Hoppa till innehåll

Odla med larsviken Lagring av potatis och lök

Har du odlat potatis och lök men inte hunnit äta upp allt i sommar kan du lagra in dem för användning under vintern. Det är viktigt att tänka på att skapa ett bra lagerklimat eftersom potatis och lök fortfarande är en levande växtdel som avger fukt. Även sortvalet påverkar lagringsdugligheten, senare sorter är till exempel mer avsedda att lagras eftersom de får ett tjockare skyddande skal.

Lagring av potatis

Under sommaren och tidig höst (innan frosten kommer) är förvaring i jorden bästa alternativet för att lagra potatis. I jorden är det svalt, mörkt och inte allt för torrt. Det är detta vi sedan försöker efterlikna när vi ska lagra in dem över vintern.

Om inte potatisens blast vissnat av sig själv kan du slå av den några veckor innan skörd, potatisen slutar växa, och då blir skalet tjockare. När du ska gräva upp potatisen görs det enklast med en grep, var försiktig när du tar upp dem så du inte skadar dem. Låt sedan knölarna torka till efter upptagning så att eventuella skador/sårytor torkar till innan de läggs in i lagret. På så vid förebygger du att potatisen drabbas av lagringssjukdomar som olika rötor och mögel.

Du kan förvara din potatis i ett ouppvärmt utrymme så länge temperaturen inte hamnar under + 4 grader C, optimal temperatur är + 4 till + 8 grader C. Om potatisen förvaras för kallt så omvandlas stärkelsen till socker, vilket gör att smaken förändras till det sämre. Förvarar du potatisen i ett varmare utrymme kan du förhindra att de skrumpnar genom att varva potatisen med sand eller torvmull för att behålla fukten.

Det är viktigt att se till att potatisen alltid förvaras mörkt. Om potatisknölarna utsätts för ljus blir de gröna och mängden solanin har kraftigt ökat. Solanin är giftigt för människor och därför ska inte gröna potatisar ätas. Men du kan spara den till utsäde inför kommande säsong.

Du kan förvara din potatis i ett ouppvärmt utrymme så länge temperaturen inte hamnar under + 4 grader C, optimal temperatur är + 4 till + 8 grader C. Potatisen omvandlar då sin stärkelse till socker vilket gör att smaken förändras till det sämre. Förvarar du potatisen i ett varmare utrymme kan du förhindra att de skrumpnar genom att varva potatisen med sand eller torvmull för att behålla fukten.

Det är viktigt att se till att potatisen alltid förvaras mörkt. Om potatisknölarna utsätts för ljus blir de gröna och mängden solanin har kraftigt ökat. Solanin är giftigt för människor och därför ska inte gröna potatisar ätas.

Är du nyfiken på hur lantbrukarna lagrar sina produkter?

För att få till ett bra lagringsklimat använder de en isolerad byggnad och lagrar potatis och lök antingen i löslager (en stor hög på golvet) eller i stora trälådor med flera hundra kilo i. De använder sig även av kyla, värme och cirkulationsfläktar för att optimera förhållandena.

Lagringstiden kan delas upp i tre faser; sårläknings-, nedkylnings- och viloperioden. Sårläkningsperioden varar i 2-3 veckor från upptagningen, lämplig temperatur 10-15 grader C vilket bidrar till att ett tjockare skal bildas. Sedan är det dags för nedkylningsperioden då temperaturen långsamt ska sänkas till 3-5 grader C. Uteluften används för att kyla ner temperaturen i lagerlokalen.

När potatisen är nedkyld till lagringstemperatur börjar viloperioden. Då ska temperaturen hållas så konstant som möjligt runt + 4 grader C med en luftfuktighet på 95 %. Stabila förhållanden ger en lång viloperiod som effektivt förhindrar groning i förtid. Det är viktigt att lagringsutrymmet fortsatt ventileras med små luftmängder för att undvika kondens.

Lagringsperioden är avgörande för att slutprodukterna ska hålla högsta klass så att lantbrukaren får ut maximal betalning för sitt arbete. Svampsjukdomar, som röta och mögel, kan drabba både lök och potatis men även mekaniska skador kan uppstå om inte lagringen görs korrekt.

Lagring av lök

När lökhalsarna viker sig eller när 40-50 % av blasten lagt sig är det dags att ta upp löken för torkning. Ta bort så mycket jord som möjligt och om vädret tillåter och det är torr väderlek kan löken ligga kvar på marken och torka. Annars går det även bra att hänga upp löken vid en husvägg eller i taket på ett luftigt och torrt ställe. När löken sedan är ”prasseltorr” är det dags att lagra in den i ett torrt utrymme. Ett tips är att inte klippa av blasten på löken. Om den får självtorka förbättras lagringsdugligheten eftersom löken själv täpper till infartsvägen för smittor in till själva löken. Fiffigt va!

Är du ute och kör en septemberdag på Öland eller på Kullahalvön kan du se stora fält där löken är lossad och ligger och torkar i väntan på att köras in i vinterlagret. Lantbrukarna brukar få en lökskörd på cirka 20-30 ton per hektar.

Källor

Författad och granskad av Karin.

Fakta delvis hämtad från litteratur;

Ascárd Kristina, SLU, Inst för jordbrukets biosystem och teknologi (JBT), Alnarp. Lager för kvalitetsprodukter. Jordbruksverkets broschyr för ekologisk odling av grönsaker på friland (2003).

Ögren Elisabeth, Länsstyrelsen, Västmanland. Odlingsbeskrivningar för ekologiska grönsaker. Jordbruksverkets broschyr för ekologisk odling av grönsaker på friland (2003). Omarbetning och tillägg till förlaga 1992.