Hoppa till innehåll

Larsvikens Vänner Planera odlingsåret med Hannu Sarenström

Odlingsentusiasten och matkreatören Hannu bjuder in oss till sitt hem på den danska ön Langeland där han i sin prunkande köksträdgård guidar oss genom odlingsåret. Här har han samlat sina bästa tips och tankar på hur vi kan tänka när vi planerar inför den odlade matglädjen som komma skall. Han presenterar sina favorittomater Brandywine, Brandywine Black och Evil Olive, pratar om vikten av den specifika smaken och att ovsett om vi odlar litet eller stort, så är genomtänkt alltid det bästa! Häng med och låt dig inspireras av Hannus prunkande och välsmakande värld!

Hannu håller i en stor squash i sitt trädgårdsland på Langeland

Vårvinterns stora nöje

Förutom att så paprika, chili, aubergine, kronärtskockor, jätteverbena och vad det nu kan vara som skall sås tidigt så är mitt stora nöje att planera sommaren i köksträdgården. Och i år går jag in i min sjätte säsong som ivrig grönsaksodlare och jag börjar se hur mina behov ser ut över hela året, visserligen kostar det en slant med frö och utsäde, men man blir också rikligt belönad som självförsörjande på grönsaker och örter. Förr köpte jag alla mina grönsaker och jag har inte riktigt koll på hur stor del av hushållskassan det slukade, men jag har koll på känslan när jag bara köper det som jag inte odlar och skördar resterande året om. Och efter några år i kristider är samma känsla som ett välfyllt vedförråd inför vintern.

 

Jag älskar att odla och har alltid jord under naglarna.

Hemma odlade tomater i olika färg och form i en korg och på en skärbrädan till hemmagjord tomatsås.

Den specifika smaken

Nu har jag nog hittat det mesta som jag ska odla i år, förutom de basfröer som jag har samlat in från mina odlingar. Det kan vara det vanliga som är lätt att samla av tomater och annat som vi älskar att odla, och vad det gäller tomater har jag från början odlat många sorter för att prova mig fram till ett koncentrat av det godaste till köket året runt.

Jag har en vän uppe på södra Fyn som odlar hysteriskt många tomatsorter och jag blir tokig av lust när jag besöker hennes odlingstunnel, det är så vackert och så många variationer. Vi träffas några gånger och jag ser till att vara där när det mognar i tunneln och då sätter vi oss och gör en seriös avsmakning, gissa att detta är ljuvligt. Jag gissar också att det senare kokas ner till en tomatsås för vinterbruk och det är fint, och så gör jag också men sort för sort.

 

Varje år provar jag för mig nya sorter, för att slutligen komma fram till de sorter som är godast.

 

Jag skrattade åt mig själv förra sommaren när det stod fem kastruller på spisen med olika tomater som kokades till vinter sås, men tomater är som potatis, det är den specifika smaken man vill åt. Jag skulle aldrig koka ner tomaten Brandywine med andra tomatsorter, jag är medveten om att det låter nördigt, men det är som med potatismos. Om man gör det av Pocahontas vill man ju inte ha en annan potatis i moset, poängen är den specifika smaken. Jag sår mina tomater i mars och det blir några få varianter av körsbärstomater och många av den absolut godaste Brandywine Black, till sås blir ingen tomat godare om den blir lite mörkt i färgen. Men visst jag trillar dit och i mitt flöde dök plötsligt Brand’s atomic Grape upp och genast kastade jag mig över datorn och beställde den med, till det är jag nöjd med att jag har frön till den förtjusande körsbärstomaten Evil Olive, nu ska jag bara välja potatis innan allt det som ska sås senare.

Blommor av olika slag i Hannu Sarenströms trädgård

Visst behövs en planering

Vare sig du odlar stort eller litet är en genomtänkt plan bra att ha med sig när man ger sig ut med frön och för sådda plantor och framförallt vad är det som går åt, jag odlar mycket kål och framförallt olika sorters bladkål som jag kan skörda hela vintern igenom. Jag sår också savojkål och vitkål för de är vackra, men de tenderar inte att gå åt på samma vis och det uppskattar hönsen.

 

I mitt odlande vill jag att ögat ska få sitt och i köksträdgården finns många blommor att plocka buketter av.

 

Grönsaker som växer fort sår jag i omgångar och det kan vara sallat, ärtor och bönor, på så vis slipper jag skördestressen. Jag är inte intresserad av att förvälla späda baljväxter för infrysning, jag äter hellre rotsaker och kål under vintern. Men visst jag skördar fullmogna ärtor och bönor som hastigt förvälls och fryses in eller som får torka inomhus och kokas ner i vinters grytor. Att torka de bönor som blir fullmogna har ingenting med ekonomi att göra, men det är en härlig känsla att blötlägga 2dl bönor som man har odlat och koka dem i en värmande minestrone.

Jag kan tydligt se att jag använder mer gulbetor över säsong än rödbetor, gulbetor färgar inte och går att användas på många vis och de smakar ljuvligt, det gör också rödbetor men i mitt hushåll skördas de späda och blir ett ljuvligt tillbehör då.

Palsternackor och morötter sår jag ganska trångt så det inte blir allt för stora, i små hushåll behöver man inte en halv meter palsternacka och stora morötter kan bli lite träiga, men de går alltid att använda ändå i grytor och liknande. Det finns otroligt mycket att skriva om odlande och sorter, nästa gång skriver jag om de sorter jag har valt inför sommaren 2023 och det mesta skal sås april-maj beroende på var man bor.

 

Vi ses, Hannu