Hoppa till innehåll

Recept från Hannu sarenström Den godaste potatissalladen och köttet till midsommargrillen

Sill eller grill till Midsommar? Man behöver inte utesluta det ena men jag ser att många gärna grillar, och det gör jag med. Men nu när sommaren är i sin linda uppskattar jag fortfarande de gröna smakerna av timjan, lökblast och säsongens sista sparrisknoppar, och inte att glömma de första färska knölarna. Och även om jag uppskattar vanlig BBQ med kryddiga smaker väntar jag gärna med detta och njuter av det ljuvt späda som fortfarande finns. I Danmark står flæskesteg med knaperstekt svål högt i kurs, ofta serverad med brunsås, rödkål och brune kartoffler året runt. Jag valde att marinera bitar av kotlettrad av gris i vin och örter och det blev ljuvligt med syrlig smak och färska örter. Här bjuds på det ultimata receptet för en lyckad midsommargrillning.

Marinerad kotlettrad med knapersvål & örtig potatissallad

Grillad kotlettrad

När jag grillar kött gör jag det helst av en tjock skiva, det ger en god grillyta och ett saftigt innanmäte. Och jag gör det samma med nötkött och när köttet har vilat skär jag den i skivor. Här har jag kotlettrad med det blir givetvis också gott med fläskkarré och lammkött blir mycket gott av vinmarinaden.

Ingredienser

1 skiva kotlettrad, ca 4-5 centimeter med svål
½ glas vitt vin
En skvätt olivolja
1 vitlöksklyfta
repad färsk timjan
nymalen svartpeppar
salta först vid tillagning

Blanda samman marinaden och häll i en plastpåse, lägg i köttet och låt marinera i kylen över natten, vänd gärna på påsen då och då.

Sätt igång grillen i god tid om då använder grillkol, när kolen har en vacker grå yta är det dags att lägga på köttet. Grilla svålen först, det går givetvis att göra i en vanlig grillpanna på spisen. Låt svålen grillas tills den blir knaprig, det tar längre tid än man tror, grilla sedan snittytorna tills köttet är klart, låt vila i 10 minuter innan du skär upp det.

Potatissallad

Jag tycker att yoghurt ger en fin syrlig smak i potatissallad och använder helst grekisk yoghurt. Och i år har jag upptäckt kumquat, en liten citron som man äter med skal och allt, jag förstår inte hur jag har kunnat missa denna ljuvliga frukt.

Ingredienser

kokt potatis, avsvalnad
ett par matskedar yoghurt, det ska bara ge en krämighet till potatisen.
1 kumquat
röd salladslök
lite repad färsk timjan
salt och nymalen svartpeppar
en liten nypa kayennepeppar
en knippe hackad bladpersilja
en skvätt olivolja
lättkokt sparris om du har

Blanda yoghurt med olivolja, smaka av med kryddningen. Rör ner potatis, fint skivad salladslök. Pressa i lite saft av kumquat och skär resten i små bitar, blanda samman allt och servera.