Hoppa till innehåll

MATGLÄDJE MED HANNU SARENSTRÖM Recept: Hannus höstiga högrevsgryta kokt i tomat och vitt vin

Efter en intensiv sommar full av ljus, värme och blom kommer mörkret sakta krypandes. Medan vi avrundar det som varit och förbereder för det som komma skall när ljuset återvänder till våren finns där väl ingenting mer passande än att få krypa in i värmen efter en dag full av blomsterlöksplantering till en värmande, välsmakande och mustig gryta? Här delar Hannu med sig av både tankar och matglädje som passar ett härligt, höstligt oktober. Häng med!

Oktober, en tid för grytor, plantering av vårlökar och höstblom

Vilken september vi hade, sol och varmt varje dag efter regnen i juli och augusti fick vi sommar en gång till. Men nu börjar hösten att kännas när temperaturen sjunker och kvällarna blir allt mörkare, men det är också lite härligt att kunna ta det lite lugnare nu när vitlöken hänger på tork och årets tomatsåser är konserverade. Men det finns ju alltid att göra ändå, de sista vårlökarna ska sättas och jag har köpt höstblommande cyklamen som också ska planteras, jag har en fantasi om att de ska sprida sig i tusental och bilda mattor i en lång arkadgång som ligger ut mot väster i trädgården. Det är en hopplös plats att odla perenner på men jag hoppas att cyklamen ska etablera sig, snödroppar finns det sedan tidigare och de sprider sig fint och gången kommer att blomma vår och höst, under sommaren blir det bara klippt gräsmatta eftersom gången också ska vara en festsal vindstilla sommarkvällar, om det blir någon fest vill säga.

I köket börjar hösten också att märkas och jag längtar plötsligt efter mustiga grytor, levande ljus och porslin i glada färger. Det är inte så att jag har årstidsporslin men jag märker att det blir mer färgstarkt när mörkret faller och grytorna också kommer fram ur sina gömmor. Och vad passar bättre än en härligt höstig högrevsgryta full av tomat och vitvin?

Recept: Mustig högrevsgryta kokt i tomat och vitvin

Jag föredrar oftast grytor kokta i vitt vin än i rödvin de blir lite lättare och om jag marinerar kött med vin blir det alltid i vitt för att det inte färgar in köttet och då särskilt om det är ljust kött. Den här grytan brukar jag göra på högrev men här i Danmark är det inte så lätt att få tag på om man inte handlar hos slaktaren, men hans butik är långt borta så det blev grytbitar i stället. Grytor är trevligt att samlas kring när hela köket doftar ljuvligt av långkok, men det är gott att laga till sig själv med och frysa in till kvällar när man inte riktigt orkar laga mat. Och alla vet ju att soppor och grytor blir godast tredje gången de värms upp.

 

Du behöver till ca. 4 portioner: 1kg grytbitar eller högrev, olja att bryna i, salvia, rosmarin eller oregano, 2 palsternackor, 2 morötter, en liten bit rotselleri, en gul lök, 2 vitlöksklyftor eller mer, 1 glas vitt vin, ca 400g konserverad tomat, kanske chili, grädde om du vill, salt och peppar, samt ugnsrostad potatis.

Gör så här: 

  • Bryn grytbitar i olja så de får lite stekyta
  • Tillsätt grönsakerna som är skurna i bitar och lökarna som är hackade.
  • Lägg i vitlöken mot slutet så den inte råkar att brännas och smaka beskt.
  • Om jag använder högrev bryner jag den först på båda sidor och lägger åt sidan när grönsakerna ska svettas runt i grytan.
  • Vilken version du än gör ska vinet i nu och koka upp
  • Tillsätt tomater, rör om och smaka av.
  • Om jag har chili i grytan kryddar jag med oregano och om inte så blir det gott med vilken som.
  • Lägg tillbaka högreven i grytan ovanpå grönsakerna och låt koka mört under lock, grytbitarna rörs om och kokas också mört under lock. 

Högrevsversionen:

  • Lyft upp köttet och låt vila i 10 minuter.
  • Mixa under tiden såsen slät med en mixerstav, och runda av såsen med lite grädde.
  • Skär upp köttet och lägg upp på ett fat, ös generöst med sås över. Blir det mycket sås över blir den en god lunchsoppa dagen efter.

Grytbitsversionen:

  • Denna mixar jag inte eftersom det blir allt för pilligt att ta upp köttet, men du kan runda av den med grädde om du vill.

Till sist: Servera med ugnsrostad potatis och njut (både av maten och lugnet som hör höstmyset till)!