Självförsörjande på grönsaker
I en allt osäkrare omvärld kan en egen produktion av mat kännas oerhört tillfredställande. Ungefär 87% av Sveriges befolkning har idag tillgång till odlingsyta enligt FOR, Fritidsodlingens Riksförbund. Odlingsyta behöver inte betyda en stor åker, du kan komma långt med en balkong! Här har vi samlat våra bästa tips och sorter för att bli självförsörjande på grönsaker, oavsett om du satsar på att bli självförsörjande året om, eller om du nöjer dig med egenodlade tomater under sommaren.
Odla på liten yta
Att vara självförsörjande på grönsaker behöver inte betyda att man producerar all sin mat. Man bestämmer själv nivå. Man kanske inte har optimala lagringsutrymmen, eller så begränsar platsen mängden mat man kan odla. Om du odlar på balkong, på fönsterbrädan eller i ett fåtal pallkragar, glöm inte att utnyttja höjden! Det bästa är att välja sorter som kompletterar varandra. Älskar du tomater? Välj en sort för direktkonsumtion och en sort för lagring, ex. vintertomat. Missa inte den populära gurkgardinen där du faktiskt kan få en stor gurkskörd inne i köksfönstret! Gå ihop med vänner och bekanta och odla några grödor var som ni sedan delar på. Att leta närodlat i gårdsbutiker eller reko-ringar är ett annat sätt att gynna lokala producenter istället för att köpa importerat.
Gott till fönsterbrädan
Sorter lämpliga till krukodling
Odla på höjden!
Att odla på höjden är ett smart sätt att spara in jordyta men ändå kunna maximera sin skörd. Det är extra bra att tänka på om du har begränsad yta i till exempel pallkragar eller på en balkong. Några pinnar från skogen eller ett armeringsnät fungerar som bra stöd. Finns utrymme kan du dessutom plantera lågväxande grödor runt omkring.
Tänk på att tomater och gurka trivs bäst i skyddade lägen.
Högväxande godsaker
Störbrytböna ’Neckarkönigin’
Körsbärstomat ’Black Cherry’
Växthusgurka F1 ’Picolino’
Brytsockerärt ’Sugar Snap’
Mindre jobb med perenna grönsaker
För dig som vill skörda mycket men lägga minimalt med arbete kan det vara smart att bygga en trädgårdsbas med fleråriga växter, alltså växter som återkommer år efter år utan att du behöver lägga en massa arbetstimmar på dem. Vilken glädje det är att exempelvis ha ett jordgubbsland i trädgården att gå ut och plocka jordgubbar till frukosten i.
Vi har ett stort utbud jordgubbar, sparris och jordärtskocka som samtliga övervintrar fint och producerar massor av ätbart år efter år. Om du har utrymme, sätt både tidiga och sena sorter så att du kan skörda under ännu längre tid!
Kom också ihåg att plantera fruktträd och bärbuskar.
Fleråriga favoriter
Större odlingar
För dig som har yta (och lagringsutrymme) är möjligheten till självförsörjning mycket god. Trädgårdsmästarprogrammet vid högskolan Dalarna har räknat ut att 500 kvadratmeter krävs för att kunna odla mat som räcker till en familj på fyra personer under ett år. Satsa på lättodlade och tåliga sorter anpassade för ditt klimat och din jord. Tänk också på att odla sådant som du faktiskt tycker om att äta. Det finns fler möjligheter att lagra grönsaker än bara rätt upp och ner i en jordkällare: sylta, safta, frysa, torka, mjölksyra osv. Läs mer om lagring här:



















