Hoppa till innehåll
Larsviken skördar sättpotatis

Självförsörjande på grönsaker

I en allt osäkrare omvärld kan en egen produktion av mat kännas oerhört tillfredställande. Ungefär 87% av Sveriges befolkning har idag tillgång till odlingsyta enligt FOR, Fritidsodlingens Riksförbund. Odlingsyta behöver inte betyda en stor åker, du kan komma långt med en balkong! Här har vi samlat våra bästa tips och sorter för självförsörjning, oavsett om du satsar på att vara självförsörjande året om, eller om du nöjer dig med egenodlade tomater under sommaren.

Odla på liten yta

Att vara självförsörjande behöver inte betyda att man producerar all sin mat. Man bestämmer själv nivå. Man kanske inte har optimala lagringsutrymmen, eller så begränsar platsen mängden mat man kan odla. Om du odlar på balkong, på fönsterbrädan eller i ett fåtal pallkragar, glöm inte att utnyttja höjden! Om du har möjlighet, välj sorter som kompletterar varandra. Om du älskar tomater, välj en sort för direktkonsumtion och en sort för lagring, ex. vintertomat. Missa inte den populära gurkgardinen där du faktiskt kan få en stor gurkskörd inne i köksfönstret! Gå ihop med vänner och bekanta och odla några grödor var som ni sedan delar på. Att leta närodlat i gårdsbutiker eller reko-ringar är ett annat sätt att gynna lokala producenter istället för att köpa importerat.

Odla på höjden!

Att odla på höjden är ett smart sätt att spara in jordyta men ändå kunna maximera sin skörd. Det är extra bra att tänka på om du har begränsad yta i till exempel pallkragar eller på en balkong. Några pinnar från skogen eller ett armeringsnät fungerar som bra stöd. Finns utrymme kan du dessutom plantera lågväxande grödor runt omkring.

Tänk på att tomater och gurka trivs bäst i skyddade lägen.

Mindre jobb med perenna grönsaker

För dig som vill skörda mycket men lägga minimalt med arbete kan det vara smart att bygga en trädgårdsbas med fleråriga växter, alltså växter som återkommer år efter år utan att du behöver lägga en massa arbetstimmar på dem.

Vi har ett stort utbud jordgubbar, sparris och jordärtskocka som samtliga övervintrar fint och producerar massor av ätbart år efter år. Om du har utrymme, sätt både tidiga och sena sorter så att du kan skörda under ännu längre tid!

Kom också ihåg att plantera fruktträd och bärbuskar.

Större odlingar

För dig som har yta (och lagringsutrymme) är möjligheten till självförsörjning mycket god. Trädgårdsmästarprogrammet vid högskolan Dalarna har räknat ut att 500 kvadratmeter krävs för att kunna odla mat som räcker till en familj på fyra personer under ett år. Satsa på lättodlade och tåliga sorter anpassade för ditt klimat och din jord. Tänk också på att odla sådant som du faktiskt tycker om att äta. Det finns fler möjligheter att lagra grönsaker än bara rätt upp och ner i en jordkällare: sylta, safta, frysa, torka, mjölksyra osv. Läs mer om lagring här: