Hoppa till innehåll

Matglädje med Hannu Sarenström Recept: Två lättlagade potatissallader till midsommarbordet

Potatis är ett fantastiskt livsmedel som går att tillaga på hur många vis som helst. Har du potatis så har du alltid mat! Och vad vore midsommar utan potatis i alla dess former? Här bjuder Hannu Sarenström på både potatisglädje och matglädje med två härliga recept till midsommartallriken. Lika lättlagade som ljuvligt välsmakande för en riktigt god och glad midsommar!

I denna ljuva tid

Midsommar är en ljuvlig tid som man inte vill att den tar slut, ljuset, grönskan och blommor till midsommarstången. Jag älskar denna tid med de första nyskördade knölarna och allt där till, jag har tidigare berättat om min granne som värmer upp jorden och sätter potatis långt innan mig. Det ska jag också göra nästa år med ett kilo tidiga potatisar, han skördar långt innan mig och jag ser avundsjukt på. Det var också han som också hade brist på kalium i jorden och blasten vissnade. PK (Fosfor och Kalium) och vatten tillsattes enligt Bittes råd och potatisen repade sig fint och han tackade mig med färskpotatis som jag tacksamt tog emot.

Vårens sista och sommarens första

Till Midsommar kan man skörda sparris men inte efter, precis som med rabarber behöver de få vila resten av säsongen, men det går fint att skörda någon enstaka stjälk från olika plantor. Och den sista sparrisen firas med årets första potatissallader, jag gör sallader på många vis men här får du två ljuva. Och i den tidiga säsongen använder jag mig av milda örter så färskpotatisens smak inte behöver konkurrera med chili och vitlök som gärna kommer till senare på sommaren.

Recept: Krämig sparris- och potatissallad

Du behöver: Potatis, sparris, gräddfil/creme fraiche/gregisk youghurt, färsk timjan och persilja, citron, salt och peppar.

Tillagningstid: Ca. 45 min.

 

Gör så här: 

 • Koka potatis mjuk i saltat vatten, det går fort att koka när de är färska.
 • Slå av vattnet och ställ åt sidan att svalna utan lock.
 • Koka sparris i några minuter, jag kokar dem oftast ståendes i en liten kastrull så knopparna bara ångas.
 • Här i Danmark finns inte gräddfil så jag använder Creme fraiche, det blir också gott med grekisk yoghurt om du vill.
 • Rör ner salt, svartpeppar med finhackad persilja och timjan, smaka av med lite lime eller citronsaft. Jag tycker man bara ska ana citrusen, smaka dig fram så det inte blir för syrligt.
 • Blanda ihop allt och strö över lite persilja och riv lite citronskal över. Gott som det är men också ett ljuvligt tillbehör till något grillat som smaksatts med örter. Även grillat vill jag gärna ha milt när det finns så mycket yppiga örter, senare under säsongen kommer kraftfull BBQ.

 

Till sist: Njut av denna enkla men ljuvligt välsmakande potatissallad som ett fantastiskt tillbehör på midsommarbordet.

Recept: Potatissallad med grillad sparris

Du behöver: Potatis, sparris, olivolja, lök, färsk basilika och persilja, mozarella, citron, färska tomater, salt och peppar.

Tillagningstid: Ca. 1 timme.

 

Gör så här: 

 • Rosta så mycket potatis du behöver i olivolja och gärna med färsk lök, salt och lite svartpeppar. Det behövs ganska hög värme så potatisen hinner få lite rostad yta innan den fort blir klar.
 • Grilla sparris på en panna utan fett, jag grillar alltid grönsaker utan fett och ringlar över med god olivolja efteråt. Detta bevarar grönsakens struktur bättre och det blir ordentligt grillat.
 • Ta ut potatisen när den är klar och rör ner färsk basilika i pannan så den smaksätter oljan. Färsk basilika ska alltid tillsättas i sista stund för att inte förlorar sin smak.
 • Lägg upp potatis, lök och sparris.
 • Tillsätt lite mozzarella som ger en ljuv förening till potatisen och har du redan färska tomater blir det också gott till.

 

Till sist: Strö över med finhackad persilja och njut tillsammans med midsommarens alla goda ting!