Hoppa till innehåll

DAHLIA 2024 Trendspaning med trädgårdsmästarn’ från norr

Det är dags igen. Våren närmar sig med stormsteg och suget efter blomster är starkare än någonsin. Svensson sitter redo hemma, förbokningen är öppen. Klick, klick!
I alla skärmar dyker den upp, den älskade dahlian. År efter år hänger den troget kvar, med en popularitet som inte verkar avta.
Alla fullkomligt slukas av dess fotogeniska utseende. Ingen går fri.
Att dahlian dessutom är lättodlad och att det finns en färg och form som passar alla är så klart också till dess fördel. Oavsett om du odlar i rabatt, pallkrage eller kruka finns det en sort för dig.
Kan det också vara återbruket av knölar och hur väl det passar vår tids ideal som får dahlian att gång på gång knipa förstaplatsen i blomsterlistorna?

Länge har de svulstiga tallriksdahliorna varit storfavoriter i dahliarabatten. I takt med att folk upptäcker att de faktiskt inte är optimala att använda i buketter har intresset för dem avtagit lite och istället har de små dekorativa dahliorna och bolldahliorna tagit plats på Instagram bland kaffekoppar och faluröda pallkragar.

Vi skickade ut vår trädgårdsmästare Caroline på spaning. Vilka sorter trendar i år?

’Waltzing Matilda’™

En semidubbel dahlia med svagt vridna kronblad. Ser ut som en sådan där vindsnurra i miniatyr som man lekte med som barn. Blommorna är orange-rosa-korallfärgade med mörka stjälkar och bladverk. Magiska ihop med fluffiga dekorativa gräs. En av de första dahliasorterna jag odlade och en favorit som troget hänger sig kvar.

'Polka'

Denna enastående söta anemondahlia med tranbärsrosa strimmor och solgula mitt som älskas av både människor och insekter. One of a kind helt enkelt!

'Farmor Maria' och gänget

Vem kan motstå en dahlia från farmors tid?
’Farmor Maria’ som är en laxrosa kaktusdahlia görs sällskap av tre andra glada uppstickare i en samling kulturarvsdahlior från Elitplantstationen.
Den kanske mest uppseendeväckande i sällskapet – och min personliga favorit – är nog ändå vackert blålila ’Bonny Blue’. Övriga dahlior i kulturarvsgänget är den citrongula kaktusdahlian ’Sonora’ samt ’Liseberg Röd’ som namnet avslöjar är blodröd med mörka stjälkar. Ett måste i år!

’Teesbrook Audrey’

2024 är året vi gynnar den biologiska mångfalden. Låt gräsmattan växa! Bygg ett insektshotell! Plantera pollen-& nektarrika växter!
Dessa söta, lite ängsliga halskråsdahlior kommer alltid vara favoriter hos både människor och insekter. Ta en stund att studera blomman lite närmare! Fullkomligt magisk. Varför inte skapa en fjärilsrabatt med denna primadonna som blickfång?

Avslutningsvis

Jag skulle aldrig bli en ”dahlia-tant”. Lik förbannat stod jag där med 65 knölar som skulle grävas upp i höstas. Hade väntat så länge med att ta upp dem att översta jordlagret hade en tunn isskorpa och bladen hängde som slamsor över slokande stjälkar. ”Jag låter eländet frysa!”
Jag skulle kalla mitt och dahliornas förhållande stormigt. De går från högt älskade på våren till djupt hatade på senhösten – och detta alltså inom loppet av bara ett halvår.
Fick upp knölarna efter lite svordomar och 9 par blöta handskar. Vad händer sedan? Man glömmer. Instagram och Pinterest attackerar med ljuva bilder. Några månader senare sitter jag där med min kaffekopp och klickar hem ännu fler knölar när webbutikerna öppnar sin förbokning – och dahliacirkeln är sluten.