter lämpar sig särskilt bra i våra Nordiska och kalla klimat:
’Vekan’: Denna sort är en av de tidigaste bland de Tjeckiska vitlökssorterna och är förädlad från en mycket gammal tjeckisk sort. ’Vekan’ är framtagen för att vara mycket odlingsäker.
’Rusinka’: Denna sort är förädlad i Tjeckien men härstammar ursprungligen från en sort som kom från dåvarande Sovjetunionen, den är mindre förädlad och därav också tåligare.
’Havel’: Stora stabila plantor med kraftigt rotsystem och starkväxande blast. ’Havel’ är en korsning av ryska och centraleuropeiska vitlökssorter vilket har gjort den mycket odlingssäker och tålig mot köldknäppar.
’Thermidrome’: Beprövad och klassisk för odling i Sverige och ett säkert kort för många yrkesodlare.
"Jag vill ha en vitlök som går att lagra länge!" En av vitlökens fantastiska egenskaper är att den är så hållbar vid lagring! Men hur hållbar den är och hur länge den klarar att lagras varierar lite beroende på sort. Är lång lagringstid viktigt för dig så tycker vi att du ska satsa på att odla någon av dessa sorter:
’Benátcan’: Denna otroliga vitlök kan under optimala förhållanden lagras i över 24 månader. Stora vitlökar ede riklig smak utan att ta över för mycket.
’Messidrome’: En äkta fransk klassiker som används som referens när det ska utvärderas nya sorter. En pålitlig vitlök som går utmärkt att lagra.
’Slavin II’: Hållbarheten hos den skördade löken är mycket god och den håller minst fram till nästa odlingssäsong.
’Germidour’: ’Germidour’ är en fröjd för ögat med sitt lila-strimmiga skal och kan med fördel lagras under lång tid i vitlöksfläta.
"Smaken är viktigast för mig!" Smaken är självklart en väsentlig del i valet av vitlökssort att odla. Vissa tänker kanske att vitlök smakar vitlök.. men riktigt så enkelt är det inte. Vissa sorter är extra kända för sina balanserade, milda och finstämda smaker. Är du en riktig vitlöks-connoisseur? Då tycker vi att du ska odla någon av dessa sorter:
’Sabagold’: Fransk klassiker som odlats under lång tid och är mycket populär black världens kockar, brukar kallas vitlökens Rolls-Roys! Smakrik och känd för att producera stora lökar med en mängd större klyftor.
’Thermidrome’: En välbeprövad sort bland odlare runt om i Sverige. Stora klyftor med en mild och finstämd smak.
’Germidour’: En vitlök med fyllig smak som lämpar sig utmärkt för all typ av matlagning, funkar dessutom fint att äta färsk. ’Germidour’ är en fröjd för ögat med sitt lila-strimmiga skal.
’Slavin II’: En fantastisk vitlök med lång hållbarhet och brukar anses vara den godaste hardneck-sorten. ’Slavin II’ ger vackra violetta vitlökar.
"Jag vill ha en högavkastande sort!" Maximal skörd är kanske inte det alla är ute efter, men för vissa är detta det allra viktigaste. Följande sorter är framtagna för att ge mycket stora skördar och valuta för pengarna och arbetet:
’Vekan’: Tidig tjeckisk sort framtagen för att ge stor skörd och för att vara tålig.
’Slavin II’: En högavkastande lagringssort som dessutom går att skörda sent utan att lökarna faller isär.
’Germidour’: Ger stor skörd och ger relativt stora lökar. Går dessutom utmärkt att lagra i fläta.
