Hoppa till innehåll

Larsvikens Vänner Julmat och julprat med Hannu

Vilken slags jul vill du ha? Stor eller liten? Ett klassiskt julbord till lunch eller middag? Ja, hur du än vill lägga upp din jul är det alltid lika underbart att få dyka in i Hannus värld en stund. Här bjuds vi på både julprat och julmat med recept fulla av ljuvligt, julig matglädje! Från jullunchen, till julbordet och fram till frukostmackan på juldagen. Häng med!

Vilken slags jul vill man ha?

Med två gedigna julkokböcker i bagaget har jag smakat mig igenom det mesta och uppfunnit nya rätter och traditioner. Men mina privata jular har oftast varit små med familjen och då kommer inte det stora julbordet fram, men en liten jul med några av de viktigaste smakerna är underbart det med. När det var dags för mig att ansvara för julmaten gjorde jag om traditionen till att lunchen skulle vara lätt och det brukade oftast bli grönkålssoppa med tillbehör. Och självaste julbordet blev till julmiddag i stället, inget är så härligt som att samlas kring bordet efter att alla olika måsten är avklarade och en lång middag väntar i vintermörkret. Den stora fördelen med detta blev att ingen somnade proppmätt i soffan när Kalle Anka började klockan tre på eftermiddagen.

Jag har alltid älskat jul och midsommar, det är två stora, fina högtider att samlas kring. Tidigare bodde jag på Kinnekulle i ett underbart julhus och det var enkelt att sätta igång maskineriet med julpynt och mys som räckte långt in på nyåret. Och även om jag har en rik mattradition att ösa ur så blir det ändå många favoriter som jag har vuxit upp med. Mitt finska ursprung har med sig en underbar matjessill i tomat och rödvinsvinäger samt den klassiska kålrotslådan som är ett måste i Finland. Den svenska Janssonen blandades med grädde och tomatpuré och julskinkan fick en lite kryddigare griljering.

Men nu när jag bor på Langeland i södra Danmark har det mesta förändrats, dels firar jag julaftonen hos danska vänner och då är det kotlettrad med knaperstekt svål och anka som gäller, till det kommer en mustig brunsås och rödkål och tre sorters potatis. Jo, så är det och det kommer kokt potatis, chips och sockerstekt potatis på bordet och detta är ingenting som jag kan ändra på och varför skulle jag det?
Men jag brukar också hålla en jul i huset och bjuda på mina traditioner och det kan vara en utmaning, eftersom det inte finns matjessill, anjovis eller kålrötter och inte heller västerbottenost, men det är ett mindre problem eftersom det finns många goda danska ostar med. Och det finns heller inte rimmad julskinka, det går visserligen köpa färdigkokt som man bara behöver griljera, men då missar man ju den goda nattmackan när skinkan kommer ut ur ugnen.

Det är inte varje år jag kommer till Sverige i december och då blir julmaten något annat ur mitt register, men i år skall jag till Sverige innan jul och då ska jag passa på att köpa det viktigaste till mina traditioner. Blommor har jag redan så det är bara smakerna som behöver berikas med det jag älskar kring jul, men detta är bara viktigt om jag får tag på mina smaker, det viktigaste är ändå att samlas och ha det trevligt tillsammans.

En god och smaklig jul till er alla, Hannu.  

Recept: Gammeldags glögg

Glögg finns i många varianter och egentligen finns det ingen anledning att göra eget eftersom systembolaget har utmärkta varianter. Kommer ihåg en svensk glögg med smak av choklad och rom som var ljuvlig. Men det är längesedan jag har varit på systembolaget och jag vet inte om den finns kvar, men en gammeldags glögg är också ljuvligt.

Till 1 liter glögg behöver du: 1 tsk kardemummakärnor, ca 30g färsk ingefära, 1 stjärnanis, 20 kryddnejlikor, 5 kanelstänger, 1 pomeransskal, 1 dl konjak eller rom, 1 flaska rödvin, 1 tsk vaniljsocker och 3 dl strösocker, samt skållad mandel, torkade tranbär och russin om du vill till severingen.

Gör så här:

  • Krossa kardemummakärnorna i en mortel
  • Lägg alla kryddorna förutom sockret i en bytta och slå i spriten.
  • Täck med lock och låt stå över natten så smakerna dras ur kryddorna.
  • Sila spriten ren från kryddor.
  • Häll vin och kryddad sprit i en kastrull och tillsätt vanilj och strösocker.
  • Värm upp glöggen ordentligt utan att den kokar.

Till sist: När glöggen har mognat så är det jul. Servera med tillbehör och njut!

Alkoholfri variant: Vill du ha en alkoholfri glögg byter du ut alkoholen mot 1l äppeljuice och kokar upp tillsammans med kryddor och socker. Låt stå och smakmogna över natten, sila av kryddor och värm upp glöggen och servera som vanligt med tillbehör.

Recept: Grönkålsoppa till jullunch

Traditionsenligt blir det grönkålssoppa till lunch på julafton, det är samma sensation som när man får vårens första nässelsoppa. Jag älskar grönkål i alla dess former och särskilt till julaftonslunch då jag alltid serverar julbordet som middagsmat till kvällen. Servera med goda tillbehör som kokta ägg, gravlax eller stekt sidfläsk skuret i tärningar. Och givetvis kuber av frasigt stekt vörtbröd.

Till 4 portioner behöver du: 1 gul lök, smör och solrosolja till stekning, 500 g grönkål, 2 dl torrt vitt vin, 6 dl vatten, 2 tärningar ekologisk grönsaksbuljong, alternativt skinkspad (smaka dig fram med spadet eftersom det är både salt och kraftfullt), samt 2 dl vispgrädde.

Gör så här:

  • Skala och finhacka löken
  • Stek den mjuk i smör i en stor kastrull.
  • Repa grönkålen fri från den hårda nerven och hacka bladen grovt.
  • Låt fräsa en stund i löksmöret.
  • Slå i vinet och låt koka upp.
  • Tillsätt vatten och buljong eller skinkspad.
  • Låt sjuda i ca 10 minuter.
  • Mixa soppan med en stavmixer och tillsätt grädde under omrörning.
  • Smaka av med salt och peppar.

Till sist: Servera med tillbehör och resterande vin och njut!

Recept: Grönkålspaj med västerbottenost och valnötter

Grönkålspaj med hackade valnötter kan man äta ofta under vintern. Denna pajen är en favorit under juletiden men dock inte till julbordet, men däremot får lilla julafton stjärnglans av den.

Till 8 portioner behöver du: 75g smör, 2 ½ dl vetemjöl, ¾ dl kvarg, 300 g grönkål, 1 tsk salt, 3 rödlökar, 1 msk solrosolja till stekning, salt och nymalen svartpeppar, 3 ägg, 3 dl vispgrädde, 3 dl riven västerbottenost och 1 dl hackade valnötter.

Gör så här:

  • Värm ugnen till 200°
  • Lägg salt, smör, mjöl och kvarg i matberedare och kör ihop till en deg, alternativt hackar du ihop degen för hand.
  • Plasta in och låt degen vila ca 30 minuter i kylskåp.
  • Tryck ut degen i en springform, ca 24cm i diameter. Jag försöker alltid få höga ojämna kanter som ger en rustik känsla.
  • Förgrädda pajskalet i 10 minuter och ställ åt sidan.
  • Hacka grönkålsbladen grovt och förväll i 3 minuter i saltat vatten.
  • Låt rinna av i ett durkslag.
  • Skala och skiva löken och fräs den mjuk i solrosolja.
  • Tillsätt grönkål och fräs i några minuter utan att det blir brynt.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Vispa ihop ägg och grädde i en skål, rör ner riven ost med lök och kålblandningen.
  • Vänd ner smeten i pajskalet och bred försiktigt ut kålen så den blir jämt fördelad.
  • Strö över med hackade valnötter.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.

Till sist: Servera och njut!

Recept: Den finska sillen

Antingen är jag patriotisk eller så är detta den godaste sillen jag vet. Den finska sillen färgas vackert julröd av tomatpuré.

Du behöver: 4 matjessillfiléer, 3 rödlökar, 3 msk tomatpuré, 1 ½ dl solrosolja, ¾ dl rödvinsvinäger, 1 ½ dl strösocker, 4 lagerblad

Gör så här:

  • Skär matjessill i 2 cm breda bitar
  • Skala lök och skär i lövtunna skivor.
  • Blanda tomatpuré, olja och rödvinsvinäger i en skål.
  • Mortla lagerbladen med socker som slipmedel, det ska bli ett puder.
  • Blanda ner i tomatröran och rör om tills sockret har smält, det tar en stund men det är ganska trevligt. Man kan också värma upp vinägern utan att det kokar och låta sockret smälta ner i den och sedan låta svalna.
  • Varva sill, lök och marinad i en burk, täck med marinad.
  • Låt stå övertäckt och mogna 2 dygn i kylen, jag gör alltid mycket av denna sill eftersom jag inte kan låta den vara ifred i 2 dygn.

Till sist: Servera och njut!

Recept: Kryddig senapsgriljering på skinkan

Kokt eller ugnsbakad julskinka har jag inga synpunkter på, men jag brukar baka den eftersom mitt intresse av dopp i grytan är måttligt. Jag använder gärna lite av stekspadet till julaftonens grönkålssoppa. Och så föredrar jag gärna en julkryddig griljering på skinkan. För en kryddig senapsgriljering är det godaste och så julmust till det. Och julens godaste mackor är de av hembakt knäckebröd med julskinka på.

Du behöver: 1 dl vanlig senap, 2 äggulor, 2 msk strösocker, ½ tsk malen ingefära, 1 tsk malen nejlika, 2 tsk krossad kryddpeppar och ca 1 dl ströbröd.

Gör så här:

  • Värm ugnen till 240°c
  • Vispa ihop äggulor med senap och tillsätt resterande kryddor och socker. Blanda väl.
  • Klipp bort nätet runt skinkan och skär av svålen men låt fettkappan vara kvar.
  • Bred kryddsenapen över fettkappan och ner på sidorna så gott det går, det kan vara lite rinnigt och då blandar du i lite ströbröd i senapsgriljeringen.
  • Strö över med resterande ströbröd.
  • Ställ in skinkan i ugnen och griljera i ca 10 minuter tills den får en vacker färg runt om. Om ovansidan börjar att brännas täcker du med lite folie.
  • Ställ skinkan att vila i ca 10 minuter.

Till sist: Skär upp några skivor till en av julens godaste knäckebrödsmackor. Lite god senap på och julmust till detta ger kvällens guld med den ljumma skinkan och kanske lite ost på med. Läskedryck är inget jag vanligen dricker men just till den ljumna skinkmackan är julmusten det bästa sällskapet, det är något oförklarligt kemiskt gott som förenar sig och julöl kan inte ersätta detta, möjligen skulle mumma kunna göra det.

Recept: Kålrotslåda till julskinkan

I Finland älskas morots- och kålrotslåda, men jag har inte
riktigt hittat fram till en morotslåda som är fulländad. Kanske ska jag försöka skapa ett recept denna jul, men kålrotslådan är underbar. Mina finska rötter älskar kålrotslåda och då speciellt med en skiva kall skinka till julaftonen.

Du behöver till 8 portioner på julbordet: 1 ½ kg kålrot, 2 msk mörk sirap, 2 dl vispad grädde, 1 ägg, 2 msk vetemjöl, ½ tsk nymalen muskot, salt och nymalen vitpeppar, 3 msk ströbröd och 2 msk smör. 

Gör så här:

  • Värm ugnen till 200°c
  • Skala kålrötter och skär dem i kuber.
  • Koka kuberna i saltat vatten tills de är mjuka, slå av vattnet och mosa dem grovt med en potatisstöt.
  • Tillsätt sirap, grädde, ägg, mjöl och muskot, och blanda väl. Smeten ska vara ganska lös.
  • Smaka av med salt och vitpeppar.
  • Smöra en ugnsform som rymmer 2 liter och häll i kålrotssmeten.
  • Gör ett vågmönster på ovansidan med baksidan av en sked.
  • Pudra med ströbröd och klicka över med smör.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter.
  • Låt lådan svalna helt innan servering.

Till sist: Servera och njut!

Recept: Janssons frestelse med smak av tomat

Med lite tomatpuré i Jansson får du fin färg och en god syrlig smak som berikar både potatis och grädde. Och översta lagret på Janssons frestelse ska ligga åt samma håll och då läggs potatisstavarna prydligt på rad. Det gör skillnad precis som tomatpurén i grädden.

Du behöver till 8 portioner på julbordet:1 gul lök, smör att steka i samt att klicka över, ca 750 g fast potatis, 100 g anjovisfiléer, nymalen svartpeppar, 1 msk tomatpuré, 3 dl vispgrädde och 2-3 msk anjovisspad. 

Gör så här:

  • Värm ugnen till 200°c.
  • Skala och skär löken i tunna skivor.
  • Fräs löken mjuk i smör utan att den bryns.
  • Skala potatis om det behövs och skär dem i tunna stavar. Smörj en ugnsform med smör.
  • Lägg hälften av potatisstavarna i botten av formen och därefter ett lager av lök och anjovisfiléer.
  • Täck med resterande potatis lagda i prydliga rader, pudra över med nymalen svartpeppar.
  • Rör ut tomatpuré i grädden och tillsätt anjovisspad.
  • Häll blandningen över potatisen, pudra med lite ströbröd om du vill.
  • Klicka över med smör.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45-50 minuter tills potatisen är helt mjuk och vackert gyllene.

Till sist: Servera och njut som en del av julbordet!

Recept: Vinterfrukter i kryddig lag

Kryddig fruktsallad är både god och nyttigt som dessert hela
vintern. I tiden när apelsiner och klementiner är som godast blir detta vinterns vitaminrika favoritdessert.

Du behöver till 4 portioner av kryddig lag: 11 dl vatten, ½ dl strösocker, 2 tsk riven färsk ingefära, 2 stjärnanis och 1 tsk rosépeppar.

Du behöver till 4 portioner av frukt: 2 apelsiner, 2 clementiner, 1 mango (om det finns mogna), 1 granatäpple och 2 kiwi samt lättvispad grädde till servering. 

Gör så här:

  • Koka upp vatten med socker i en kastrull.
  • Tillsätt ingefära samt kryddorna och låt svalna.
    Skala och skär frukterna i filéer och mindre bitar, och kärna ur granatäpplet.
  • Lägg fruktskivor och granatkärnorna i en skål och slå över lagen.
  • Blanda och låt stå svalt tills den ska serveras.

Till sist: Servera med lättvispad grädde och njut!

Julaftonens frukostmackor (eller hela vinterns)

På vintern och då särskilt under helgerna är det underbart att lyxa till frukosten med varma lökmackor. Lediga vinterdagar är det härligt att pyssla om frukosten lite mer än vanligt och det går utmärkt att förbereda löken kvällen innan så tar det inte så lång tid när det är dags.

Till 4 portioner behöver du: 1 silverlök, smör och neutral olja att steka i, 3 msk äppelcidervinäger, 8 skivor gott vitt bröd, 1 mozzarellaost, 100 g västerbottenost och lite riven parmesanost.
 

Gör så här:

  • Skala och skär löken i tunna skivor.
  • Fräs den mjuk i olja utan att den bryns.
  • Tillsätt äppelcidervinäger och låt hastigt koka in, ställ åt sidan.
  • Ta fram brödet och fördela lök och ostar på 4 av skivorna, är den en lunchmacka så kan du mycket väl toppa med lite chili med.
  • Täck med de resterande brödskivorna och tryck till ordentligt. Mackorna ska vara helt sammantryckta.
  • Värm lite olja i en panna och tillsätt en klick smör när oljan blivit varm.
  • Stek brödskivorna på båda sidor tills de är vackert brynta. Dela mackorna om det behövs.

Till sist: Servera med gott frukostkaffe och njut!